Hüdaverdi AKGÜN

Bugün ne pişirsem?

Hüdaverdi AKGÜN

Çok kıymetli okurlar;

 BAPAPDER (Bartın Profesyonel Aşçılar ve Pastacılar Derneği) olarak özellikle kadınların her gün stresine girdiği üzerinde saatlerce düşündüğü bir konuda sizlere faydalı olabilmek için bu günden itibaren Hergün Gazetesinde bu köşede olacağız.

Bugün ne pişirsem?
Üyesi olduğumuz KARAPAFED (Karadeniz Aşçılar ve Pastacılar Federasyonunun bağlı bulunduğu tüm dünyada ülkemizi de mesleki anlamda temsil eden üst kuruluşumuz TAŞPAKON (Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu) nasıl da bağlı olmanın verdiği güç ile Bartın’ımız gibi üyesi bulunduğu illerden gelen tarifleri şef tavsiyelerini ip uçlarını siz değerli okuyucular ile paylaşacağız.

Adana'dan başlayıp Düzce'de bitecek olan bu uzun lezzet yolculuğunda bizi takip ederseniz onur duyacağız. Gazete yoluyla okurlarımızla birlikte yemek hazırlar gibi düşündüğümüz bu projede siz okurların istek arzu görüş ve düşüncelerine de yer vereceğiz. Yarınki lezzet durağımız Adana'da görüşmek üzere…

Bartın Profesyonel Aşçılar ve Pastacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüdaverdi Akgün

Bugün ilk Adana’dan başlıyoruz. Lezzet yolculuğumuza işte size tam bir Adana menüsü

Babagannuş: Analıkızlı çorba taş kadayıf

Analıkızlı çorba: (Acaba çorba mı yemek mi)?

Adana’nın meşhur çorbası son zamanlarda çeşitli markaların hazır çorbaları arasına bile girdi. İçli köftedeki gibi ince bulgur ve kıymanın yuvarlanarak "anaları", kıymasız bulgur topları da "kızları" oluşturuyor.

Anneler kızlar bir olmuş bu çorbayı yapmış. Anneler ve kızların birliği burada göz önünde. Bulgurlu kıymalı köftelerle yapılan bu çorbanın asıl sahibi Adana’dır. Bu böyle biline diyor adana aşçılar ve pastacılar derneğimiz. Kimse sahip çıkmasın lütfen. Ev yapımı salçayı anneler yapsın kızlar da köfteleri yuvarlasın. Afiyet olsun.

Malzemeleri
Dış köftesi için:  
1, 5 su bardağı ince bulgur 
1 yumurta 
Tuz 
3 yemek kaşığı un. (ıslatmak için ılık su) 
İç malzemesi:  
200 gram kıyma 
1 orta boy soğan 
Toz biber 
Tuz ve karabiber 
1 su bardağı haşlanmış nohut 
200 gram kuşbaşı et 
1 yemek kaşığı biber salçası 
Sıvı yağ, maydanoz

Yapılışı

Ana malzemeleri un ve yumurta dışındaki malzemeleri yoğurun. Sonra unu ve yumurtayı ekleyip yoğurmaya devam edin. İçi için tavada kıymayı ve soğanı kavurun. Salçayı ve baharatları ekledikten sonra maydanozları doğrayıp ekleyin. Köfte harcının içine bu kıymalı harcı ekleyin ve kaynar tuzlu suya atın. Başka bir tencerede etinizi kavurun. İçine salçayı ve baharatı ekleyip kavurmaya devam edin ve içine haşlanmış nohutları ekleyin. Haşladığınız köfteleri de içine ekleyince servise hazır.

Şefin Tavsiyesi: Köfte içini bir gece önceden hazırlarsanız hem kıvamı hem lezzeti hem de işlemesi kolay olacaktır.

Tarifleri için Adana Aşçılar ve Pastacılar Derneğine teşekkür ederiz.

 

Yazarın Diğer Yazıları