5 yılda binlerce kişinin yüzü güldü

Bartın Belediyesince 2018'de şehir merkezinde hizmete açılan Sosyal Paylaşım Merkezinden bugüne kadar 24 bin 660 kişi faydalandı. Merkez bu yıl ise 7 bin 171 kişinin yüzünü güldürdü.

5 yılda binlerce kişinin yüzü güldü

Bartın Belediyesi’nin sosyal belediyecilik hizmetlerinden biri olan ve 2018 yılında hizmete açtığı Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Sosyal Paylaşım Merkezi, ihtiyaç sahibi vatandaşların yüzünü güldürmeye devam ediyor. Rutin belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra ihtiyaç sahibi vatandaşların zor zamanlarında yanında olmaya devam eden Belediye bu yardımları yıl boyu sürdürdü. Vatandaşlar tarafından takdir toplayan bu hizmetlerden 2023 yılında toplam 7.171 kişi faydalandı. Bağışçılar ile ihtiyaç sahibi vatandaşlar arasında köprü vazifesi gören bu merkezden 2018 yılında 643 kişiye, 2019 yılında 1.107 kişiye, 2020 yılında 4.012, 2021 yılında 4.505 ve 2022 yılında 7.222 kişiye destek verilmişti. Merkez kurulduğu günden buyana toplam da 24.660 kişi faydalanmış oldu.

Talep Eden ve İhtiyaç Sahibi Olan Herkes Faydalanabiliyor

2018 yılında eski itfaiye binasında açılan bu önemli merkezde ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda, giyim, eşya, odun hasta bezi, hasta yatağı, tekerlekli sandalye, akülü sandalye ve sıcak yemek dağıtımı yapılırken, öğrenci yardımı ve kadın dayanışma adı altında da yardımda bulunuluyor. Vatandaşların kullanmadıkları kıyafet, ayakkabı, ev eşyası gibi çeşitli ürünleri toplanarak görevli personel tarafından önce yıkanıyor, daha sonra ütülenerek kategorilerine göre erkek-kadın giyim ve çocuk giyim olarak reyonlara yerleştiriliyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlar ise, birime başvurarak ihtiyacı doğrultusunda reyonlardan talep ettiği kıyafetleri temin ediyor. Talep eden ve ihtiyaç sahibi olan herkes, Paylaşım Merkezi’nin sunduğu hizmetlerden faydalanabiliyor. Ayrıca ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda, odun, ev eşyası ve kırtasiye yardımında bulunmasının yanı sıra kurban bağışçılarından gelen etler ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.

Kadın Danışma Merkezi de Faaliyetlerini Sürdürüyor

Sosyal Hizmet Merkezi çatısı altında hizmet veren bir diğer birim ise Sosyal Hizmet Merkezi bünyesinde bulunan Nurhayat Sütlü Kadın Danışma Merkezi’nde Bartın Belediyesi personeli ve gönüllü avukat görev yapıyor. Bu birime başvuran kadınlar, kişisel hakları ve şahsını ilgilendiren tüm konularla ilgili gönüllü avukattan bilgi alabiliyor. 2023 yılında 8 kadına hukuki destek sağlanırken, 120 kişiye de kadına yönelik şiddetle ilgili seminer verildi.

Belediye Makam Aracı Çocuklara Sünnet Arabası Oldu

Her yıl geleneksel olarak toplu sünnet şöleni düzenleyen Sosyal Paylaşım Merkezi bu yıl da 130 çocuğu sünnet ettirdi. 130 çocuk erkekliğe ilk adımlarını atarlarken, sünnet yapılan çocuklar için aile ve yakınlarının katıldığı Sünnet Şöleni organize edildi. 31.’si düzenlenen şölen programı kapsamında ilk olarak Bartın Belediyesi’nin önünden başlayarak araç konvoyu ile çocuklara şehir turu yaptırıldı. Tur kapsamında Hz. Ebu Derda türbesi de ziyaret edildi. Türbede Kuranı Kerim Tilaveti'nin ardından dualar edildi. Şehir konvoyu ve türbe ziyaretinden sonra sünnet yapılan çocukların aile ve yakınlarının katılımı ile Belediye Sosyal Tesislerinde sünnet şöleni organize edildi. Sünnet olan çocuklar, aile ve yakınları gönüllerince eğlenirken, Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, sünnet olan çocuklara çeşitli hediyeler verdi. Konvoyda belediye makam aracını sünnet olan çocuklara tahsis eden Bartın Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, konvoya kendi aracıyla katıldı. Başkan Fırıncıoğlu’nun bu jesti nedeniyle aileler teşekkür ederken, çocukların mutluluğu görülmeye değerdi.

Kavaklı Yaşam Merkezi Önemli Etkinliklere Ev Sahipliği Yapıyor

Yine bu birim bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Kavaklı Yaşam Merkezi de vatandaşlara bazı avantajlar sağlıyor. Doğum günü, mevlit, toplantı, öğrencilerin eğitim faaliyetleri, sivil toplum kuruluşlarının seminer gibi etkinlikler ve aktivitelerin gerçekleştirildiği Kavaklı Yaşam Merkezi ayrıca el sanatları kurslarına ev sahipliği yapıyor.

“Alan El İle Veren Eli Buluşturuyoruz”

Gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili bilgi veren Bartın Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, şu ifadeleri kullandı; “Göreve geldiğimiz günden buyana Sosyal Paylaşım Merkezimizin faaliyetlerini artırarak, devam ettirdik. Paylaşım Merkezimiz Kavaklı Yaşam Merkezi, Nurhayat Sütlü Kadın Danışma Merkezi ve Evde Bakım Hizmetleri’nin bulunduğu dört birimden oluşuyor. Sosyal Hizmet Merkezimizden bugüne kadar binlerce vatandaşımız faydalandı. Alan el ile veren eli buluşturuyoruz. Vatandaşlarımızdan gelen bağışlar çerçevesinde yenilenen ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sunulan bu hizmetin daha iyi şartlarda sürdürülebilmesi için şüphesiz yeni bağışlara ihtiyacımız var. Yardımsever vatandaşlarımızdan talebimiz, imkânlar ölçüsünde verilecek destekler oldukça önemli.

“Bu Çalışmalarımızı Hayırseverlerimizin Desteğiyle Yaptık”

İhtiyaç sahibi vatandaşlarımızın kıyafet, ayakkabı, ev eşyası gibi çeşitli ürünlerin temin edilebildiği bu merkezimizde ayrıca gerekli şartlara uygun 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın da kişisel temizliği, ev temizliği ve çeşitli ihtiyaçları karşılanıyor. Bu kapsamda da 2023 yılında 65 yaş üstü 13 vatandaşımızın ev temizliği ve kişisel bakımı yapıldı. 14 engelli ve yaşlı vatandaşımıza sıcak yemek dağıtıldı. Merkezimiz ayrıca 12 vatandaşımıza hasta bezi, 12 vatandaşımıza hasta yatağı ve karyolası, 4 engelli vatandaşımıza ise tekerlekli sandalye,4 engelli vatandaşımıza akülü tekerlekli sandalye yardımında bulundu. Ramazan Bayramında 40 ve Kurban Bayramında 20 çocuk giyindirildi. Kurban Bayramında ihtiyaç sahibi 55 kişiye et dağıtımı yapıldı.  Öğrenci yardımı olarak 150 öğrenciye okul forması ve 130 öğrenciye de kırtasiye yardımında bulunuldu. 3.182 aileye gıda yardımı ve 912 kişiye giysi yardımı yapılırken, 66 kişiye ev eşyası verildi. Merkezimize bağışlanan adaklardan da 44 ihtiyaç sahibi vatandaşımız faydalandı. İhtiyaç sahibi hükümlülerin çocuklarına da yardımda bulunduk. 51 çocuğumuza kırtasiye ve kışlık kıyafet desteği sağladık. Bu çalışmalarımızı personelimizle ve merkezimize bağışta bulunan hayırsever vatandaşlarımızla birlikte yaptık. Emeği olan herkese teşekkür ediyorum."