Valilikten yeni koronavirüs kararları!

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin aldığı yeni kararlara göre Bartın'da park, bahçe ve rekreasyon ve mesire alanları ile açık veya kapalı spor tesislerinin kapasitesi belirlenerek bu kapasite dışında kimse alınmayacak. İşyerlerindeki 'hayırlı olsun' ve tanışma ziyaretleri de yasaklandı. İşletmelerde ise kurallara uymayanlara da ayrı ayrı ceza uygulanacak.

Valilikten yeni koronavirüs kararları!

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, geçtiğimiz gün Vali Sinan Güner Başkanlığında, olağanüstü toplanarak; birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip Coronavirüs salgını nedeniyle yeni kararları aldı.

Park ve bahçelerde kapasiteler belirlenecek!

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından hazırlanan Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ndeki “ Park, bahçe rekreasyon ve mesire alanlarının kullanımında alınması gereken önlemler”de belirtilen usul ve esaslara uygun olarak ilimiz genelindeki tüm park, bahçe rekreasyon ve mesire alanlarında kalabalık oluşmasını engellemek ve sosyal mesafeyi sağlamak amacıyla bu alanların kapasiteleri tespit edilecek.

Bu kapasitenin park, bahçe rekreasyon ve mesire alanlarının uygun yerlerine görünür olarak asılacak tabelalarla vatandaşlara duyurulacak. Bu alanlara belirlenen kapasitenin dışında kimse kabul edilmeyecek. Bu alanlardan faydalanan vatandaşların aile ilişkileri dışında sosyal mesafeyi ihlal edecek şekilde bir arada bulunmaları da yasaklandı. Bu konuyu takip etme denetleme ve ihlal halinde tespit tutanağı düzenleme yetkisi de genel kolluk ile birlikte belediyeler zabıtası ve belediyeler özel güvenlik teşkilatına verildi.

Kapasite dışında kimseye izin yok

İlimiz genelinde faaliyetine izin verilen açık veya kapalı spor tesisleri dışında insanların dinlenmek amacıyla gittikleri ve niteliği itibariyle spor ve oyun tesisi vasfında olmayan park, bahçe rekreasyon alanları, mesire alanları ve sahil bantları gibi her türlü alanda, özel olarak ayrılmış aletlerle bireysel olarak yapılan sporlar ve çocuk oyunları haricinde, toplu oyun, müzik gösterisi, sportif ve kültürel faaliyet gibi etkinlikler yapılmayacak. 

Bu konuyu takip etme denetleme ve ihlal halinde tespit tutanağı düzenleme yetkisi de yine genel kolluk ile birlikte belediyeler zabıtası ve belediyeler özel güvenlik teşkilatına verildi.

Yine İlimiz genelinde faaliyetine izin verilen kamuya ait açık ya da kapalı spor tesislerinin kapasiteleri Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından hazırlanan Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ndeki kurallara uygun olarak sorumlu kurumlarca belirlenecek. Bu tesislere belirlenen kapasite dışında vatandaş kabul edilmeyecek. Belirlenen bu kapasitenin vatandaşların kolayca görebileceği şekilde tesisin uygun yerlerine asılacak.

Yöneticiler her türlü tedbiri alacak!

Açık ve kapalı spor tesisleri ile birlikte tüm kamu kurum ve kuruluşlarında daha önceden görevlendirilen bina sorumluları tarafından Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından hazırlanan Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ndeki tedbirlere riayeti hassasiyetle takip edilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki üst yöneticiler de başta sosyal mesafe olmak üzere maske ve temizlik hususunda her türlü tedbiri alacak.

“Hayırlı olsun” ziyaretleri yasak!

İlimiz genelinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarında iş ziyaretleri hariç olmak üzere hayırlı olsun, tanışma gibi toplu ziyaretler yapılmayacak. İş sahipleri ve kurum çalışanlarına kapalı su ikramı dışında çay, kahve, tatlı, kuruyemiş gibi hiçbir şekilde ikramda bulunulmayacak.

El ilanı dağıtmak da yasaklandı

İlimiz genelinde umuma mahsus ve açık alanlarda lokma dağıtımı, hayır yemeği, lokum, şeker dağıtımı, el ilanı, bildiri, reklam materyali dağıtımı, iş yeri açılışı gibi insanların aniden yoğun bir şekilde bir araya toplanmasına neden olacak faaliyetler de yasaklandı.

Gösteri, yürüyüş ve basın açıklamaları için önemli karar!

Hukuki niteliği gereği özel düzenlemelere tabi olan açık ve kapalı alanlarda yapılacak her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması ve çelenk sunma gibi faaliyetler için mutlaka en az 48 saat önceden yer, zaman, faaliyetin niteliği kişi sayısı ve nedeni belirtilerek, Valilik Makamına yazılı bildirimde bulunulacak. Bu hususta pandemi şartları, ildeki zaruretler ve kolluk teşkilatının iş yüküne göre alınacak kararlara ve yapılacak düzenlemelere göre hareket edilecek.

Tecrit altına alınanların giderleri tahsil edilecek

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin 30 Temmuz 2020 tarih ve 55 nolu kararının 5. maddesi ile “İlimiz genelinde ev izolasyonuna tabii vatandaşların takip ve denetimlerinin sorumlu kuruluşlarca hassasiyetle yapılmasına, ev izolasyonuna riayet etmeyenler için yurtlarda karantina uygulamasının yeniden başlatılmasına” karar verilmişti. Ev izolasyonuna riayet etmediği tespit edilip Valilikçe belirlenen öğrenci yurdunda tecrit altına alınan kişilerden yurtta kaldıkları süre içerisinde her türlü yeme içme, hijyen ve konaklama giderleri tahsil edilecek.

Cezalar ayrı ayrı uygulanacak!

İlimiz genelinde faaliyet gösteren her türlü ticari işletmenin Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından hazırlanan Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ndeki hükümler çerçevesinde müşterilerine yönelik hizmetleri ve ikramları hariç olmak üzere bu hükümlere aykırı olarak işletme önünde misafir ağırlama, çay kahve içme ve sohbet etme gibi sosyal mesafeyi ortadan kaldıracak her türlü eylemi gerçekleştirenlere ve bu eylemler sırasında maske takmadığı tespit edilenlere sosyal mesafeyi ihlal ve maske cezası ayrı ayrı olmak üzere uygulanacak.

Alınan bu kararlar sorumlu vali yardımcısının koordinasyonunda İl Sağlık Müdürlüğünce takip edilecek. Ayrıca İlgili kurum ve kuruluşlara verilen görevlerin de gecikmeksizin ikmal edilmesine karar verildi.