Tunç, anayasa değişikliği ile ilgili Chp ve Hdp 'ye yüklendi

'Cumhurbaşkanlığı Sistemi diktatörlük değildir

Tunç, anayasa değişikliği ile ilgili Chp ve Hdp 'ye yüklendi

Haber Merkezi

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Yılmaz Tunç, anayasa değişikliğini istemeyen bazı çevrelerin teklif metninde hususları olduğundan farklı göstererek kamuoyunu yanıltma peşinde olduklarını söyledi. Tunç, “Milletimiz bu çarpıtmalara inanmaz, Anayasa değişikliği, güçlü yürütme, güçlü yasama, bağımsız ve tarafsız yargı sistemini getirecek.  Ülkemizin muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma hedefini hızlandıracaktır” dedi.

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Yılmaz Tunç, anayasa değişikliğini istemeyen bazı çevrelerin teklif metninde hususları olduğundan farklı göstererek kamuoyunu yanıltma peşinde olduklarını söyledi.  “CHP ve HDP ile bazı çevrelerin Anayasa değişikliğinden rahatsız olmasının sebebinin  Anayasanın vesayetçi ruhtan arındırılıyor olmasıdır” ifadelerinde bulunan Tunç, “O nedenle Anayasa değişikliğinin getirdiği düzenlemeleri olduğundan farklı gösterme gayreti içerisindeler, Kuvvetlerin tek elde toplandığı eleştirisini yapıyorlar oysa, yasama yürütme ve yargının birbirinden daha net ayrıldığını kendileri de görüyor” dedi.

“CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ DENGE VE DENETİM SİSTEMİ GETİRİYOR”

Değişikliklerin rejim değişikliği olmadığını bir kez daha vurgulayan Yılmaz Tunç, anayasa değişikliğinin, cumhuriyet ve demokrasiyi güçlendirecek hükümet sistemi değişikliği olduğunu aslında karşı çıkanlar tarafından da bilindiğini, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yasama-yürütme arasında denge ve denetim sistemi getirdiğini aslında onlarında gördüğünü ancak işlerine gelmediğini kaydetti.

“CUMHURBAŞKANI MECLİSİ FES EDERSE KENDİ GÖREVİNİN DE SONA ERECEĞİNİ GÖRMEZDEN GELİYORLAR”

Cumhurbaşkanının seçimle gelip seçimle gitmeyecekmiş  ve  meclis denetimi, yargı denetimi olmayacakmış gibi yansıttıklarını kaydeden Yılmaz Tunç,  “Diktatörlük gelecek diyorlar.  Cumhurbaşkanı seçimle gelip seçimle gitmeyecekmiş, meclis denetimi, yargı denetimi olmayacakmış gibi yansıtıyorlar. Cumhurbaşkanının meclisi fesih yetkisini eleştiriyorlar. Cumhurbaşkanı meclisi fesih yetkisini kullanırsa kendi görevinin de sona ereceğini, meclisin de cumhurbaşkanı seçimlerini yenileme yetkisi olduğunu görmezden geliyorlar.  Cumhurbaşkanının Kararname çıkarma yetkisini eleştiriyorlar. Meclisin çıkardığı kanuna üstünlük tanınacağından hiç bahsetmiyorlar. Güvenoyunun kaldırılmasını eleştiriyorlar. Yürütmenin meclisin içinden çıkmayacağını, güvenoyunu milletin vereceğini unutuyorlar. Meclisin denetim yetkisinin kaldırıldığını savunuyorlar. Soruşturma, araştırma, soru önergesi gibi denetim yetkilerinin korunduğunu görmüyorlar. Cumhurbaşkanı hakkında denetimin kaldırıldığını söylüyorlar. Cumhurbaşkanı ve bakanlar hakkında cezai sorumluluk getirildiğini görmezden geliyorlar. TBMM’nin yetkisi azaltılıyor eleştirisi yapıyorlar ancak, TBMM’nin Anayasa Mahkemesi’ne ve Hakimler Savcılar Kuruluna üye seçmesini hazmedemiyorlar. Anayasa Mahkemesi’nden asker üyelerin çıkarılması, askeri yargının kaldırılması gibi sivilleşme adımlarından rahatsız oluyorlar. MGK’nın yapısı, sıkıyönetimin kaldırılması gibi sivil demokratik düzenlemelerden hoşlanmıyorlar” dedi.

“ELLERİ BOŞA ÇIKACAK”

“Karşı çıkanlar, gerek komisyonda, gerekse TBMM Genel Kurulu görüşmelerinde aynı şeyleri sürekli tekrar ediyorlar. Ancak milletimiz her şeyi biliyor” diyen Tunç, anayasa değişikliği ile cumhuriyetimiz ve demokrasimizin güçleneceğini, yürütmenin iki başlı olmaktan kurtularak, güçlü yürütmenin geleceğini, yasamanın etkinliğinin artacağını söyledi. Tunç, “Yargının bağımsız ve tarafsızlığının güçleneceğini hep birlikte göreceğiz. Hükümet sistemi değişikliğini rejim değişikliği gibi halka sunmak isteyenlerin elleri boşa çıkacak. Bu sistemle Türkiye, sürekli istikrar üreten, kalkınmayı hızlandıran, milletimizin refahını artıran bir döneme adım atacak” dedi.