Polis bir kez daha uyarıyor

Sobadan zehirlenmelere dikkat!

Polis bir kez daha uyarıyor

Nurdan Eroğlu

Bartın Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü görevlileri kış aylarının adeta kabusu olan sobadan zehirlenmeler konusunda halkı bir kez daha uyardı. Polis, bu kapsamda özel olarak hazırlattığı el broşürlerini de vatandaşlara dağıttı.

Bartın Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü görevlileri  sobadan zehirlenmelerin kader olmadığını belirterek, özel olarak hazırlattığı el broşürleriyle vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor. Bartın il merkezinde ve ilçelerinde vatandaşları bilgilendirme faaliyetlerini büyük bir kararlılık içerisinde aralıksız sürdüren polis halka dağıttığı el broşürleriyle  sobadan zehirlenme olaylarının önüne geçilebilmesini amaçlıyor. Sobadan zehirlenmeler hakkında vatandaşı bilgilendiren Bartın Emniyet Müdürlüğü görevlileri geçtiğimiz yıllarda yaşanan sobadan zehirlenme olaylarının yaşanmaması için büyük gayret sarf ediyor.

“SOBA, BORU VE BACALARIN TEMİZ TUTULMASI GEREKİYOR”

Dağıtılan broşürlerde ise sobadan zehirlenmelerle ilgili şu bilgilere yer veriliyor:

“Bilindiği gibi halk arasında sobadan zehirlenme ölümü olarak bilinen olay aslında karbon monoksit zehirlenmesidir. Karbon monoksit zehirlenmesi, kömür ve odun sobaları, şofben, kombi, borusuz soba, ocak, fırın, mangal gibi ısınma sistemlerinde sıvı veya katı yakıtların tam olarak yanmaması sonucu ortaya çıkar. Sobadan zehirlenmelerin önlenmesi için yapılması gerekenlerin başında soba, boru ve bacaların temiz tutulması gerekiyor.

İŞTE SOBA KULLANILIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR!

Soba kullanılırken dikkat edilecek hususlar ise yakıt sertifikalı yerlerden alınmalı, torba yakıt alınmalı, yakıtlar yarım doldurulmalı ve üstten tutuşturulmalı, yakıt tam yandıktan sonra az az ilave edilmeli, yatarken ilave yakıt konulmamalı, sobanın söndüğünden emin olmadan uyunmamalı, emin olmak için gaz çıkışı kontrol edilip külün içinde dahi olsa gaz çıkışı görülebileceğinden kendi kendine sönmesi beklenmelidir.

SOBADAN ZEHİRLENMELERİN BELİRTİLERİ NE?

Sobadan zehirlenmelerin belirtileri ise şöyle: Uyanık bir insanda; baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı,  kusma,  taşikardi ve kan basıncı yükselmesi,  kulak çınlaması, dalgınlık,  genel bitkinlik,  kas krampları, ciltte kırmızı renk,  bilinç kaybı ile komaya kadar giden belirtiler vardır. Uyuyan bir insan bunların hiç birinin farkına varamaz ve ölüme kadar giden derin bir komaya girer.”