Meclisin yarısı gelmedi

Uyanamadılar

Meclisin yarısı gelmedi

Nurdan Eroğlu

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun başta olmak üzere Meclis Üyelerine Kutlubeyyazıcılar Kampüsünü tanıttı. Tanıttım gezisine Başkan Dursun’la birlikte 4 Meclis Üyesi katılırken diğer 6 Meclis Üyesi, 10.00’da düzenlenen programa “Uyanamadık”ları gerekçesiyle katılmadığı öğrenildi.

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, dün Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun başta olmak üzere Meclis Üyelerine Kutlubeyyazıcılar Kampüsünü tanıttı. Mimar Sinan Dersliğiyle başlayan tanıtım gezisine Başkan Dursun’la birlikte İl Genel Meclisi Üyeleri İrfan Ekmekçi, Orhan Çaça, Savaş Buyurman ve Ercan Uyan katıldı. Diğer İl Genel Meclisi Üyeleri Hikmet Özdilkural, Mustafa Güney, Yusuf Ziya Aldatmaz, Murat Erfındık, Recep Regaip Bayraktar ve Hasan Karakurt “Uyanamadık”ları gerekçesiyle katılmadı.  Geziye katılan Meclis Üyeleri ise sırayla Mimar Sinan Dersliğindeki anfiler, teknik resim odası, bilgisayar laboratuvarı, Merkez Araştırma Laboratuvarı, Mehmet Akif Ersoy Dersliği, Kütüphane ve  5 bin kişilik merkez yemekhanesini gezdi.

DURSUN: “BAMBAŞKA BİR GÜZELLİKLE KARŞILAŞTIK”

Kampüs tanıtım gezisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, “Sayın Rektörümüz bize bugün Kutlubeyyazıcılar Kampüsünü gezdiriyor. Bu güzelliği her zaman dışardan görüyorduk. Bugünse içerden görme fırsatı bulduk ve bambaşka bir güzellikle karşılaştık. Bu Bartın’ın ve Türkiye’nin geneline hizmet edecek bir üniversite.  Bunun için yapılan hizmet gerçekten farklı bir hizmet oldu. Bartın Üniversitesi ana kampüsünde gelişirken aynı zamanda ilçelerimizde de güzel yapılanmalar içerisinde.  Buranın yer tespitinde ve kamulaştırılmasında gerçekten çok mücadeleler verildi” dedi.

“KAMPÜSÜMÜZ HIZLA GELİŞTİ VE BÜYÜDÜ”

Kampüsün Bartın’a 50 ya da 100 yıl hizmet vereceğini ifade eden Dursun, “Sayın Rektörümüzün buradaki yapıların yani eserlerin ortaya çıkmasında çok büyük katkıları var. 8 yıldır burada görev yapıyor. Kendisine hem şahsım hem de Meclisimiz adına bu eserlerin ortaya çıkmasında verdiği katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Bu güzellik belki 50 ya da 100 yıl hem Bartın halkına hem de ülkemize hizmet edecek. İnşallah buradaki yapılanma ülkemiz için hayırlı olur. Bartın Üniversitesi ve kampüsümüz hızla gelişti ve büyüdü. Bugün bunu görmek bizi daha da sevindirdi” şeklinde konuştu.

KAPLAN: “DEVLETİMİZLE NE KADAR İFTİHAR ETSEK AZ”

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan ise kampüse artık yerleşimin sağlandığını ifade etti. Kaplan, “Bugün artık binalarımızda dersler yapılıyor. Yerleşim sağlandı. Kampüs içindeki yollarımız tamamlandı. Bu aslında  milletimizin eseri. Burada buna vesile olan bir ekip var ama netice itibariyle buradaki binalar milletimizin gücünü gösteriyor. Ülkemizin geldiği yeri, konumunu gösteriyor. Bu yatırım aslında sadece Bartın’da değil. Türkiye’nin 81 ilinde mevcut. Bütün bunları düşündüğümüzde gerçekten milletimiz ve devletimizle ne kadar iftihar etsek az” dedi.

“BURASI MİLLETİN MEKANIDIR”

Kampüsün milletin mekanı olduğunu vurgulayan Kaplan, “Biz milletimizin bu gayretini, zenginliğini ve gücünü sizlere yakından tanıtmak istedik. Önce basınımız için bir tanıtım gezisi düzenledi. Daha sonra Sayın Valimizin başkanlığında il yönetimini burada ağırladık. Daha sonra işadamlarımıza, muhtarlarımıza ve hekimlerimize gezi düzenledik. Şimdi sıra sizlerde.  Ama bundan sonra buraya gelmek isteyen bütün hemşerilerimize burası açıktır. Çünkü burası milletin mekanıdır. Kim görmek isterse her zaman gelip görebilir. Bu geziler sonrasında aldığımız izlenimler güzel” şeklinde konuştu.

YERLEŞME KADEME KADEME DEVAM EDECEK

Haziran ayında Ağdacı Kampüsündeki bazı fakültelerin de Kutlubeyyazıcılar Kampüsüne taşınacağını dile getiren Kaplan, “ Şuanda kampüsümüzde dersler başladı. Fakültelerimiz taşınmaya başladı. Haziran ayında Ağdacı Kampüsündeki bazı fakültelerimiz yine buraya gelecekler. Cumhuriyet Lisesinde ders yapmakta olan Sağlık Meslek Yüksekokulumuz buraya taşınacak. Burada kademe kademe yerleşim, gelişim ilerlemiş olacak. Binalarımız hakkında kısa bilgiler vermek gerekirse binalarımız gerçekten standartları yüksek binalardı. Öğrencilerimizin geldikleri zaman üniversitede okudukları fikrini kendilerine kuvvetle duyuracak binalarımızdır. Tabi ki biz bunların yapılmasına görevliler olarak vesile oluyoruz. Ama şunu iftiharla ifade etmek istiyorum ki devletimizin gücü, imkanları bu binaları artık bu şekilde yapma noktasındadır. Bu binaların gerçekleştirilmesinde rol almak ve payı bulunmakla millet olarak ne kadar iftihar etsek azdır. Öğrencilerimizin bu binalara geçtikten sonra ki memnuniyetlerini çok yakından görüyorum. Hocalarımız akademik bir ortam içerisinde olmayı yakından yakışıyor. Bu imkanlarımızı bundan sonra onların yararına kullanmaya devam edeceğiz ”  ifadelerinde bulundu.

KAMPÜS İHTİYAÇLARA GÖRE ŞEKİLLENİYOR

Kampüsün ihtiyaçlara göre şekillendiğini kaydeden Kaplan, “Kutlubeyyazıcılar Kampüsünde yapılaşmamızı gerçekleştirirken biz ilk önce şunu göz önünde bulundurduk.  Eskiden üniversite binaları veya yerleşkeleri lise görünümündeydi ve üniversite öğrencileri de kendilerini sanki lisede okuyormuş gibi hissediyordu. Biz yapılaşmada öğrencilerimizin gerçekten üniversite okuduğunu görmeli ve kendilerini gerçek anlamda bir üniversite öğrencisi gibi hissetmesini istedik.  Aynı zamanda binaları yaparken üniversitemizin ihtiyaçlarına göre  binaların yapılmasını tercih ettik. Mesela ilk olarak rektörlük binası yapmak yerine fakültelerimizin dersliklerini inşa ettik. Yine binalar tamamen arazinin yapısına uygun olarak yapıldı. Binalarımızın hem geleneksel hem de son teknolojiyle donatılmış binalar olmasını istedik. İftihar ederek belirtmek isterim ki bu amacımıza da ulaştık. Aynı zamanda elektrik ya da ısıtma sistemlerinde tasarruf edilebilecek bir şekilde binalarımızı birbirine yakın olarak inşa ettik” dedi.

104 MİLYON TL HARCANDI

Bin 172 dönümlük bir alan üzerine kurulan Kutlubeyyazıcılar Kampüsünün kamulaştırılmasında bin 837 hak sahibiyle birebir görüşüldü. Bu görüşmeler sonucunda 4 milyon 50 bin 888 TL kamulaştırma bedeli ödendi. Şuanda Ağdacı Kampüsü de dahil olmak üzere 86 bin 403 metrekare kapalı alan inşa edilmiş durumda. Açık alan miktarı ise yine Ağdacı Kampüsü dahil olmak üzere 1 milyon 162 bin 781 metrekare. Ağdacı Kampüsü ve Kutlubeyyazıcılar Kampüsünde şuana kadar yapılaşmada 104 milyon TL harcandı. Bartın Üniversitesi’ndeki öğrenci sayısı artık 15 binin üzerinde.

30 BİN KİŞİLİK BİR UYDU KENT OLUŞTURULUYOR

Kutlubeyyazıcılar’da 30 bin kişilik bir uydu kent oluşturuluyor. Kampüste öğrenim alanlarından laboratuvarlara, spor alanlarından rekreasyon alanlarına dere ıslahının yapıldığı alanın sağında ve solunda sosyal yaşam alanları ve  bisiklet parkurlarından yürüyüş yollarına  kadar her şey olacak. Şuanda Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi burada derslerini işliyor. Eğitim Fakültesi ve Beden Eğitim ve Spor Meslek Yüksek Okulu da ikinci dönem kampüse taşınacak.  Kampüste Merkezi Araştırma Laboratuvarı, Mimar Sinan Dersliği, Mehmet Akif Ersoy Dersliği, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Binası, Edebiyat Fakültesi İdari Binası, Mühendislik Fakültesi İdari Binası 5 bin kişilik ve her öğünde 15 bin kişinin yararlanabileceği yemekhane bulunuyor.

AKILLI BİNA SİSTEMLERİ UYGULANDI

İnşa edilen binalarda bedensel engellilerin kullanımını kolaylaştıracak çalışmalar da yapıldı. Yapılardaki asansörler bina girişleri ve engelli tuvaletleri bu kapsamda projelendirildi. Ayrıca deprem ve yangın durumları için güvenlik tedbirleri de düşünülerek akıllı bina sistemleri uygulandı.

ŞEHİT ÖMER HALİS SPOR KOMPLEKSİ DE KAMPÜSTE

Türkiye’de ilk 3’e girebilecek ve Batı Karadeniz de tek olacak Şehit Ömer Halis Spor Kompleksi de Kutlubeyyazıcılar’da yapılıyor.  Bu kompleks 17 spor branşını tek çatı altında toplayacak. 16 bin 777 kapalı alana kurulan BESYO  gerek işlevsel gerekse modern bir yapıya sahip olacak. Toplam maliyeti 90 milyon TL’yi aşan yatırımlardan biri olan BESYO spor kompleksi tamamlandığında işlevselliği ve modern yapısıyla göz kamaştıracak. Çok sayıda spor branşına ait salonların yer aldığı spor kompleksinde salonlar her spor dalının bağlı olduğu federasyonun standartlarına uygun olarak düzenlenecek. Binada basketbol, voleybol, hentbol çok amaçlı salonu ile tenis, masa tenisi, korfbol, badminton, fıtness, halk oyunları, step, aerobik, jimnastik, güreş, judo, uzak doğu sporları, squash ve performans ölçüm laboratuvarları da yer alacak.

KÜTÜPHANEDE 50 BİN KİTAP BULUYOR

Şuanda kampüste kütüphane ve üniversitenin giriş kapısı inşa ediliyor. Üniversitenin giriş kapısı geleneksel mimari örneğiyle yapılacak. Bartın Üniversitesi kütüphanesinde 50 bin kitap buluyor. Ancak yeni yapılacak kütüphane Türkiye’nin sayılı kütüphaneleri arasında olacak. Aynı zamanda halk ta da gerekli şartları sağladığı takdirde kütüphaneden istifade edebilecek.

MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI BİLİMİN MERKEZİ

Merkezi Araştırma Laboratuvarında inşaatlarda kullanılan beton malzemenin depreme dayanıklılığından tutunda üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirecek bir sürü deney yapılıyor.  Laboratuvarda öğretim elemanları ileri düzeyde bilimsel çalışmalar yürütüyor. Bölgedeki sanayi kuruluşlarının talepleriyle yapılacak analizlere olanak sağlayan laboratuvarda üniversite-sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Merkezi  Araştırma Laboratuvarı bünyesinde mekanik test işlemleri, malzeme karakterizasyon, numune hazırlama ile kalite kontrol, çevre teknolojisi ile gıda teknolojisi laboratuvarı olmak üzere 5 temel laboratuvar yer alıyor.

MİMAR SİNAN DERSLİĞİNDE 8 ADET 60 KİŞİLİK DERSLİK VAR

Kutlubeyyazıcılar kampüsünde bulunan Mimar Sinan Dersliğinde 8 adet 60 kişilik derslik, 6 adet 120 kişilik amfi, 4 adet teknik resim salonu, 3 adet bilgisayar laboratuvarı, 2 adet çalışma salonu, 2 adet sergi alanı, 1 adet öğretim görevlisi dinlenme odası, 1 adet 250 metrekare kafeterya, 2 adet 220 metrekare rekreasyon alanı ve 2 adet 10 kişilik asansör bulunuyor.

MEHMET AKİF ERSOY DERSLİĞİNDE 17 ADET 60 KİŞİLİK DERSLİK VAR

Mehmet Akif Ersoy Dersliğinde 17 adet 60 kişilik derslik, 7 adet 80 kişilik derslik, 4 adet 100 kişilik amfi, 2 adet 120 kişilik amfi, 3 adet lisan laboratuvarı, 2 adet sergi alanı, 1 adet öğretim görevlisi dinlenme odası, 1 adet 510 metrekare rekreasyon alanı, 2 adet 160 metrekare rekreasyon alanı, 2 adet 10 kişilik asansör ve bin 731 metrekare kapalı otopark bulunuyor.