ÇÖME GEÇİŞİ TAMAMLANDI SIRA KAYADİBİ HATTINDA

Almanya gezisinde Almanya Bartın Arıt Aydınlar Derneğiyle bir araya gelen TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, yıllardır arap saçına dönen Bartın-Arıt yolunda Çöme Boğazı yukarısını ve Çöme Boğazı geçişini tamamlandığını söyledi. Kayadibi- Sipahiler- Serdar-Yıldız Köyü hattında çalışmalar devam ettiğini ifade eden Milletvekili Tunç, Kayadibi ile Bartın arasının da tamamlanmasıyla Bartın'a 10-15 dakikada mesafede bulunacak Arıt'ın adeta Bartın'ın bir mahallesi olacağını kaydetti.

ÇÖME GEÇİŞİ TAMAMLANDI SIRA KAYADİBİ HATTINDA

Uluslararası Demokratlar Birliğinin (UID) organizasyonunda Almanya’da bulunan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bielefeld bölgesinde bir takım ziyaretlerde ve temaslarda bulundu. 3 günlük Almanya programında Milletvekili Tunç, Almanya Bartın Arıt Aydınlar Derneğiyle de bir araya geldi. Almanya’daki Arıt’lılara Bartın ve Arıt’taki yatırımlarla ilgili bilgiler veren Yılmaz Tunç, “Uluslararası Demokratlar Birliğinin (UID) organizasyonunda Avrupa’nın değişik ülkelerinde ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda Almanya’nın değişik illerindeki milletvekilleriyle Bartın Milletvekili olarak da ben programlar gerçekleştirmek üzere buraya geldik. 3 günlük bir program oldu. Bu programda da Bielefeld bölgesinde ziyaretlerimizi yaptık. Dernekleri, esnafları ziyaret ettik. Ev ziyaretleri yaptığımız da oldu. Vatandaşlarımızla buluşuyor. Arıt Aydınlar Gecesinde sizlerle bir araya gelmiştik. Tabi bu 5 yılı geçti. Araya 2 yıllık pandemi süreci girdi. İnşallah bundan sonra da pandemiden kurtulduğumuz günler yakın olur ve sık sık sizlerle bir araya geliriz” dedi.  

“Türkiye’nin nereden nereye geldiğini en güzel şekilde takdir eden de sizlersiniz”

Yurt dışındaki tüm gurbetçilerin kalplerinin Türkiye’yle birlikte attığını belirten Yılmaz Tunç, şunları söyledi:

“Sizler anavatanınızdan ayrı ekmek mücadelesi için yurt dışındasınız. Birçok vatandaşımız bulunduğu ülkenin vatandaşlığına geçti. Tabi orası onun doyduğu yer. Doyduğu yere de sahip çıkacak ama doğduğu yeri de unutmayacak. Bu anlamda yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın ülkeleriyle kalpleri sürekli aynı çarpıyor. Bundan hep haberdarız. Bu nedenle sizlere müteşekkiriz. Türkiye’nin kalkınması, gelişmesi, ilerlemesi elbette ki sizi sevindiriyor. Türkiye sıkıntıya girdiğinde siz elbette ki üzülüyorsunuz. Çünkü vatanınız. Sık sık gelmeye de çalışıyorsunuz. Sık sık gelmeye çalıştığınızda da Türkiye’nin nereden nereye geldiğini en güzel şekilde takdir eden de sizlersiniz.

“Bartın’ımızı 2007’den bu yana göç veren değil de göç alan il konumuna getirdik”

Bizler sizin doğduğunuz yerin daha da ilerlemesi, vatanımızın daha da gelişmesi, güçlenmesi, Türkiye’nin dünyada söz sahibi olabilmesi noktasında çok mesafeler aldık. Bundan sonrada bu mesafeyi, hızı hiç kesmeden devam ettirmekte de kararlıyız. Milletimizden aldığımız güçle Türkiye’yi daha da güçlü noktalara taşımanın gayreti içerisindeyiz. Bu kapsamda Bartın’ımızda gelişiyor. Bartın’ımız ilçeleri, beldeleri ve köyleriyle daha müreffeh bir hale daha nasıl gelebilir her geçen gün farklı yeni projeleriyle memleketimizi de geliştirmenin gayreti içerisindeyiz. Bartın’ımız yıllardır göç veren bir ildi. Bartın’ımızı 2007’den bu yana göç veren değil de göç alan il konumuna getirdik.  Nüfusumuz önceden 160 binlere kadar düşmüştü, 200 binlere kadar çıktı.

“Çöme Boğazı yukarısını ve Çöme Boğazı geçişini tamamladık”

Şimdi üniversitesiyle, yeni fabrikalarıyla, ulaşım imkanlarıyla, alt yapısı ve üst yapısıyla, eğitimiyle, sağlığıyla, şuanda 400 yataklı şehir hastanemizin inşaatı devam ediyor, her alanda memleketimizi geliştiriyoruz. Burada Arıt’ta yaşayanlar var. Aydınlar’lı olanlar var. Arıt Bartın’ımızın doğa harikası bir yeri. Arıt’ımız Küre Dağları Milli Parkının içinde olan bir yer. Arıt, Bartın’a yol olarak çok sıkıntılı bir mesafedeydi. En güç tarafı olan Çöme Boğazı yukarısını ve Çöme Boğazı geçişini tamamladık. Çok maliyetli oldu buralar. Çünkü kot farkı ve arazi şartları nedeniyle tünelde mümkün olmadı. Sadece Çöme Boğazına harcadığımız para 100 milyonu geçti. Fore kazıklar kullanmak zorunda kaldık. Orada bir heyelan oldu. Tekrar ihale etmek zorunda kaldık.

Kayadibi- Sipahiler- Serdar-Yıldız Köyü hattında çalışmalar devam ediyor

Güç taraflarını geçtik. Şimdi Kayadibi’nden Sipahiler’den, Serdar’dan Yıldız Köyüne kadar olan bölümde de çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Birkaç noktada da kamulaştırmayla ilgili problem vardı. Bunları da peyderpey aşıyoruz. Köprüleri, sanat yapıları hemen hemen tamamlandı. Amasra’dan gelen Bartın Karadeniz Sahil Yolu Arıt yoluyla birleşip Bartın’a gelmeden bir şehir kavşağı olacak. İsteyen şehir merkezine, isteyen şehre girmeden yeni yapacağımız çevre yolundan Organize Sanayi’nin alt tarafı Terkehaliller Köyümüzden Terkehatipler Köyümüze tünelle geçerek Bartın şehir merkezini de çere yoluyla geçecek şekilde bu yolun Arıt yoluyla bir 7 kilometrelik kesimizin çakışması söz konusu.

“Arıt, Bartın’ın bir mahallesi olacak”

Bu yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Şu pandemi sürecinde biz oradaki çalışmaları durdurmadık. Tabi zaman zaman yaşanan gecikmelerden dolayı Arıt-Aydınlar’da yaşayan hemşerilerimiz elbette ki serzenişlerinde haklılardı. Çünkü müteahhit  firmalar işi bıraktığında yeniden ihale yapmak zorunda kalıyorsunuz. İhaleye itirazlar, davalar vs. sebepler nedeniyle bir takım zaman israfı söz konusu oluyor. Ama bunların hepsi aşıldı. Bundan sonra inşallah düz alan Kayadibi ile Bartın arasını da tamamladıktan sonra Arıt artık Bartın’ın 10-15 dakikada gidilebilecek yakınlıkta adeta bir mahallesi olacak.

“Gürdek Kayalığına da bir teras projesini yatırım programına aldık”

Küre Dağları Milli Parkıyla ilgili Zoni Yaylası, Karadere mesire alanını yaptık. Dünya harikası bir yer alan Gürdek Kayalığına da bir teras projesini yatırım programına aldık ki o güzellikleri gelip herkes oralarda görebilsin diye. Eskiden orada bir 112 ambulansımız yoktu. Bir ani durumda ambulansın Bartın’dan gelerek müdahale etmesi mümkün olamıyordu. Arıt merkezde 112 ambulansımız artık en uzak köyümüze 5 ya da 10 dakikada ulaşabilecek şekilde hizmet veriyor. Önceden Arıt merkezin alt yapısını yapmıştık. Üst yapısını da yaptık. Şuanda Özel İdare olarak da köylerimizde varsa eksiklikler bunları tamamlamanın gayreti içerisindeyiz.

“Türkiye geliştikçe Bartın’ımızda bundan nasibini almaya devam edecek”

Bartın merkezde Organize Sanayi Bölgesini de (OSB) büyüyoruz. Yeni fabrikalarda geliyor. Yani İstanbul’da yaşayan bir Arıt’taki vatandaşımız Arıt’a geri döndüğünde Arıt’ta oturup Bartın’da çalışmak istiyorsa rahatlıkla Bartın’a ulaşıp çalışabiliyor olacak. Türkiye’nin gelişmesi, kalkınması, hız kesmeden devam ettiği müddetçe Bartın’ımızda bundan fazlasıyla nasibini almaya devam edecek. Tabi sizler burada belki yurt dışından kaynaklanan birçok problemlerle karşı karşıyasınız. Bizler özelikle son 15 yıldır yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak için sizlerden gelen talepler doğrultusunda birçok yasal düzenleme yaptık. Birçok kanun ve yönetmelik değişikliği yaptık. Bunların birçoğu hayata geçti. Ama bu ziyaretlerde karşılaştığımız ve hala çözülmesi gereken sorunlar elbette ki oluyor. Biz bunları da not alarak çözümü için hükümetimize, cumhurbaşkanımıza, bakanlarımıza ve ilgili yerlere aktarıyoruz.

“Yurt dışı Türkler ve Akraba Topluluğu Başkanlığı da önemli bir kurum olarak hizmet veriyor"

Yurt dışı Türkler ve Akraba Topluluğu Başkanlığı diye bir başkanlık eskiden yoktu. Bunu kurduk ve yurt dışındaki Türklerle doğrudan ilgilenecek ve onların problemlerine müdahale edecek ve onların sorunlarını gerek yasamaya gerekse yürütmeye aktarıp bizzat takipçisi olacak bir başkanlığımız var artık. Dış İşleri Bakanlığımızın temsilciliklerinin yanı sıra Yurt dışı Türkler ve Akraba Topluluğu Başkanlığı da önemli bir kurum olarak hizmet veriyor. Yurt dışı temsilciliklerinin sayısı da 3-4 kat arttırıldı. 272 tane dış temsilciliğimiz var. Konsolosluk sayılarını arttırdık. Geçici konsolosluklarla yurt dışında özellikle Almanya’daki vatandaşlarımızın ayaklarına giderek hizmet verme noktası, konsolosluk işlemlerinde e-devlete geçiş, pasaport işlemlerinde maliyetin aşağıya düşürülmesi, bürokrasinin azaltılmasıyla ilgili birçok düzenlemeler yaptık.

“150’den fazla ülke bilgi paylaşımı sözleşmesine imza atmış durumda”

Özellikle sizlerden gelen talepler doğrultusunda Türkiye’de araç bulundurma süresini  2 yıla çıkardık. Önceden 6 aydı. Cep telefonu 60 gündü bunu 6 aya çıkardı. Yine sizlerden gelen talepler doğrultusunda bu tür hayatınızı kolaylaştıracak birçok düzenlemeyi yapmanın gayreti içerisindeyiz. Macaristan ve Sırbistan sınırlarında Türk polisleri görevlendirerek vatandaşlarımızın yolda bir sıkıntı halinde o Türk polislerinden yardım alabilmesiyle ilgili düzenlemeler yaptık. Bilgi paylaşımıyla ilgili sorular geldi. Bilgi paylaşımı konusu sadece Türkiye’nin tek başına bir meselesi değil. Karşılılık söz konusu. 150’den fazla ülke bilgi paylaşımı sözleşmesine imza atmış durumda.

 

“Gayrimenkullerin, taşınmazların bildirilmesi söz konusu değil”

Yalnız bilgi paylaşımında yurt dışındaki vatandaşlarımızın belki bilgi eksikliğinden kaynaklanan tereddüt ettiği durumlar var. Bu sadece finansal bir bilgi paylaşımını kapsar. O da 31 Aralık’tan sonra mevduatın son durumunu. Yani hesap hareketlerini değil. Ayrıca gayrimenkul gibi şeyleri de paylaşamaz. Bunlar kişisel bilgi kapsamında değerlendirilir. Hatta TC kimlik numarasıyla  E-Belediye sisteminden tapu kayıtları vs. alındığını da duymuştuk. Bunlar kesinlikle engellendi. Gayrimenkullerin, taşınmazların bildirilmesi söz konusu değil. Bu sadece parayla ilgili bir husus. Bu da kara paranın aklanması, vergi kaçakçılığının önlenmesiyle ilgili uluslar arası bir yükümlülük. Türkiye bu sözleşmeye imza atmış durumda. Eğer siz bu sözleşmeye imza atıp taraf olmazsanız Türkiye’nin de farklı yaptırımlarla karşı karşıya kalması söz konusu olur ki o size de zarar veren bir durum olur. Çünkü bankacılık sistemi global bir sistem. O nedenle tereddüt edecek bir durum söz konusu değil.

“Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın seçime katılım oranı yüzde 50’ye kadar yükseldi”

Mavi Kart düzenlemeleri bizim bu dönemde hayata geçirdiğimiz hususlar. Oy kullanmak, askerlik, KOSGEB kredilerine varıncaya da bu gibi hizmetlerden yararlanmak Mavi Kartla mümkün. Mavi Kartla yararlanamadığınız bir hizmet olursa da bize bunu ilettiğinizde bizde bunu gerekli yerlere aktarmak için her zaman hazırız. Geçmişte yurt dışında oy kullanmayla ilgili problemler vardı. Her seçimde katılım artarak devam etti. Oy kullanma işlemi kolaylaştırıldığında katılımında arttığını görüyoruz. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın katılım oranı yüzde 50’ye kadar yükseldi. Bu katılımı ne kadar yükseltebilirsek vatandaşlarımızın Türkiye’deki demokratik katılımını da bu şekilde sağlamış oluruz. Bu konuda varsa bir eklik elbette ki onları da değerlendiririz.

“Küresel enflasyon bizi de etkiliyor”

Pandemi nedeniyle tüm dünyanın sorunu olan küresel enflasyon bizi de etkiliyor. Tabi bunu sadece Türkiye’nin kriziymiş gibi gösterip algı yapmaya çalışanlar da var. Ama bu Almanya’nın da problemi. Fiyatların yükselmesi, enerji maliyetlerinin yükselmesi bütün güçlü ülkelerin de problemi. Ama biz bunu da aşacağız inşallah. Pandeminin de etkisi artık yavaş yavaş gidiyor. Aşılama oranlarımız yüksek. 9 ülke kendi aşısını yaptı. Bunlardan bir tanesi de Türkiye. Yani biz Turkovac aşısıyla koronavirüs aşısını üreten bir ülke durumundayız. Vatandaşlarımızın aşıları, testleri, koronavirüs tedavileri ücretsiz. Sağlık anlamında 2 yıldır pandemi sürecinde vatandaşlarımıza sıkıntı çektirmemek, hatta yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza da devlet olarak uçağı gönderdik ve ülke içinde tedavisini gerçekleştirdik. Hatta farklı ülkelerdeki belki 100 binin üzerindeki insanımızı ülkemize getirdik. Hatta yabancılar bile bu noktada Türkiye’den faydalandılar.

“2023’e kadar Filyos doğalgazını yetiştireceğiz”

Biz insanımızın daha müreffeh yaşaması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Türkiye güçlü bir ülke. Enerjide de bağımsızlığını ilan etmek üzere. Doğalgazı da bulduk. İlk başlarda inanmadılar. “Müjde vererek yine insanları etkilemeye çalışıyor” gibi bir propagandaya da maruz kaldık. Ama Filyos Limanına gidin, bu işin ne kadar önemli olduğunu da göreceksiniz. Filyos Limanı bizim bölgemizde. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklı o limanın yarısını aldı ve şuanda orada yatırımlar hızlı bir şekilde devam ediyor. Doğalgaz boruları Türkiye’nin her yerinde yine hızlı bir şekilde üretiliyor. İnşallah 2023’e kadar yetiştireceğiz ve doğalgaz sisteme verildiğinde kendi enerjimiz tabi ki dışarıya göre daha ucuz olacağı için vatandaşımızın cebine yansıyacak. Yine elektriği de doğalgazdan ürettiğimiz için bu da elektrikler maliyetlerinin düşmesine neden olacak. Akkuyu’daki nükleer santral inşaatı hızlı bir şekilde devam ediyor. O da bitince sisteme verilecek. O tek başına elektriğin yüzde 15’ini karşılayacak. Biz keşke doğalgazı 20 sene önce bulabilseydik.

“Başımıza gelmedik olay kalmadı, güçlendikçe birileri kıskandı”

Son 20 yılda elde ettiğimiz başarıların yanı sıra taş koymayan, başımıza gelmedik olay kalmadı. Güçlendikçe birileri kıskandı. Güçlendikçe Türkiye’nin üzerinde planlar kurulmaya başlandı. Güçlü Türkiye birilerinin bölgesel planlarına, onların çıkarlarına uymadı. Bunun içinde bir takım sıkıntılar başımıza geldi. Ama bu sıkıntıları da milletimizin desteğiyle aşmayı başardık. Gece gündüz çalışan bir liderimiz var Allah’a şükür. 11 Ağustos’ta Bartın’da sel oldu ve o zaman dedim ki “Cumhurbaşkanımız kesinlikle biraz sonra arayacaktır ve durumu öğrenmek isteyecektir” Benim o zaman evde yatmam mümkün mü? Hemen bizim sel bölgesine gitmemiz gerekiyordu ve tam giderken aradı bize durumu sordu. Bizde diyafonu açtık ve kendini oradaki vatandaşlarımıza hitap etti. İstanbul karda boğuşurken arayan soran olmadı. Adam büyükelçiyle gitti balık yiyebildi.

“Ülkemizde gurur duyuyoruz”

Aşağısı, yukarısına göre şekilleniyor. Disiplin ve takipçilik. Bu takipçilik sayesinde Türkiye bugün alt yapısını tamamlayan bir ülke. Ülkemizde gurur duyuyoruz. Tabi burada sizlerden isteğimiz çocuklarımıza ve gençlerimize sahip çıkmanız. Yurt dışında çocuklarımız her türlü risklere açık durumda. Bu konuda aileler olarak sizlerin hassasiyet gösterdiğinize inanıyoruz. Çocuklarımızı en güzel şekilde eğiteceğiz.”