Bartın için yeni koronavirüs kararları!

Bartın Valiliği, Pandemi İl Koordinasyon Kurulu'nda alınan kararları açıkladı. Alınan kararlar doğrultusunda vaka ve takipli olarak izole edilen kişilerin cep telefonlarına 'Evden çıkmamaları, evden çıkmanın suç olduğu, görevlilerin uyarılarına riayet etmeleri' konusunda SMS gönderilecek. Ayrıca izole kişilerin evden çıkmalarına gerekçe oluşturmaması bakımından ihtiyaçları Vefa Sosyal Destek Grupları tarafından karşılanacak.

Bartın için yeni koronavirüs kararları!

Pandemi İl Koordinasyon Kurulu geçtiğimiz gün Vali Sinan Güner başkanlığında, kurul üyelerinin katılımı ile olağanüstü toplanarak birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açışından son derece tehlikeli olan yeni tip koronavirüs (COVİD-19) salgını nedeniyle yeni ve önemli kararlar aldı.

Salgınla mücadelede alınan tedbirlerin sahada etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla kurulan İl Salgın Denetim Merkezleri bünyesinde “mahalle denetim ekiplerinin” oluşturularak; kamu kurum ve kuruluşları, okul müdürleri ve öğretmenlerin, din görevlilerinin, muhtarlar ve azalarının, apartman veya site yöneticilerinden temsilcilerin (mahalle veya idari birimin büyüklüğü dikkate alınarak 5, 7, 9 veya 11 temsilci şeklinde) bu ekiplere katılımı sağlanacak.

SMS gönderilecek

Vaka ve takipli olarak izole edilen kişilerin cep telefonlarına “Evden çıkmamaları, evden çıkmanın suç olduğu, görevlilerin uyarılarına riayet etmeleri” konusunda SMS gönderilecek.

İhtiyaçlarını Vefa Destek Grupları karşılayacak

Evden çıkmamaları gereken hasta ve takipli kişilerin evden çıkışlarına gerekçe oluşmaması bakımından, ihtiyaçları Vefa Destek Grupları tarafından karşılanması için gerekli tedbirler alınacak.

Aktif vakaların yaş dağılımının değerlendirilmesi sonucunda, 65 yaş ve üstü kişilerin, gelin ve damadın annesi, babası, anneannesi, babaannesi ve dedesi olanlar dışında nikâh, düğün, kına, kız isteme gibi etkinliklere katılmaları yasaklandı.

Okulların açılmasından önce yeni kayıt olan ve ara sınıflara devam edecek öğrencilerin oturdukları binalarda, yakın çevrelerinde ve akrabalarında pozitif vaka ve temaslı kişilerin bulunup bulunmadığı Sağlık Müdürlüğü veri tabanı üzerinden sorgulanacak. Pozitif veya temaslı vakaların okula başlaması sağlık kurumları tarafından verilecek rapora bağlanacak.

Valilik denetlenecek

İşçi servis araçlarında ve okulların açılması durumunda öğrenci servisleri işletmelerinde denetimler arttırılacak, vaka tespiti halinde işletici de sorumlu tutulacak.

Denetim faaliyetleri etkin olarak yapılacak. Yapılan denetimlerin etkinliği de ayrıca Valilik Denetim Takip Kurulu tarafından denetlenecek.

Vaka ve takipli kişilerin oturduğu binaların ve çevrelerinin bulunduğu yere göre İl Özel İdaresi ve Belediyelerce dezenfekte edilecek.

İlk ve Orta Öğretim Kurumlarının açılması aşamasında Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Çalışma Rehberlerindeki kurallara mutlaka uyulacak. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlık aşamasında yönetici ve öğretmenlerin eğitime tabi tutulacak, okullar, velilerine uygun yöntemlerle bilgilendirme yapacak.

Üniversite için Kurul’a bilgi verilecek

Bartın Üniversitesi’nin akademik programı ve açılış hazırlıkları Vali Yardımcısı, Rektör Yardımcısı, Belediye Başkan Yardımcısı, İl Emniyet Müdür Yardımcısı ile İl Jandarma Komutan Yardımcısı tarafından birlikte takip edilecek ve tedbirlerin planlanması açısından tamamlanarak Kurula bilgi verilmesi sağlanacak.

Taziyeler telefonla yapılacak

Mezarlık müdürlükleri, sağlık birimleri veya din görevlileri vasıtasıyla vefat eden kişilerin ve yakınlarının bilgileri temin edilecek. Cenaze yakınları bu amaçla görevlendirilen ekipler tarafından ziyaret edilerek Covid-19 tedbirleri konusunda bilgilendirilecek. Taziyelerin telefonla yapılmasına yönelik bilinçlendirme faaliyetlerine ağırlık verilecek. Bu amaçla taziye yapılacak yerlerde cenaze yakınlarının evleri de dahil yüz yüze taziye yapılmaması bunun yerine telefonla taziye bildirilmesi yönünde cenaze evlerine bilgilendirici afişlerin asılması sağlanacak. Cenaze namazı ve defin işlemlerine sınırlı sayıda yakınının katılımına izin verilecek.

Düğünlerde vaka sorgulaması yapılacak

Düğünlerde müzik yayınlarının en geç saat 23:00’da son bulacak ve kararlaştırılmış süre aşılmayacak. Düğünlerde kimlik numarası üzerinden vaka sorgulama ve düğün yemekleri konusunda önceki kararların hassasiyetle uygulanacak.

Vardiya sistemleri yaygınlaştırılacak

Organize sanayi bölgelerinde hastalığın yayılım hızının kontrol edilebilmesi için mola saatlerinin ayrıştırılacak. Vardiya sistemlerinin yaygınlaştırılarak aynı anda çalışan kişi sayısının seyrekleştirilecek. Organize sanayi bölgelerinde görevli iş sağlığı uzmanları ve işyeri hekimleri üzerinden etkin eğitim çalışmaları yürütülecek. Ayrıca, başta tekstil firmaları olmak üzere iş yerlerinde sürekli gözetim yapacak sabit görevliler bulundurulacak.

Medya daha etkin kullanılacak

Salgınla mücadelede yerel medyanın etkisinden daha fazla yararlanılacak. Bu doğrultuda Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında alınan kararlar ve uygulanan tedbirler noktasında işletmecilerin ve vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesine yönelik daha fazla yayına yer verilmesi sağlanacak.

Test yaptırdıkları şehirde izolasyona tabi tutulacaklar

Daha kolay test yapabilmek için ya da başka sebeplerle ikamet ettiği şehirlerin dışında test yaptıran kişilerin pozitif çıkması halinde izolasyona tabi tutulacakları yer konusunun sorunlara yol açması nedeniyle ikamet ettiği yer dışında test yaptıracak kişilerden sonucun pozitif çıkması halinde testi yaptırdığı şehirde izolasyona tabi tutulmasını kabul ettiğine dair taahhütname alınacak.

Eğitim çalışmalarına ağırlık verilecek

Gerek Sağlık Bakanlığınca yayımlanan rehberlerin gerekse İçişleri Bakanlığınca geliştirilen denetleme formlarının işletmeciler ve müşteriler tarafından yeterince bilinmediği görüldü. Bu durumun önüne geçebilmek için düğün salonu, kafe-restoran, toplu taşıma, berber, kuaför, yerel düğün sanatçıları gibi sektör temsilcileriyle bilgilendirme toplantıları yapılarak eğitim çalışmalarına ağırlık verilecek. Site ve apartman yöneticileri de Covid-19 tedbirleri konusunda eğitimlere tabi tutularak ve sürece dahil edilecek. İşyeri hekimi, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, insan kaynakları yöneticileri gibi geniş etki alanına sahip kişilere yönelik eğitim ve koordinasyon çalışmaları da yapılacak.

Adli işlem başlatılacak

Yapılan her türlü bilgilendirmeye rağmen izolasyon kurallarını ihlal eden kişilere Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. Maddesi gereğince para cezası, TCK’nın 195’inci maddesi uyarınca gerekli adli işlemler başlatılacak. Bu eylemlerin işleniş biçimine göre daha ağır cezaların uygulanması için gerekli çalışmaları yapılacak.

İl Sağlık Müdürlüğü’nce takip edilecek

Alınan bu kararlar sorumlu vali yardımcısının koordinasyonunda İl Sağlık Müdürlüğünce takip edilecek, ilgili kurum ve kuruluşlara verilen görevler gecikmeksizin ikmal edilecek.