Avukatlık Kanunu görüşmeleri tamamlandı

Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, başkanlığında toplanan Adalet Komisyonu, AK Parti Grup Başkan Vekili Cavit Özkan ve 44 AK Parti Milletvekilinin imzasını taşıyan Avukatlık Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşmelerini tamamladı.

Avukatlık Kanunu görüşmeleri tamamlandı

Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, başkanlığında toplanan Adalet Komisyonu, 44 AK Parti Milletvekilinin imzasını taşıyan Avukatlık Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşmelerini tamamladı. Başkan Tunç, görüşmelerle ilgili “TBMM Adalet Komisyonu’nda AK Parti Grup Başkanvekilimiz Sayın Cavit Özkan ve 44 Milletvekilimizin Avukatlık Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşmelerini tamamladık, hayırlı olsun. Teklifle; Başka bir işte sigortalı olarak çalışırken Avukatlık Stajı yapılabilmesine imkan sağlanıyor. Birden fazla Baronun bulunduğu illerde baroların eşit temsili esas alınarak Adli yardım Bürosu oluşturulması ve adli yardım görevlendirmelerine ilişkin düzenlemeler yapılıyor” dedi.

Herhangi bir işte sigortalı çalışmak avukatlık stajının yapılmasına engel olmayacak

Komisyonun kabul ettiği teklife göre; avukatlık stajına fiilen engel olmamak şartıyla herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılması avukatlık stajının yapılmasına engel olmayacak.

Adli ve idari yargı hakim ve savcı adayları ile hakim ve savcı mesleğinden olanlar hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyonlarında görev yapanlar, görevleri sırasında avukatlık stajı yapabilecek. Bu kişiler, staj süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız veya ücretsiz izinli sayılacak ve bu dönemde yıllık izinlerini de kullanabilecek. Talep halinde ilgili birimlerce ücretsiz izin verilecek.

Birden fazla baronun bulunduğu illerde her bir baro tarafından adli yardım bürosu oluşturulacak.

Görevlendirmeler elektronik bilişim sistemi üzerinden yapılacak

Yargı mercilerinin talebi üzerine yapılacak görevlendirmeler, Türkiye Barolar Birliği tarafından oluşturulan elektronik bilişim sistemi üzerinden o ildeki avukatlar arasında eşitlik gözetilerek yapılacak. Teklifle adli yardım hizmetleri için kullanılmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Türkiye Barolar Birliği hesabına aktarılan ödeneğin barolar arasındaki dağıtım esasları belirleniyor. Buna göre, ödenekten gönderilen paraların barolar arasındaki dağıtımında puanlama esas alınacak.

Her baroya 5 temel puan verilecek

Puanlamada öncelikle her baroya 5 temel puan verilecek. Bu temel puana ilave edilecek puanlar, baroların üye sayıları ve il nüfusları baz alınarak belirlenecek. Baroya kayıtlı olan her 50 üye avukat için bir puan; il nüfusu esas alınarak her 5 bin nüfus için bir puan belirlenerek baronun puanına eklenecek. Birden fazla baronun bulunduğu illerde ise her 5 bin nüfus için tespit edilecek toplam puanın yüzde 40'ı, o ilde bulunan barolar arasında eşit olarak, kalanı ise o ilde levhaya kayıtlı toplam avukat sayısına bölündükten sonra elde edilen rakamın her baronun üye sayısına çarpımı sonucu elde edilecek puana göre dağıtılacak.