Tunç'tan chp'nin eleştirilerine bir cevap daha

'10 yıldır milletvekiliyim, daha emekli olamadım'

Tunç'tan chp'nin eleştirilerine bir cevap daha

Haber Merkezi

16 Nisan referandumunda oylanacak olan anayasa değişikliğini madde madde anlatan AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun anayasa değişikliğiyle ilgili eleştirilerine de cevap verdi. Tunç, “18 yaşında Milletvekili olacak gençlerin 20 yaşında emekli olabileceğini belirterek halkı kandırabileceklerini sanıyorlar. Ben 10 yıldır milletvekiliyim, ama emekli olamadım” dedi.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın’da gerçekleştirdiği toplantılarda 16 Nisan referandumunda oylanacak olan anayasa değişikliğini madde madde anlatıyor. Bir hukukçu olmasının avantajını da çok iyi kullanan Tunç,  bir taraftan da vatandaşların kafasındaki soru işaretlerini bir bir gideriyor. Bir hukukçu olmasının avantajını da çok iyi kullanan Tunç,  bir taraftan da vatandaşların kafasındaki soru işaretlerini bir bir gideriyor. Bilgilendirme toplantılarına tüm hızıyla devam eden Tunç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun anayasa değişikliğiyle ilgili eleştirilerine de cevap verdi. Teşkilata, muhtarlara, sivil toplum kuruluşu temsilcilerine ve çeşitli toplum kesimlerine yönelik toplantılarda ve köy köy kahvehane toplantılarında 18 maddelik anayasa değişikliğinin içeriğini halka anlatan Yılmaz Tunç, CHP’nin imzasız beyaz kağıda yazdığı ancak anayasa değişikliğinin maddeleri ile konulara da cevap verdi.

“CUMHURBAŞKANININ İSTEDİĞİ ZAMAN MECLİSİ FESHEDEBİLECEĞİ BİR YALAN”

CHP’nin yalanlardan birinin cumhurbaşkanının istediği zaman meclisi feshedebileceği olduğunu kaydeden Yılmaz Tunç, “Cumhurbaşkanı da Meclis’te seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Bu takdirde hem Cumhurbaşkanlığı hem de Meclis seçimi birlikte yapılacak.  Cumhurbaşkanı seçimleri yenileme kararı aldığı takdirde kendi görevi de sona erecek.  Cumhurbaşkanı 1.döneminde seçimi yenilediği takdirde kendi görev süresinden harcamış olacak. Cumhurbaşkanı 2.döneminde seçimi yenilediği takdirde aday olamayacak. İşin aslı böyle iken cumhurbaşkanı canı istediğinde milletvekili seçimlerini yenileme kararı alır mı? Çok büyük bir devlet krizi ile karşı karşıya kalındığında milletin hakemliğine başvurulması gerektiğinde zorunlu ve istisnai olarak kullanılabilecek bir yetkidir bu. Mesela 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Cumhurbaşkanı başkanlığında Bakanlar Kurulu OHAL kararı aldı. Meclis onaylamasaydı ne olurdu? Darbecilerle mücadele yapılamazdı. Böyle bir durumda çözüm yolu ne olacaktı? Seçimleri yenileyerek milletin hakemliğine başvurmak olacaktı. Gelecekte buna benzer içinden çıkılamayacak bir devlet krizi olduğunda, milletin bekası söz konusu olduğunda millete gitmekten başka çare olamayacağından bu yetki kullanılabilecektir” dedi.

“18 YAŞINDA MİLLETVEKİLİ OLAN 2 YIL SONRA EMEKLİ OLAMAZ”

18 yaşında milletvekili olanın 2 yıl sona emekli olamayacağını kaydeden Tunç,  “Öyle yalanlar uyduruyorlar ki, 18 yaşında milletvekili olacak gençlerin 20 yaşında emekli olabileceğini belirterek halkı kandırabileceklerini sanıyorlar. Ben 10 yıldır milletvekiliyim ama emekli olamadım. Neden?  Çünkü milletvekilleri de milletvekili olmayan vatandaşlar gibi sigorta primini doldurmak, emeklilik yaşını beklemek zorunda. Bu da külliyen yalan. Biz gençlerimize güveniyoruz. Demokratik ülkelerde reşit olma yaşı ile birlikte seçme hakkı ve seçilme hakkı veriliyor. Biz de niye verilmesin? 18-25 yaş arasında 6,5 milyon genç var. Bu kadar genç nüfusun mecliste birkaç tane temsilcisinin olması, kanunlar yapılırken genç bakış açısının da yansıması, gençlerin tecrübe kazanması neden rahatsız ediyor? Hayırcıların küçümsediği o gençler, 15 Temmuz gecesi, o hayırcılar bankamatik kuyruğuna, markette makarna kuyruğuna girerken, küçümsedikleri gençler, tankın topun tüfeğin karşısına dikildi. Bayrak için vatan için şehit oldu, gazi oldu” şeklinde konuştu.

“CUMHURBAŞKANI KARARNAMESİ KANUNDAN ÜSTÜN DEĞİL”

Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile vatandaşların malına mülküne el konulabileceği, maaşlarının bile düşürülebileceğine ilişkin yalanlar üretildiğini dile getiren Yılmaz Tunç, “Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile vatandaşların malına mülküne el konulabileceği, maaşlarının bile düşürülebileceğine ilişkin yalanlar üretiyorlar. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, bu günkü Bakanlar Kurulu kararnamesi. Yürütme ile ilgili çıkarılabilecek. Temel hak ve özgürlükler, siyasi haklar kararname ile düzenlenemeyecek. Kararname kanuna aykırı olamayacak. Kanun üstünlüğü devam ediyor, kanuna ve anayasaya aykırı olan Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri hakkında Meclisteki birinci ve ikinci parti Anayasa Mahkemesine başvurarak iptal ettirebilecek. Cumhurbaşkanın tüm işlemleri hakkında idari yargıda dava açıp iptali söz konusu olabilecek” açıklamasında bulundu.

“BU MİLLETİN DİKTATÖR SEÇECEK KARAKTERDE OLDUĞUNU ZANNEDENLER GAFİLDİRLER”

Anayasa değişikliği ile Cumhuriyetin elden gideceği, diktatörlüğün geleceğine yönelik yalanların da sürekli tekrarlandığını belirten Tunç, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde halk hükümetini doğrudan sandıkta belirleyecek. Milletvekillerini de doğrudan sandıkta belirleyecek. Meclis, Cumhurbaşkanlığı hükümetini denetleyecek.  Cumhurbaşkanını, yardımcılarını ve bakanlarını gerektiğinde 301 milletvekilinin önergesi ile soruşturma başlatıp yüce divana gönderebilecek. Halkın en fazla iki dönem için seçtiği, halka karşı siyasi sorumluluğu olan, Meclise karşı cezai sorumluluğu olan bir cumhurbaşkanının diktatör olacağını iddia etmek bu millete saygısızlıktır. Bu milletin diktatör seçecek karakterde olduğunu zannedenler gafildirler. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, hükümet kurma yetkisini doğrudan doğruya halka vermektir. Yani Cumhuriyetin ta kendisidir” ifadelerinde bulundu.

“BÖLGESEL YÖNETİM OLUŞTURULABİLECEĞİ DE YALANDIR”

Türkiye Cumhuriyetinin laik demokratik, sosyal bir hukuk devlet olduğu ve devleti ve ülkesi ile bölünmez bir bütün olduğunu söyleyen Tunç, “Üniter yapı, Anayasanın değişmez maddeleri kesinlikle korunmaktadır. Bu şekilde bir kararname çıkarılamaz. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri Anayasaya kanuna aykırı olamaz. Anayasa mahkemesinin denetimine tabidir” ifadelerinde bulundu. Bu ülkenin her 10 yılda bir darbeye maruz kalmaması için, gelecekte çocuklarımız bir daha 15 Temmuzları, 12 Eylülleri, 27 Mayısları yaşamaması için, bu 18 maddelik anayasa değişikliği ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Devlet Denetleme Kurulu’nun denetimi kapsamına alınmakta olduğunu belirten Tunç,  demokrasiye inanan, cumhuriyeti savunan herkesin bu değişikliğe evet diyeceğini sözlerine ekledi.