Tunç, esnafa sistemi anlattı

'Anayasamız daha demokratik hale geliyor'

Haber Merkezi

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Yılmaz Tunç, şehir merkezindeki esnafları ziyaret ederek hayırlı işler dileğinde bulundu. Tunç, esnafların ve vatandaşların Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini ile ilgili sorularına yanıt verdi.

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Yılmaz Tunç, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Manav ve İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun'la birlikte şehir merkezinde esnaf ziyaretleri yaparak, esnaflara hayırlı işler dileğinde bulundu. Tunç, ziyaretlerinde esnafların ve vatandaşların Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini ile ilgili sorularına yanıt verdi. Tunç, esnaf ve vatandaşlara Cumhurbaşkanlığı sistemini getiren Anayasa değişikliğinin ülkemizin geleceği için çok önemli değişiklikler olduğunu belirterek “Bu değişikliklerle darbeci ruhun, vesayetçi anlayışın izlerini anayasamızdan siliyoruz. Anayasamız daha demokratik hale geliyor. Cumhuriyetimiz daha da güçleniyor. Bu değişiklikle meclis daha da güçlü olacak. Koalisyonlar tarihe karışacak. İstikrar sürekli, kalkınma hızlı olacak” dedi.

“MECLİSİN YETKİLERİ ZAYIFLAMIYOR AKSİNE GÜÇLENİYOR”

CHP'nin Meclisin yetkilerinin zayıflatıldığına ilişkin iddialarının bir gerekçesinin bulunmadığını kaydeden Yılmaz Tunç; “Yürütmenin kanun teklif etme yetkisi kaldırılarak bu yetki TBMM'ye ait olacak. Meclis Kanun koyma, değiştirme ve kaldırma, bütçeyi onaylama yetkisine sahip olmaya devam edecek. Cumhurbaşkanını, yardımcılarını ve bakanları görevleri ile ilgili bir suçtan dolayı soruşturabilecek. Meclisin salt çoğunluğu ile soruşturma önergesi verilebilecek. 5'te 3 çoğunluğu ile Soruşturma Komisyonu kurulabilecek. 3'te 2'sinin gizili oyu ile Yüce Divan kararı alabilecek. Meclis Araştırması, Meclis Soruşturması ve Soru önergeleri ile yürütmeyi denetleyebilecek” şeklinde konuştu.

“YENİ SİSTEMDE MECLİS CUMHURBAŞKANINI SORUŞTURABİLECEK”

Yeni sistemde Meclisin cumhurbaşkanını soruşturabileceğini vurgulayan Tunç, “Cumhurbaşkanı, mevcut parlamenter sistemde sorumluluğu olmayan bir kişi. Sadece vatana ihanetten soruşturma açılabiliyor. Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanını, yardımcılarını ve bakanlarını görevleri ile ilgili işledikleri her türlü suçtan soruşturulabilmesi imkanı getiren bir sisteme muhalefetin hayır demesini gerçekten anlamak mümkün değil. Şu anda Cumhurbaşkanının yaptığı işlemler aldığı kararlar yargı denetimine tabi değil. Anayasa değişikliği ile artık tüm kararları için yargı yolu açılacak. Hukuk devletini güçlendirecek bu değişikliği milletimiz gayet iyi anlıyor. Anlamayanlar da referandum sandıklarından çıkacak sonuçlardan sonra anlamış olacaklar” ifadelerinde bulundu.

Esnaflar ve vatandaşlar Yılmaz Tunç'a ziyaretlerinden dolayı memnuniyetlerini belirterek, Bartın'a yapılan yatırımlar için de teşekkürlerini ilettiler.

Bakmadan Geçme