Avukatlar CHK ücretlerini yargıya taşıdı

Danıştay'a yürütmeyi durdurma davası açıldı

Nurdan Eroğlu

Bartın Barosu Başkanı Ferhat Parlatır, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) Gereğince Görevlendirilen Müdafi ve Vekillere yapılacak ödemelere ilişkin 2017 Yılı Tarifesi iptali için Adalet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı aleyhine Danıştay'a yürütmenin durdurulması davası açtıklarını söyledi.

Bartın Barosu Başkanı Ferhat Parlatır, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) Gereğince Görevlendirilen Müdafi ve Vekillere yapılacak ödemelere ilişkin 2017 Yılı Tarifesi iptali için Adalet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı aleyhine Danıştay'a yürütmenin durdurulması davası açtıklarını söyledi. Hem hukuk hem ceza davalarında maddi olanakları sınırlı olan kişileri yargısal koruma altına almak gerektiğini ifade eden Parlatır, “Bir hukuk devletinde adil yargılanma, savunma hakkı, silahların eşitliği ilkeleri gereği hem hukuk hem ceza davalarında maddi olanakları sınırlı olan kişileri yargısal koruma altına almak gerekmektedir. Ülkemizde bu görev Adli Yardım ve CMK kurumları aracılığıyla sağlanmaktadır. Adli Yardım kapsamında, hukuk davalarında adli yardımla görevlendirilen avukata Adli Yardım Yönetmeliği uyarınca ücret ödenirken, CMK kapsamında görevlendirilen avukatlara adli yardım ücretinin ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin çok altında ücret ödenmesi hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu gibi Anayasa'nın 10. maddesinde yer alan eşitlik ilkesine de aykırıdır” dedi.

“ÜCRET KONUSUNU YARGIYA TAŞIMAYI UYGUN BULDUK”

müdafilik hizmeti sonucunda alınan ücretin emeğe denk olmasının hukuk ve hakkaniyet gereği olduğunu kaydeden Ferhat Parlatır, “Adaletin sağlıklı işlemesi, adil yargılanma ilkesinin tam olarak uygulanabilmesi, avukatlık mesleğinin niteliği ve görevi ifa ederken alınan ağır sorumluluklar, harcanan mesai ve emek düşünüldüğünde kamu hizmetinin daha iyi yürümesi için müdafilik hizmeti sonucunda alınan ücretin de bu emeğe denk olması hukuk ve hakkaniyet gereğidir. Savunma makamı olan avukatların haklarını aramak bu konuda çalışma yapmak Baro Başkanlığının en temel görevi olduğundan CMK Tarifelerinde belirlenen ücretlerin düşüklüğü güçlü ve bağımsız savunmaya hizmet edemeyeceği gibi adil yargılanma ilkesini zedelediği de tartışmasız bulunması nedeniyle CMK ücretleri konusunu yargıya taşımayı uygun bulduk” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme