Avukatlar CHK ücretlerini yargıya taşıdı

Danıştay'a yürütmeyi durdurma davası açıldı

Avukatlar CHK ücretlerini yargıya taşıdı

Nurdan Eroğlu     

Bartın Barosu Başkanı Ferhat Parlatır, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe   giren   Ceza   Muhakemesi   Kanunu (CMK)  Gereğince Görevlendirilen Müdafi ve Vekillere yapılacak  ödemelere  ilişkin   2017   Yılı Tarifesi iptali için Adalet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı aleyhine Danıştay’a yürütmenin durdurulması davası açtıklarını söyledi.

Bartın Barosu Başkanı Ferhat Parlatır, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren   Ceza   Muhakemesi   Kanunu (CMK)  Gereğince Görevlendirilen Müdafi ve Vekillere yapılacak  ödemelere  ilişkin   2017   Yılı Tarifesi iptali için Adalet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı aleyhine Danıştay’a yürütmenin durdurulması davası açtıklarını söyledi. Hem hukuk hem ceza davalarında maddi olanakları sınırlı olan kişileri yargısal koruma altına almak gerektiğini ifade eden Parlatır, “Bir   hukuk   devletinde   adil   yargılanma,   savunma   hakkı,   silahların eşitliği ilkeleri gereği hem hukuk hem ceza davalarında maddi olanakları sınırlı olan kişileri yargısal koruma altına almak gerekmektedir. Ülkemizde bu görev Adli Yardım ve CMK kurumları aracılığıyla sağlanmaktadır. Adli Yardım   kapsamında,   hukuk   davalarında   adli   yardımla   görevlendirilen avukata   Adli   Yardım   Yönetmeliği   uyarınca   ücret   ödenirken,   CMK kapsamında görevlendirilen avukatlara adli yardım ücretinin ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin çok altında ücret ödenmesi hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu gibi Anayasa’nın 10. maddesinde yer alan eşitlik ilkesine de aykırıdır” dedi.           

“ÜCRET KONUSUNU YARGIYA TAŞIMAYI UYGUN BULDUK”

müdafilik hizmeti   sonucunda   alınan ücretin emeğe denk olmasının hukuk ve hakkaniyet gereği olduğunu kaydeden Ferhat Parlatır, “Adaletin   sağlıklı   işlemesi,   adil   yargılanma   ilkesinin   tam   olarak uygulanabilmesi, avukatlık mesleğinin niteliği ve görevi ifa ederken alınan ağır   sorumluluklar,   harcanan   mesai   ve   emek   düşünüldüğünde   kamu hizmetinin   daha   iyi   yürümesi   için   müdafilik   hizmeti   sonucunda   alınan ücretin de bu emeğe denk olması hukuk ve hakkaniyet gereğidir. Savunma makamı   olan   avukatların   haklarını   aramak   bu   konuda çalışma   yapmak   Baro   Başkanlığının   en   temel   görevi   olduğundan   CMK Tarifelerinde belirlenen ücretlerin düşüklüğü güçlü ve bağımsız savunmaya hizmet edemeyeceği gibi adil yargılanma ilkesini zedelediği de tartışmasız bulunması   nedeniyle   CMK   ücretleri   konusunu   yargıya   taşımayı   uygun bulduk” şeklinde konuştu.