Yıldırım 'Konut alan kazanmaya devam edecek'

Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen konut kredilerinde faiz indirimi müjdesini değerlendiren Yıldırım Gayrimenkul ve Yatırım Danışmanlığı Yöneticisi Murat Yıldırım, 'Filyos Projesi ve Bartın'ın sanayide büyümesi konuta olan ihtiyacı devam ettiriyor. Şu bir gerçek alan hep kazandı ve kazanmaya devam edecek' dedi.

Yıldırım 'Konut alan kazanmaya devam edecek'

Yıldırım Gayrimenkul ve Yatırım Danışmanlığı Yöneticisi Murat Yıldırım, geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen konut kredilerinde faiz indirimi müjdesini değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 3 maddelik paketin büyük avantajlar sağladığını ifade eden Yıldırım şöyle konuştu:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 3 maddelik paket sektörümüze önemli bir müjde oldu. Son dönemde düşen arz ve artan fiyatlar nedeniyle konut fiyatları çok tartışılıyordu. Ayrıca kredi finansman oranları çok yüksek seyrediyordu. Yüzde 0.99 gibi psikolojik sınır olan yüzde 1'in altındakibu oran sektörde çok büyük bir hareket oluşturacaktır. Bildiğiniz gibi, kredi oranları yükseldikçe konut satışları düşüyor, kredi oranları düştükçe satışlar yükseliyor. Bunun örneğini geçtiğimiz yıllarda sıkça gördük. Bu oranlar ilk kez ev sahibi olacaklara çok büyük avantaj sağlayacak. İkinci aşamada, konut değerinin en az yarısını döviz ve altınını Merkez Bankası'na satarak alanlara da aynı indirim sunuluyor. Bu da yastıkaltı birikimlerin ekonomiye kazandırılması anlamına gelecek. Hem de birikimlerin konutta değerlendirilmesi konutu yeniden bir yatırım aracı olarak cazibe kazanmasını sağlayacak.

“Konuta ihtiyaç var”

Bu iki teşviğin getireceği hareket, son dönemde projelerini bekleten, harekete geçmeyen konut üreticilerini harekete geçirecek, yeni inşaatlar yeniden hız kazanacaktır. Böylece sektördeki düşük arz sorunun çözülmesiyle de uzun vadede konut fiyatlarındaki fahiş yükseliş son bulacaktır. Vatandaşlarımız bu fahiş dalgalanmadan korunacaktır. Son olarak TOKİ'nin sosyal konuta hız verecek olması da dar gelirli vatandaşlarımızın konut sahipliği oranını artıracaktır. Konuta ihtiyaç devam ediyor! Biz 10 yılı aşkın süredir bu işi yapıyoruz 10 yıl önce bizden 2+1 daire alan mülkiyetimiz geliyor dairesini sattırıp 3+1 alıyor. 3+1 alan müstakile geçiyor. Son zamanlarda da şehrimizde sanayinin gelişmesinden dolayı İstanbul’daki evlerini satıp Bartın’a gelenler çok ve burada işe grip buradan ev alıyorlar. Yazın ise gurbetçilerimiz çok büyük hareketlilik getiriyor. Yani şuanda 500 konutluk bir proje de olsa satılır. Konuta ihtiyaç var. Filyos Projesi ve Bartın’ın sanayide büyümesi konuta olan ihtiyacı devam ettiriyor. Fiyatlara gelince malum giderlerin artmasından dolayı konut fiyatlarında yüzde 50’ilk bir artış oldu. Ama şu da bir gerçek alan hep kazandı ve kazanmaya devam edecek. Konut sahipliği arttıkça, kiralarda görülen fahiş zamların da geri çekileceğine inanıyoruz. Paketin tüm ülkemize ve Bartın’ımıza hayırlı olmasını diliyoruz.”

Aşık: “Bir talep artışı sağlayacak”

Desteğin gayrimenkul sektörüne etkileri hakkında bilgi veren Gayrimenkul ve Yatırım Danışmanı Ozan Aşık da “Açıklanan destek paketlerinin özellikle inşaat firmalarını gayrimenkul projelerine hız vermeleri konusunda teşvik edeceğini düşünüyoruz. İlk paket ilk defa konut alacak ve birinci el satın alımlar için on yıl vadeli ve 0.99 faizli bir kredi paketi. Bu paketten özellikle yeni üretilen konutlardan ev sahibi olabilecekler faydalanacak. Nispeten Bartın’da bu yeni konut stoku çok sınırlı olsa da bir talep artışı sağlayacağı kanaatindeyiz” dedi. İkinci paket olarak açıklanan ve gerek birinci el gerekse de ikinci elde kullanılabilecek kredilerin daha avantajlı göründüğünü aktaran Aşık, “Özellikle Nisan öncesi açılmış döviz tevdiat hesaplarının veya fiziki altınların Merkez Bankasına satılarak karşılanması şartı ile 0,89 üzerinden sağlanacak olan faizli konut kredisi talebi ikinci elde de çok canlandıracak diyebiliriz. Bu durumda konutta fiyatlar yukarı yönlü devam edecek. Öte yandan düşük gelir grubundaki vatandaşları ev sahibi yapmaya yönelik sosyal konut projeleri için TOKİ'ye 30 milyar liralık finans sağlanacağı açıklandı. TOKİ’nin yeni konut üretimini hızlandırması konut arzına olumlu katkı sunacak” diye konuştu. Ev almayı düşünenlere önerilerde bulunan Gayrimenkul ve Yatırım Danışmanı Çağla Anaç ise “Yetki belgeli emlak işletmeleri ile iletişime geçerek bütçe ve ödeme planlarına göre taşınmazları incelemeye ve hızlı bir şekilde karar vermeye başlamalarını tavsiye ederiz” diye konuştu.