Zafer'e arılı kovan ve arıcılık malzemeleri dağıtıldı

Zafer ve Çevre Köyleri Entegre Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında Kumluca Beldesindeki Zafer Köyünde Arılı Kovan ve Arıcılıkta Kullanılan Malzeme ve Ekipman Dağıtımı Töreni gerçekleştirildi.

Zafer'e arılı kovan ve arıcılık malzemeleri dağıtıldı

 

Zafer ve Çevre Köyleri Entegre Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında Kumluca Beldesindeki Zafer Köyünde Arılı Kovan ve Arıcılıkta Kullanılan Malzeme ve Ekipman Dağıtımı Töreni gerçekleştirildi. Törene Bartın Valisi Nurtaç Arslan, AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Av. Yılmaz Tunç, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, İl Jandarma Alay Komutan Vekili J. Alb. Yıldırım Özbaş, Ulus Kaymakamı Mehmet Sadık Kılıç, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı, MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik, MHP Amasra İlçe Başkanı Gürkan Özengi, Ulus Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Uzun, Kumluca Belediye Başkanı İsmail Can, İl Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder, İl Özel İdare Genel Sekreteri Metin Çetin, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, yöre halkı ve proje yararlanıcıları katıldı.

Önder: “4 köyümüz için ayrı ayrı projeler hazırladık”

Törende proje hakkında detaylı bilgiler veren Tarım ve Orman İl Müdürü Yasin Önder şöyle konuştu:

“İlimizde 11 Ağustos 2022 tarihinde meydana gelen sel afeti sonrası Zafer ve Çevre Köyleri alt ve üst yapılarıyla tarım alanları ve sanayi tesisleri zarar görmüştü. Devletimiz sabahın ilk ışıklarından itibaren tüm kurumlarıyla afet bölgesinde yer alarak gereken acil müdahaleler, yardım ve desteklerde bulunarak hayatın bir an önce yeniden eskiye dönmesine yönelik olarak yöre halkıyla birlikte el ele günlerce süren çalışmaları gerçekleştirerek, afet bölgesi Sayın Milletvekilimiz ve Bakanlarımız düzeyinde sık sık ziyaret edilmişti. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak da hızlı bir şekilde hasar tespit çalışmalarını tamamladık. Afetzede çiftçilerimize ayni ve nakdi yardımlarda bulunduk. Tabi ki sadece bununla sınırlı kalmayacaktı yapacaklarımız. Tarım ve Orman Bakanlığımız yetkililerinin de katılımlarıyla köy köy ziyaretleri gerçekleştirerek, selden zarar gören vatandaşlarımızın gelir kayıplarının telafi edilerek refah seviyelerinin artırılması maksadıyla ‘Entegre Kalkınma Projeleri’ hazırlıkları konusunda istişarelerde bulunduk. 4 köyümüz için ayrı ayrı Entegre Kalkınma Projeleri hazırladık.

“72 saat süreli Arıcılık Kursu verdik”

Afetzede çiftçilerimizden yem bitkileri tarımı yapmak isteyenlere yüzde 100 hibeli olarak 2 bin 600 kg(yonca, fiğ, yulaf ve silajlık mısır) tohumluk dağıtımı gerçekleştirdik. İlk olarak Zafer – Akörensöküler- Üçsaray ve Uluköy’lü 45 arıcımıza Ulus Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile işbirliğinde 72 saat süreli Arıcılık Kursu verdik. Özellikle girişimci genç kadınlarımızın arıcılık kurusuna ilgi göstermeleri bizleri son derece memnun etti. Çünkü bizler; arıcılıkta, seracılıkta, meyvecilikte, hayvancılıkta kadınlarımızı ve gençlerimizi pozitif ayrımcılık gözeterek özellikle destekliyoruz. Geleceğin kırsalda, tarımsal üretimin de kadınlarımız ve gençlerimizin omuzlarında yükselerek sürdürülebileceğine inanıyoruz.

“Arıcılık ilimiz için çok önemli bir gelir kaynağı”

Bu gaye doğrultusunda hazırladığımız; Arılı Kovan ve Arıcılıkta Kullanılan Malzeme Dağıtım Projemize Tarım ve Orman Bakanlığımızdan 1 milyon 252 bin 820 TL ödenek tahsis edilerek İl Özel İdaremize aktarılmıştır. Projemizin toplam maliyeti 1 milyon 583 bin 227,78 TL’dir. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi’nin teknik ve mali işbirliği içerisinde 37 arıcı ailemize 20’şer adet arılı – 5’er adet boş kovan olmak üzere (toplamda 925 adet kovan takımı, 5180 çerçeve canlı arı) ile 18 parçadan oluşan arıcılıkta kullanılan makine ve ekipman setini dağıtmak üzere bugün huzurlarınızdayız. 

Bartın Kestane Balı için tescil başvurusu 

Küçük sermaye, az masrafla toprağa bağlı kalmaksızın yapılan arıcılık ilimiz için çok önemli bir gelir kaynağıdır. Bartın Kestane Balının markalaştırılması ve Coğrafi İşaretli Ürün olarak tescili için de Bartın İli Arı Yetiştiricileri Birliğimizin başvuru sahipliğinde Türk Patent ve Marka Enstitüsüne başvurumuzu yaptık. Coğrafi İşareti de aldığımızda Bartın Balına değer tüketicilerimize de güvenli ürün arzı gerçekleştirmiş olacağız.

“Dezavantajlı bölgelerimizi uygulayacağımız projelerimizle destekleyeceğiz”

Zafer Köyü ve çevresinin tertemiz doğası ve güçlü florasıyla modern arıcılık için oldukça elverişli olması bölgenin en güçlü yanıdır. Arıcılığın bu bölgede gelişeceğine yürekten inanıyoruz. Bu uğurda elimizden ne geliyorsa yapmanın gayreti içerisinde olacağız. Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Proje uygulamalarımızla ilimize modern hayvan pazarı kazandıracağız. Dezavantajlı bölgelerimizi uygulayacağımız projelerimizle destekleyeceğiz. Dane Mısır Tarımını Yaygınlaştırma Projemizi  bin 260 dekar alanda geçen yıl başarıyla uyguladık. Bu sene 2.500 dekar ekilişin üzerine çıktık. Taleplere yetişemiyoruz. Bartın Fındıkta Kabuğunu Kırıyor Projemizi uygulayarak teknik takip ve kontrollerini yaptığımız 100 fındık bahçesinde dekara verimi 100 kg’dan 150 kg’a çıkardık.

“Kolonilerimizin muayene ve kabullerini tamamladık”

Arıcılık Projemiz kapsamında dağıtımlarını yaptığımız kolonilerimizin muayene ve kabullerini tamamladık. Gerçekten çok güçlü ve sağlıklı oldukların tek tek tespit ettik. Tedarikçi firmaya özenle hazırlamaları dolayısıyla teşekkür ediyorum. Projemize sağladıkları finansal katkıları dolayısıyla Bakanlığımız Strateji Geliştirme Başkanlığına, afet bölgesine her türlü kaynağın, araç gerecin sevki noktasında gecesini gündüzüne katan Sayın Milletvekilimize huzurlarınızda teşekkür ediyor, AK Parti Grup Başkanvekilliği görevine atanması dolayısıyla da kendilerini tebrik ediyor, başarılar diliyorum. Projemizin hazırlık ve uygulamaları sırasında emeği geçen tüm kurum personelimi, paydaş kurumumuz İl Özel İdare Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünü ayrı ayrı tebrik ediyorum. Arıcılarımızın 20 Mayıs Dünya Arı Günlerini kutluyor, ballarının bol, kazançlarının bereketli olacağı bir üretim sezonu diliyorum. Projemizin bölgeye ve ilimize hayırlı olasını diliyor, saygılarımı sunuyorum.”

Tunç: “Yaraları sarmaya devam ediyoruz”

Zafer Köyü’nü etkileyen selin zararlarından ve sonrası yapılan çalışmalardan bahseden AK Parti Grup Başkanvekili ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da şunları söyledi:

 “Bugün Kumluca’mızda Zafer köyümüzde arı yetiştiricilerimize destek anlamında kovanların dağıtımı için sizlerle bir aradayız. Zafer köyümüz selden en çok etkilenen köyümüz. Bartın’ımız 11 Ağustos’ta Kastamonu ve Sinop İlleri ile birlikte büyük bir sel felaketine maruz kalmıştı. Yağış rekoru itibari ile 95’in yağış rekoru Bartın Ceyüpler de ölçüldü. Tabi en yüksek yağışı burası aldı. Barajlar olmasaydı Bartın İl Merkezi bugün Bozkurt gibi büyük bir felakete maruz kalacaktı. İnşa ettiğimiz üç tane barajımız Bartın şehir merkezimizi korudu. Tabi buralardan hızlı akan sular köylerimizde hasara yol açtı. Köprülerimiz gitti. 16 tane köprümüz yıkıldı. 16 köprünün 6 tanesi karayolları köprüsüydü. Karayollarımız bu köprülü süratle inşa etti. 10 tane köprümüzde Özel İdaremizin sahasında köylerdeydi bunları da bir kısmını Devlet Su İşleri kanalıyla bir kısmını da Özel İdare kanalıyla inşa ediyoruz. Gördüğünüz gibi şu anda inşatları devam ediyor. Bunların ihalelerini sonbaharda yapmıştık hemen selin arkasından ancak derelerdeki su ve kış mevsimi nedeniyle bugünlere kaldı yoksa çoktan bitmiş olurdu. Gerek Zafer köyünde, Hisar köyünde Yılanlarda hemen Akörensökülerin arkasında Abdipaşa Beldemizin Derecik Mahallesinde hepsi başlayan çalışmaları devam ediyor. Bitenler var, ihalesi yapılanlar var ve dikkatle yaraları sarmaya devam ediyoruz. Yaklaşık 250 milyon lira Bartın’a bu sel nedeniyle ödenek atlatılmıştı. Ben buradan İçişleri Bakanımız AFAD’dan Sorumlu Süleyman Soylu Bakanımıza teşekkür ediyorum. Yine Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Ulaştırma Bakanımız ve Tarım Orman Bakanımız ve parti yöneticilerimiz, genel Başkan yardımcılarımız sel anında sürekli bizleri yalnız bırakmadılar. Sürekli buralarda çalışmalara nezaret ettiler ve hızlı bir şekilde yaraları sarmanın gayreti içinde olduk.

“Herkes burada seferber oldu”

Şimdi tabi bu maddi hasarları gidererek bu bölgeleri eskisinden daha güzel şekilde imar edeceğiz. Tabi bir taraftan hayvanlarımız gitti. Çiftçilerimizi, bunların hepsinin maddi zararlarını karşıladık. Arabaları sele gidenler oldu. 57 tane araç. Bunların ödemelerini vatandaşımıza yaptık. Ve evleri su basan herkese az çok ne kadar hasarları varsa onların maddi hasarlarını karşıladık. Cumhurbaşkanımız Sel’in itibaren hemen buradaki durumu sordu ve Bakanlarımıza talimatlarını vererek başından sonuna kadar bu çalışmaları takip etti. Herkes burada seferber oldu. Tabi önceki Valimiz, il yöneticilerimiz, Belediye Başkanlarımız herkes üstüne düşeni yaptı. Muhtarlarımız, sizler köylülerimiz hep yardımcı oldunuz. Zafer köyümüzün altı yeniden yenilendi. Yine bundan sonra da artık köprülerimizin altına tomrukların takılmayacağı şekilde yüksekçe yapılıyor ve kemerli vaziyette hem görüntü itibari ile köylerimize güzel bir görünüm kazandıracak hem de daha güvenli sağlıklı olacak. Kısa sürede tamamlayacağız. Tabi Yılanlar köprümüz var. Yılanlar köprümüzün de ihalesi yapıldı. Onunda inşaatı kısa sürede tamamlanacak. Bartın’ımız tabi bugün tarımla ilgili faaliyetteyiz. Tarım alanında da potansiyeli olan bir ilimiz. Ormancılık ve tarıma ayrı bir önem veriyoruz. Ve tarımsal destekler anlamda da kesintiye uğratmadan devam ediyoruz. Özellikle fındık destekleri bu bölgede önemli. Şimdi arıcılık destekleri önemli, ayrıca Bartın’ımız Birleşmiş Milletler Tarımsal Kalkınma fonu kapsamında desteklenen 6 ilden bir tanesi İFAD kapsamında da 22 milyon liraydı. Bu sene bu ödenek miktarında artış olacaktır. Ve İFAD dan da bazı projeleri Bartın’ımıza kazandırıyoruz. Ben tekrar arılarımızın hayırlı olmasını diliyorum. 720 tane kovan 2-3 ay sonra bu kovanlardan bal çıkacaktır. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

Arslan: “Tamamlamak için destek olacağız”

Bartın Valisi Nurtaç Arslan da konuşmalarında “Mesaimizin 3. gününde Zafer Köyümüzdeyim. Sizlerleyiz. Bugünkü tören vesile oldu, oldukça erken bir şekilde köyünüzü ziyaret etme fırsatı yakalamış oldum. Yaşanan afeti yakinen takip ettik bizler de Ankara’dan. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Devletimiz bütün imkanlarıyla afet bölgesine seferber olarak gerekli tüm müdahaleleri yapmış. Bugünden sonrada bizler geri kalan işlerin takipçisi olacağız. İlimiz tarımının geliştirilmesi için Vilayet olarak her türlü desteği vereceğiz. Arıcılık bölge için çok önemli bir gelir kaynağı. Bartın Kestane Balı’nın Coğrafi İşaretli Ürün olarak tescili çalışmaları başlatılmış. Memnuniyet duydum. Tamamlamak için destek olacağız. Dünya Arı Günü’nde böyle bir proje töreninin düzenlenmesi oldukça anlamlı. Emeği geçenleri kutluyorum. Projenin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından da Vali Nurtaç Arslan, AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç ve Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Arıcılık Kursuna katılarak belge almaya hak kazanan kursiyerlere sertifika ve çiçek takdimi yaptı.

Program sonrasında Vali Arslan, meydana gelen sel afetinde zarar gören Zafer köyünde biten ve devam eden çalışmaları yerinde inceledi.