ZULME RIZA ZULÜMDÜR
Tahsin ÖTGÜÇ
Dünya sahnesinde zulüm ve haksızlıkla hayatlarını idame ettirenler, belki bir dönem konforlu yaşam kurabilirler. Lakin bu durumun, ilelebet sürmesi mümkün değildir. Çünkü zulümle abat olunmaz diye bir atasözümüz var. Bu sözün gerçekliliğini her ortamda görmek mümkün olabilir. Zulüm Arapça bir kelime olup zaleme kökünden gelir. Zulmün kelime anlamı, adaletin zıttı bir işi, yerinde yapmamak, bir şeyi ait olduğu yere koymamak. Bir başka tanımla zulüm, Güçlü bir kimsenin yasaya veya vicdana aykırı şekilde başkasını uğrattığı kötü bir durum, kaygı, eziyet, işkence, haksızlık ve cefa, kimi zaman keyfi davranış. İnsanların ve diğer canlıların hayatına ve hakkına tecavüz etmek, zorbalık ve şeytanlıkla başkalarına hakaret. Zalim ise, zulmeden kişiye denir. Yani bu tanımlarla meşgul olan kişi ya da kişiler. Ağlayanın malı gülene yaramaz diye bir atasözümüz vardır. Kişinin hakkı verilmezse, elindeki ve evindeki zorla alınırsa, buralarda gözyaşı var demektir. Gözyaşının olduğu yerlerde zulüm vardır. Arakan başta olmak üzere Filistin, Irak, Suriye ve benzeri yerlerde olduğu gibi. Ancak arakanda Müslümanlara yapılan insanlık dışı muamele, dünyanın hiçbir yerinde bu güne kadar görülmemiştir. Özellikle Gazze’de İsrail’in başlattığı katliam dünyanın gözü önünde devam etmekte, batılı devletlerden ses çıkmadığı gibi İslam devletleri de üzerlerine düşen görevleri yapmaktan kaçınmaktalar. Cahiliye Arap devrin de bile böyle vahşet yaşanmadı. İsrail’in yaptığı 21. Yüzyılın yüz karasıdır. Buna ABD de ortak olmuştur. Tarihte İsrail’in yaptığı vahşetin bir örneği yoktur. Gazze’de insanlık ölmüştür.
Peygamberimiz (sav) efendimiz bir hadisinde; “ Zulümden sakınıp kaçınınız. Çünkü zulüm kıyamet gününde, zalime zifiri karanlık olacaktır. Cimrilikten de sakınınız. Çünkü cimrilik, sizden önceki ümmetleri helak etmiş, onları birbirinin haksız yere kanlarını dökmeye, haramlarını helal saymaya sevk etmiştir” buyurmuştur. Müslim, Birr, 55. Görülüyor ki, zulüm de cimrilik de hayatı olumsuz yönde etkilemektedir. Zulüm ahiretimizi karattığı gibi, dünyamızı da çekilmez hale getirebiliyor. Hal böyle olunca, kendimize yapılmasını istemediğimizi başkalarına yapmama noktasında duyarlı olmak lazım gelir. Hiçbir kimse, hakkının elinden alınmasını, hakarete maruz kalmasını, eziyet ve işkence edilmesini istemez. Bunu aklından bile geçirmez. Yüce Allah kuranında, “ yaklaşan gün konusunda onları uyar. Çünkü dehşet içinde yutkunurlarken, yürekleri ağızlarına gelmiş olacak. Zalimlerin ne bir dostu, ne de sözü dinlenir bir şefaatçisi olacaktır” buyurmuştur Mümin,18. Tabii sevginin, saygının olmadığı yerde her şey sun’idir. Sun’i olan şeyde dünya menfaati vardır. Bunlar tükendiği zaman sevgi ve saygıdan bir şey kalmaz. Zulmün, baskının, zorbalığın olduğu yerlerdeki, sevgi ve saygılar da böyledir. Bundan dolayı Zalimlerin dostları olmaz. Düştükleri zaman kaldıran da yardım eden de bulunmaz. Bunun örnekleri her zaman görülebilir. Genelde zalimler de mağdur ve mazlumlar da aynı olumsuz havayı teneffüs ederler. Bu karanlıktan kurtulmak için Kuran ve sünnet ikliminde buluşmak lazım gelir.
Peygamberimiz (sav) efendimiz,” Zalime de mazluma da yardım edin buyurdular.. Ashaptan birisi, Ey Allah’ın Resulü, mazluma yardım edelim de zalime nasıl yardım edeceğiz?. Efendimiz Zalimin zulmüne mani olursanız ona yardım etmiş olursunuz” buyurdular. Riyazüssalihin. Zulme rıza zulümdür, görüşünden hareketle elimizle, sözümüz ve vicdanımızla her iki tarafa yardım edebiliriz. Gücümüz, kuvvetimiz, mali durumumuz elverdiğince yardım etmek insani ve İslami bir görevdir. Müslüman Türk halkı bunu en güzel şekilde yapmaktadır. Ülkemizde ve ülke dışında nerde bir çaresiz ve mazlum varsa yardımına koşulmaktadır. Bu sahada başka bir ülke de yok gibi, Mazlumu, zulümden kurtarıp huzura kavuşmasına vesile olmak, mağduru içinde bulunduğu halden çıkarmak her insan gibi yarınlara güvenle bakmasına vesile olacak bir hayatla buluşturmak, yapılacakların en güzelidir. Mazlum ve mağdurun yüzlerinin güldüğünü görmek, biçarelerin dertlerine derman olmak hayırların en büyüğüdür. Zalimin de zulmünü bertaraf etmeye çalışmak, adaleti, hakkaniyeti, insani değerleri kendi yaşantısıyla buluşturmak, toplumdaki huzur ve mutluluğu sağlar. Bu gün dünyada gördüğümüz göremediğimiz bir hayli mazlum ve mağdur var. Bunları kendi hallerine bırakır, gerekli ilgiyi gösterip yardım yapmazsak, onları ölüme terk etmiş oluruz. Bu, insani ve İslami açıdan doğru bir davranış olamaz. Müslüman olarak onun bilincinde olduğumuz için gereğini zamanında yapmaya çalışıyoruz. Yolunda bulunmak, yapma özlemi içinde olmak bile önemlidir. Allah kimseyi mazlum ve mağdur duruma düşürmesin. Allah İslam ümmetine huzur, güven ve mutlu bir hayatta buluşmayı nasip etsin.
Tahsin ÖTGÜÇ- Emekli müftü.