Hüdaverdi AKGÜN

Bugün ne pişirsem?

Hüdaverdi AKGÜN

ŞEHRİYE ÇORBASI           İSKİLİP DOLMASI        UN HELVASI            

                Şöyle bir çıktık, adım adım gezmeye cennet vatanımızı, her köşesinde ayrı bir lezzet ayrı bir hikâye. Tarifini verdiğim yemeklerde özellikle o yörenin yöresel ve kültürel bir lezzetini bulmaya çalıştım hep.

                Dört bir yanı bambaşka ama hepsi de efsane lezzetlerle dolu topraklarda yaşıyoruz. Kebabından baklavasına, namı ülke sınırlarını aşan nice lezzetimiz bir yanda dursun, biz bir de öyle çok bilinmeyen lezzetleri keşfedelim diyoruz.

Bu kez, lezzet rotamızı Çorum'a doğru çevirelim. Leblebisiyle ünlenen bu şehrin köklü mutfak kültürüne balıklama dalıyor, gördüklerimi, bildiklerim paylaşmadan da duramayacağım haliyle.

Çorum'un en az leblebisi kadar lezzetli ve keşfedilmeyi bekleyen öyle nefis yemekleri var ki...

Buyurun başlıyoruz!

                Çatal aşı, yaprak içi aşı, İskilip dolması, söbelek dolması, pastırmalı madımak, kuzu tandır, keşkek, çorum mantısı, sıkma baklava, tel tel, kargı tulum peyniri, yırtma aşı, çullama, yangıç, karaçuval helvası.

                Acaba menümüze hangisini alsak hangisinin tarifini paylaşsak bilemedim. Hadi bu gün tam bir düğün menüsü yazalım Çoruma has

İSKİLİP DOLMASI: Çorum’un İskilip ilçesinde yapılmaktadır. Osmanlı sefer yemeğidir. Düğünlerde Dolmacı adı verilen aşçılar tarafından hazırlanır. Halen bu gelenek devam etmekle birlikte İlçede ki bazı işletmeler tarafından da her gün hazırlanarak müşterilere sunulmaktadır.

MALZEMELER:

  • 1kg ak çeltik
  • 3 kg kemikli dana eti (antrikot veya kontfille bölümleri)
  • 300 gram tereyağı
  • 1 Su bardağı zeytinyağı
  • 2 Orta boy kuru soğan
  • 500 gr iri kaya tuzu
  • 1 Çay kaşığı karabiber
  • “Ca” adını verdiğimiz bez torba

KAZAN ETİ SOSU İÇİN

  • Bir yemek kaşığı tereyağı
  • Bir yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • Tuz

NASIL YAPILIR?

                Dolma denilince tatbiki akla biber dolması, kabak dolması vs. anlaşılıyor bakalım tarifimize nasıl bir dolmaymış :)

                500 Gram iri tuz 3 litre su ile kaynatılır. Kaynarlığı savrularak giderildikten sonra pirinç ıslatılır. Diğer tarafta ince doğranmış soğanlar tereyağı ve zeytinyağı ile iyice kavrulur. Karamelize rengi alınca pirincin ölçüsüyle bire bir ölçek su verilir. Su kaynayana kadar pirinçler tuzlu sudan akıtılarak nişastası kalmayacak şekilde iyice yıkanır. Kaynayan suyun içerisine pirinç ilave edilerek salma pilav pişirilir. Pirinçler diri kalacak şekilde ocaktan alınarak, ara ara karıştırılıp, iyice soğutulur. “Ca” denilen özel torbaya soğuk pilav doldurulur. Dolma kazanının dibine tereyağı ve zeytinyağı konarak etler çok az kızartılır. İçerisine tuz ve iki parçaya ayrılan soğan ile etlerin üzerini bir parmak aşacak şekilde su ilave edilir. Kazanın içine sacayağı konur ve üzerine de tepsi ters kapatılır, önceden yarım pişirilen pilav ile doldurulan “ca” torbası tepsinin üzerine konur. Yağlı kâğıt ile torbanın etrafı örtülür. Kazanın kapağı kapatılıp bir tek buhar deliği bırakılarak etrafı düdüklü tencere misali hamurlanır. İskilip Dolmasının pişme süresi miktara göre değişir. Büyük dolma kazanlarının pişmesi 13 saati bulurken, bu tarifimizde ki miktar az olduğu için 4 saat kısık ateşte pişirmek yeterlidir. Kazan açılınca “ca” torbası alınarak dolma boşaltılır, biraz et suyu ile terleme yapılır. Lenger dediğimiz sunum kabına alınan dolmanın üzerine kazandan çıkartılan iri didilmiş etler yerleştirilip; üzerine biraz et suyu gezdirilir, üzerine tercihen karabiber serpilir ve sirkeli cacık ve ayranla servis edilir.

ŞAFİN TAVSİYESİ:

                Pirinç kesinlikle ak çeltik olmalıdır. Normal pirinç olursa erir. Ca dediğimiz torba bez çuval olmalıdır.

UN HELVASI

MALZEMELER:

  • 4 su bardağı un
  • 125 gram tuzsuz tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvıyağ

SÜT ŞERBETİ

  • 4 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı toz şeker

NASIL YAPILIR?

                İlk önce şerbet hazırlanıp süt ve şeker karıştırılarak kaynamaya bırakılır.

Tereyağı ve sıvı yağda un kavrulur şerbeti ilave edilerek karıştırılıp hava almayacak şekilde kapatılır. 15 dakika dinlendirip servis edilir.

NOT: Unun kokusu gidene kadar kavrulur. Rengi beyaz olur.

Bu günkü yazımda destek ve tarif veren çorum Aşçılar ve Pastacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı değerli arkadaşım Mustafa Sümer ustama çok teşekkür ederim.

 

Yazarın Diğer Yazıları