Hüdaverdi AKGÜN

Bugün ne pişirsem?

Hüdaverdi AKGÜN

İSKORPİT ÇORBASI      MELKİ YEMEĞİ    PEYNİR HELVASI              

                Aslında söylenecek o kadar çok şey var ki Çanakkale ile ilgili, bir destanın yazıldığı yer hem de ne destan anlatsam kelimeler yetmez duygulanmamak elde değil.

                Ben bu gün bu yazıyı yazabiliyorsam sizler de okuyabiliyorsanız bunda Çanakkale’de yazılan destanın etkisini kimse göz ardı edemez. Atalarımızın kanları ile verdikleri mücadele ile hala bizim olan bu cennet vatanın eşsiz lezzetlerini konuşabiliyorsak bunların tadına varabiliyorsak Çanakkale geçilemediği içindir.

                Çanakkale, binyıllar boyunca farklı toplumların egemenliğinde kalmış, gerek mimarisinde gerek yaşamda onlardan izler taşımaktadır.  Bugün Çanakkale Türkiye'nin en modern çevrelerindendir. Geniş kaldırımları, temiz caddeleri, bakımlı binaları ile örnek bir şehirdir. Kültürel anlamda Çanakkale ili Türkiye'de önde gelen çevrelerdendir.  Toplum, Göçmenler, Türkmenler, Pomaklar, Yörükler, Çerkezler ve az sayıda Boşnak'tan oluşur.

                Yöre mutfağı ise birbirinden lezzetli tatlara sahiptir. Çanakkale mutfağını anlatacak kilit sözcükler; zeytinyağı, zeytin, sardalye, peynir helvası ve keşkektir. Adalar bağcılık ve şarapçılık konusunda başı çekmektedir.

MELKİ YEMEĞİ: Görüntüsü oldukça farklı olan bu yemek, aslında melki adlı bir mantarın başrolde olduğu nefis bir lezzet. Mantarların buluştuğu malzemeler arasında ise soğan, salça ve tuz karabiber ikilisi bulunuyor. Az ve öz malzemeyle hazırlanabilecek en güzel ana yemeklerden sayılıyor.

Malzemeler:

  • 2 kilogram melki
  • 4 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 5 su bardağı su

Nasıl yapılır?

                Melikinizi iyice yıkadıktan sonra soyup doğrayın. İnce ince kıydığınız soğanları pembeleşinceye kadar kavurup, salça, melki, tuz ve su ekleyip 30 dakika pişirin. Suyu azaldıkça pişene kadar su ekleyebilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları