Hüdaverdi AKGÜN

Bugün ne pişirsem?

Hüdaverdi AKGÜN

OVMAÇ ÇORBASI            KALDIRIK DOLMASI        BOLUBEYİ TATLISI             

                Bolu; aşçılık denilince akla gelen ilk memleket Bolu. Aşçıları ile tüm Türkiye ye nam salmış bu şehrimiz, Abant gölü, Yedi göller milli parkı Kartalkaya gibi çok önemli doğal güzelliklere ve turizm yerlerine sahip Bolu, her yıl düzenlenen benim de başkanlığını yaptığım; Bartın Profesyonel Aşçılar ve Pastacılar Derneği ile katıldığımız Uluslararası Aşçılık ve Turizm Festivali ile kendini ulusal ve dünyaya duyurmak için çalışmaların yapıldığı, Aşçılık okulundan mezunların dünyanın dört bir yanına yayılarak kendi memleketlerini temsil ettikleri lezzet şehri Bolu.

                Eğer yolunuz düşer de Bolu ya giderseniz damaklarda dayanılmaz tatlar bırakan kendi içinde birçok çeşidi bulunan Bolunun o meşhur bolu çikolatasından sevdiklerinize de almayı sakın unutmayın derim.

                Çıkış noktası Bolu olan lezzetlerimize gelecek olursak; yayla çorbası, ovmaç çorbası, Abant kebabı, Kartal kaya kebabı, yedi göller kebabı, Mengen pilavı, Bolu köftesi, kabaklı gözleme, Bolu beyi tatlısı, saray helvası, kaldırık dolması, kedi batmaz bunlardan bazıları ve en bilinenleridir.

                Gelelim bu gün vereceğimiz tarifimize;

KALDIRIK DOLMASI

Malzemeler:

  • 500 gr. Taze kaldirik yaprağı veya kurusu (Kaldirik yöreye özgü karakteristik bir yaprak türü.)
  • 1 adet limonun suyu
  • 100 gr. katı yağ
  • 1/2 lt. Su
  • 1/2 kg. yoğurt
  • Dolma harcının hazırlanışı:
  • 300 gr. mısır unu
  • 400 gr. ince kıyılmış soğan
  • 1 adet yumurta
  • Tuz, karabiber

Nasıl yapılır?

                Bir tencerede bol su kaynatıp, limon suyunu kaynamış suya ilave ediyoruz ve kaldirik yapraklarını 3 dakika kadar kaynayan suda haşlıyoruz. 3 dakika sonunda yaprakları süzüp ve soğuk sudan geçirip, soğumaya bırakıyoruz.

Yarım lt. Suya, 200 gr. kıyılmış soğanı, mısır ununu, yumurtayı, tuz ve biberi koyup, koyu bir kıvam alıncaya kadar karıştırıyoruz.

Tencerenin dibine birkaç yaprak yaydıktan sonra, hazırladığımız dolma harcı ile yaprakları sarıyoruz ve tencereye dizdikten sonra da kalan yapraklarla dolmanın üzerini örtüyoruz.

Kullanmadığımız 200 gr. soğanı, erittiğimiz yağ ile kavurup, üzerine su ilave edip, biraz daha kaynattıktan sonra dolmaların üzerine ilave edip ve 15 dakika kadar dolmayı pişirmeye devam ediyoruz..

Yoğurdu sıcak su dolu bir kabın içinde ılındırdıktan sonra ve dolma birlikte servis yapmaya hazırız.

 

Yazarın Diğer Yazıları