Ünler 'Madene basılan su delillerin yok olmasına sebep olacak'

43 madencinin şehit olduğu ve 8'i tutuklu toplam 23 sanığın hakim karşısına çıktığı Amasra maden kazasının ilk duruşmasına katılan İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Kadriye Ünler, 'Edindiğimiz bilgiye göre yangının devam etmesi sebebiyle madene su basılması gündeme gelmiştir. Hangi amaçla olursa olsun bu aşamada madene su basılmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Zira bu durum delillerin yok olmasına sebep olacaktır' dedi.

Ünler 'Madene basılan su delillerin yok olmasına sebep olacak'

43 madencinin şehit olduğu ve 8’i tutuklu toplam 23 sanığın hakim karşısına çıktığı Amasra maden kazasının yargılama süreci başladı. Bartın Adliyesindeki davayı İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Avukat Kadriye Ünler başta olmak üzere parti avukatları da takip etti. Duruşmaya verilen öğle arasında  açıklamalarda bulunan Ünler, “Bugün burada Amasra Maden Faciası davasının ilk duruşması sebebiyle bulunmaktayız. Sizlerin de bildiği gibi ilk duruşma maalesef bazı fiziki aksaklıklarla birlikte yapılmaya çalışılmaktadır. Bizler İYİ Partili Kadın Avukatlar olarak savcılık soruşturma aşamasında Amasra’ya gelerek maden faciası dosyasına vekalet sunduk ve vefat eden bir kısım maden şehidimizin yakınlarının vekili olarak buradayız. Öncelikle vefat eden 43 maden şehidimizin ailelerine, yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı, yararlılara da Allah’tan acil şifalar diliyorum. Maden faciası ile ilgili mevcut durum hakkında bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Bilindiği üzere facianın meydana geldiği madende yangın halen devam ediyor. Bu sebeple maalesef henüz keşif yapılamadı. Edindiğimiz bilgiye göre yangının devam etmesi sebebiyle madene su basılması gündeme gelmiştir. Hangi amaçla olursa olsun bu aşamada madene su basılmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Zira bu durum delillerin yok olmasına sebep olacaktır.” Dedi.

“Deliller muhafaza edilmeden çalışmaya asla izin vermeyeceğiz”

Davanın takipçisi olmaya devam edeceklerini de sözlerine ekleyen Ünler, “Yetkililer çeşitli bahanelerle özellikle de bir an önce kömür çıkartılmasını gerekçe göstererek işçileri çalışmaya zorlamaktadır. Deliller muhafaza edilmeden, maden işçilerinin can güvenliği sağlanmadan buna asla izin vermeyeceğiz. Yine malumunuz olduğu üzere henüz ne denetmenler ne de müfettişler hakkında bir soruşturma açılmamış ve ifadeleri alınmamıştır. Yani; maden faciasının sorumlusu olduğu bilinen bazı yetkililer hakkında isnat edilen suçlar yönünden henüz soruşturma dahi açılmamıştır. Bizler İYİ Partili Kadın avukatlar olarak bu olayın da takipçisi olacağımızı kamuoyuna açık bir şekilde bildirmek isteriz” şeklinde konuştu.

“Şehit madenci ailelerin yok sayılmasına müsaade etmeyeceğiz”

Şehit madenci ailelerini yalnız bırakmayacaklarını da kaydeden Ünler, “Maden şehitlerimizin ve yaralılarımızın aileleri; bilhassa eşleri, anneleri ve çocukları mağdur durumdadırlar. Onları, adaletin tecelli ettiğini görmeden asla yalnız bırakmayacağız. Hepimiz gencecik yaşında 43 canımızı toprağa vermenin derin üzüntüsünü yaşamaktayız. Bizler bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağız. Kadınların, eşlerin, annelerin ve çocukların haklarının yok sayılmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz. 43 maden şehidimizin ölümünde kusuru, ihmali olan her kimse yargılanarak cezalandırılması için var gücümüzle mücadele edeceğiz” ifadelerinde bulundu.