Tunç'tan Madenciler Günü mesajı

AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle yayımladı. Grup Başkanvekili Tunç mesajında 'Bu yıl Madenciler Günü'nü, milletimizi derinden sarsan, ülkemizi yasa boğan, buruk ve acısını taptaze hissettiğimiz 14 Ekim günü Amasra Maden ocağında meydana gelen Maden kazasının gölgesinde geçiriyoruz.' Dedi.

Tunç'tan Madenciler Günü mesajı

 

Grup Başkanvekili Tunç mesajında şunları söyledi:

“Öncelikle, bu elim kazada kaybettiğimiz 42 canımız başta olmak üzere bütün maden şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum. Maden şehitlerimizin ailelerine, madenci arkadaşlarına ve tüm sevenlerine sabır diliyorum.

Yüreklerimizi dağlayan, geride gözü yaşlı aileler, yetim yavrular bırakan kazada ihmali bulunanlarla ilgili yargımız gerekli soruşturmayı titizlikle sürdürmektedir. Bunun yanında TBMM Amasra Maden Kazasını Araştırma komisyonu da çalışmalarına devam etmektedir.

 “Maden işçilerimize ve ailelerine önemli düzenlemeler yaptık”

Hükümetimiz döneminde dünyanın en zor mesleğini icra eden, hayatlarını riske atarak, yerin yüzlerce metre altında geçimlerini kazanmaya ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya çalışan madencilerimizin çalışma hayatını kolaylaştırdık, sosyal güvencelerini güçlendirdik, maden kazalarının önlenmesi için önemli adımlar attık. Bu tür kazaların bir daha gerçekleşmemesi için başkaca hangi tür tedbir alınması gerekiyorsa bunun da alınması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Onların emanetleri olan ailelerine, eş ve çocuklarına sahip çıkacağız.

Hiçbir maddi desteğin ailelerimizin acılarını hafifletmeye yetmeyeceğini biliyoruz. Son olarak da Madencilerimizin geride bıraktığı emanetlerine, sigorta süresine bakılmaksızın maaş bağlanabilmesine, madencilerimizin birinci derece yakınının kamuda istihdam edilmesine yönelik kanun teklifimizi TBMM Genel Kurulda kabul ederek kanunlaştırdık.

Ülkemizin kalkınmasında tartışılmaz öneme sahip olan madenlerimizin gün yüzüne çıkartılmasında en büyük pay şüphesiz madenci kardeşlerimizindir. Bölgemizde yaygın olan maden sektöründe çalışan işçilerimizi yakından ilgilendiren düzenlemelerin AK Parti hükümeti tarafından gündeme getirilerek Madencilerimizin çalışma şartlarını kolaylaştıran, iş güvenliğine yönelik tedbirleri artıran, madencilerimizin haftada iki gün tatil yapabilmesi için çalışma süresinin günlük 7,5 saati, haftalık 37,5 saati aşamayacağına yönelik önemli düzenlemeler yapıldı, yer altında çalışan madencilerimize haftada iki gün tatil yapma hakkına sahip oldu. Maden sektöründe çalışan tüm işçiler için ”50” olan emeklilik yaşının “43” olarak yeniden düzenlendi, Maden işçilerinin çalışma, emeklilik şartlarına yönelik düzenlemelerin yanısıra ücretlerinde de iyileştirilmelerin yapıldı. Linyit ve Taşkömürü çıkaran madencilere ödenecek ücret miktarı asgari ücretin iki katından az olamayacak şekilde yeniden düzenlendi.

 Her türlü tehlike ve zorluğu göğüsleyerek, bir avuç kömür için bir ömür verenleri,  ekmeğini yerin yüzlerce altında çalışarak çıkarmaya çalışan madencilerimize 4 Aralık Dünya Madenciler gününde, kazasız belasız, huzurlu ve sağlıklı bir çalışma hayatı diliyor, hayatlarını kaybeden tüm maden şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, fedakâr ailelerine  başsağlığı diliyorum.”