Triangle 'Amasra faciası tüm yönleriyle araştırılsın'

Genel Maden İşçileri Sendikası'nın da (GMİS) üyesi olduğu, dünyada 54 milyon üyesi bulunan IndustriaLL Küresel Sendikalar Federasyonu'nun Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan ile Avrupa'da 7 milyon üyesi bulunan IndustriALL Avrupa Sendikalar Federasyonu Genel Sekreteri Luc Triangle, GMİS'i ziyaret ederek Genel Başkan Hakan Yeşil ile görüştü.

Triangle 'Amasra faciası tüm yönleriyle araştırılsın'

Amasra’da ki ziyaret ve incelemelerinin ardından Zonguldak’a gelen Luc Triangle ve Kemal Özkan, ilk olarak Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Fazlı Uncu’yu ziyaret etti. Amasra’daki facia ve maden sektörünün Türkiye ve dünyadaki durum hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu ziyarette, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil de bulundu. Luc Triangle ve Kemal Özkan, ardından TTK Eğitim Ocağı ve Maden Müzesi’ni gezerek yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra GMİS Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Özkan ve Triangle, TTK Amasra Müessesesi’nde 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen ve 42 madencinin şehit olduğu maden kazası ile ilgili görüşlerini paylaştılar.

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Özkan ve Triangle’nin Türkiye ziyaretinde dün Bartın Amasra’da çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulundukları, şehit madenci ailesi ile şehit madenci mezarı ziyareti gerçekleştirdiklerini belirtti.

Yeşil, “Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak üyesi olduğumuz IndustriALL Sendikalarının yöneticilerini aramızda görmekten mutluluk duyuyoruz. Ziyaretleri için teşekkür ediyoruz” dedi.

Özkan: “Uluslar arası alanda önemli bir sendika”

IndustriALL Küresel Sendikalar Federasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan şöyle konuştu;

“Zonguldak’a ve bölgeye kısa aralıklarla ziyaretlerim oluyor. Benim örgütüm 143 ülkeden 54 milyon işçiyi temsil ediyor. Luc Triangle bey bizim Avrupa Sendikamızın Genel Sekreteri. Onun örgütü 39 ülkeden 7 milyon işçiyi temsil ediyor.

Bugün burada bölgede, Zonguldak’ta bulunmamızın asıl nedeni 14 Ekim tarihinde Amasra’da gerçekleşen maden kazası, maden faciasının ardından Genel Maden-İŞ Sendikamıza, Zonguldak’a, Amasra’ya, bölgeye ve işçilere dayanışmamızı göstermek, başsağlığı dilemek ve aynı zamanda bu tür kazaların tekrar edilmemesi için hep beraber neler yapabiliriz anlayışı içerisinde olmak bakımından geldik.

Tabii ki çok üzgünüz, yaramız hala acıyor, yaramız hala taze. Tabii 14 Ekim tarihinden itibaren, başta Genel Başkan Hakan Yeşil olmak üzere Genel Maden-İş Sendikamızla sürekli gün gün istişare içerisindeydik. Bütün gelişmeleri takip ettik. Ben bu vesileyle Genel Maden –İş Sendikamıza mükemmel ev sahipliği için teşekkür etmek isterim.

Genel Maden İşçileri Sendikası, sadece Zonguldak’ta, sadece Türkiye’de değil uluslararası alanda da son derece itibarlı, son derece önemli ve kıymetli bir sendikadır. Bizim de önemli bir üyemizdir. O nedenle sendikamızla birlikte çalışmak bizler açısından değerli ve önemli.

Amasra’yı ziyaret ettik. Amasra’da maden sahamızı ziyaret ettik. Şubemizle, işyeri temsilcilerimizle görüştük. Müessese müdürümüzle görüştük ve belediye başkanımızla görüştük. Ailelerimizi ziyaret ettik. Kabirleri ziyaret ettik.

Tabii ki biz uluslararası sendikalar olarak özellikle Türkiye madencilik sektöründe kaybettiklerimizi sürekli anmak, onları unutmamak, sürekli hatırlamak önemli bir görevimiz. Onlara karşı büyük bir mesuliyetimiz var. Mesuliyetimiz yalnızca onlara değil onların geride bıraktıklarına da mesuliyetimiz var. O nedenle Genel Maden-İş Sendikası’nın bu anlamda ailelere göstermiş olduğu dayanışma son derece takdire şayan. Örnek bir dayanışma. Bu vesileyle sayın başkan şahsınızda bütün Genel Maden-İŞ camiasını tebrik ediyoruz.

“Adaletin biran önce tecelli etmesini bekliyoruz”

Kazayla ilgili olarak bizim beklentimiz adaletin bir an önce tecelli etmesidir. Kamu vicdanının, ailelerinin vicdanının, işçilerin vicdanının, sendikaların vicdanının, bütün kamuoyunun vicdanının rahatlaması, teskin olabilmesi için bu adaletin tecelli etmesi gerekiyor. O nedenle yargı sürecinin bir an önce başlamasını ve gerçek sorumluların gerekli cezalara çarptırılmasını bekliyoruz.

Genel Maden İşçileri Sendikamız ile birlikte bu süreci yakından takip edeceğiz. Bu bizim için son derece önemli. Adaletin tecelli etmesi yalnızca Türkiye’de değil uluslararası kamuoyunda da beklenen bir konu. Zira 14 Ekim tarihinde kaza, patlama gerçekleştiğinde sadece Türkiye’de değil bütün uluslararası alanda büyük bir yankı yarattı. O itibarla bu adaleti görmemiz lazım.

Bununla birlikte evet, kaybettiklerimizi anıyoruz, yakınlarına sahip çıkıyoruz ama aynı zamanda çalışan madencilerimizin, işçilerimizin geleceğini de garanti altına almamız lazım. Bu kazadan, patlamadan gerekli dersleri çıkarmamız lazım. Bu bağlamda özellikle madendeki yangının sönmesini ve gerçek nedenlerin herkesçe kabul edilebilecek, bağımsız, bilimsel verilerle desteklenmiş bir raporla açıklanmasını bekliyoruz.

Şu ana kadar elimizde olan verilerle, kendi bilgimiz, deneyimimiz çerçevesinde belli tahminlerimiz var. Ama bu tahminlerimiz gerçek anlamda verilerle, alan verileriyle örtüşmesi gerekiyor. Bunu bekliyoruz.

Sendikamızın ve işçilerin dahil olacağı, işçi sağlığı ve iş güvenliğini bir numaralı önceliğe alacak bir politikanın ve uygulamanın alanda olmasını istiyoruz. Bunu hem müessese müdürümüze hem Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun en üstündeki yöneticilere bizatihi ve doğrudan bildirdik.

“Uluslar arası bilgi paylaşımını arttıracağız”

Bu bağlamda Genel Maden İşçileri Sendikamızla beraber uluslararası deneyim, uluslararası bilgi paylaşımı konusundaki çalışmalarımızı önümüzdeki dönem daha da artıracağız. Alandaki eksikliklerimizi görmek, tespit etmek ve bunlara çözüm üretmek biz sendikalar açısından son derece önemli.

Sendikamızın Genel Maden-İş’in görüşlerinin ciddiyetle, dikkatle dinlenmesi ve uygulamaya geçirilmesi çok önemli. Bu işçi sağlığı-iş güvenliği açısından böyle ama aynı zamanda Genel Maden-İş Sendikamızın istihdamın artırılması konusundaki talebi son derece yerinde, adil, önemli. Zonguldak’ın ve bölgenin gelişimi açısından önemli. Biz uluslararası sendikalar olarak sayın başkan, bu talebinizi yürekten destekliyoruz. Ve özellikle karar alıcılara bu istikamette adım atmaları gerektiği konusunu bir kez daha uluslararası Avrupa persfektifinden belirtmek isteriz.

Bölgede kömür madenciliğinin önemi çok açık. Bu önem çerçevesinde burada sosyal hayatın, ekonominin yürümesi bakımından bu madenin sürekliliği büyük önem arz ediyor. Aynı zamanda Türkiye’nin enerji güvenliği bakımından da önemli. Enerji güvenliği özel yatırımlara veya piyasaya bırakılamayacak kadar önemli bir husus. Bu noktada Genel Maden-İş Sendikamızın enerji ile ilgili persfektifi konusundaki yaklaşımlarını da gönülden desteklediğimizi burada açıklıkla ifade etmek isterim.”

Triangle: “Amasra faciası tüm yönleriyle araştırılsın”

IndustriAll Avrupa Sendikalar Birliği Genel Sekreteri Luc Triangle, 39 ülkede 7 milyon işçiyi temsilen Zonguldak’ta bulunduğunu söyledi. Amasra faciasının tüm yönleriyle araştırılarak sorumluların ortaya çıkarılması gerektiğini ifade eden Triangle, “Dün Amasra’yı ziyaret ettim. Çok hoş güzel bir şehir fakat 14 Ekim’de Amasra’ya büyük bir gölge düştü. 42 tane arkadaşımız ne yazık ki faciada hayatını kaybetti. Yaralanalar var, hastanede tedavileri devam edenler var. Aileler tabi ki bu olayın nasıl olduğunu, sorumluların kim olduğunu soruyorlar. Bizde adaletin yerini bulmasını ve geride kalan mağdur olan kişilerin en azından bir nebze adalet yerini bularak mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz. Amasra Türkiye’de. Türkiye’de Avrupa’nın bir parçası. Bu facia gerçekleştiğinde Avrupa’da gazetelerin sürmanşetlerinde yer aldı ve Avrupa’da da büyük bir yankı uyandırdı. Tüm yetkili makamları buradan uyarıyoruz ve bu facianın neden olduğu konusunda cevapları arıyoruz. Madenci kardeşimiz sabah işine gittiği gibi güvenli bir şekilde evine gelebilmelidir. Bunun için ne yapılması gerekiyorsa test edilmelidir. Madendeki bir kaza gerçekten kabul edilemez. Mevzuat mı yetersiz, yasa mı yetersiz neyse bunun düzeltilmesi gerekiyor. Bu bağlamda da devletin üstleneceği belki de yeni bir mevzuat yapılması gerekiyor. Bununla birlikte bu mevzuatın şirketin sorumluluğu çerçevesinde uygulanabilir olması gerekiyor. Şöyle bir soruyu sorup cevap almak istiyoruz. Amasra’da yanlışlık neydi? Bu bağlamda GMİS ile iş birliği içindeyiz. Orada çalışan işçilerimizin üyelerimizin iş sağlığı ve güvenliklerini nasıl arttırabiliriz noktasında gerekli çalışmaları yapacağız.” dedi.

“Aileler neyin ters gittiğini merak ediyor”

Amasra’da facianın yaşandığı ocak etrafında incelemelerde bulunduklarını, yetkililerden bilgi alarak maden şehidi aileleriyle görüştüklerini anlatan Triangle, şöyle dedi:

“Amasra’da kazanın meydana geldiği ocağın etrafını gezdik. Gaz izleme istasyonunu ziyaret ettik. Bu facianın neden olduğunu araştırma sonucu görebileceğiz. Kömür madenleri bir tek Türkiye’de yok. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde bu madenler var. Bundan yıllar önce Avrupa’da da bu tarz kazalar yaşanıyordu. Burada şehitlerimizi veriyorduk ama bu çok uzun zaman önceydi. Bundan haftalar öncesinde Polonya’da bir maden üretim alanındaydım. Burada kullanılan teknikler var. Bu bölgede daha önce kaza yaşanmıştı. Amasra madeninde neyin ters gittiğini öğrenmek istiyoruz. Bunu araştırma sonucu öğreneceğiz. Aileler de neyin ters gittiğini merak ediyorlar. Şu anda raporlarda sorumluların net şekilde ortaya çıkmamış olsa bile ileride yapılan araştırmalarda sorumluların kim olduğu net bir şekilde ortaya konulmalıdır. Biz bunu istiyoruz.”

Özkan ve Triangle, GMİS Genel Başkanı Yeşil’e kuruluşlarının bayrağını hediye etti. Yeşil de, Özkan ve Triangle’ye madenci heykeli takdim etti.