Tahmini bütçe 200 milyon'a yakın!

Bartın İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, 2023 yılı bütçe çalışmalarıyla ilgili bilgi verirken yen dönem bütçesinin 190-200 milyon TL arasında olacağını açıkladı.

Tahmini bütçe 200 milyon'a yakın!

Tahmini bütçe 200 milyon’a yakın!

 

Bartın İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, 2023 yılı bütçe çalışmalarıyla ilgili bilgi verirken yen dönem bütçesinin 190-200 milyon TL arasında olacağını açıkladı.

İl Genel Meclisi, gündeminde yer alan konuları görüşmek üzere Eylül Ayı Toplantıları’na başladı.

İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun başkanlığında Meclis Üyelerinin eksiksiz katılımıyla gerçekleştirilen toplantılarda İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Metin Çetin’in yanı sıra birim müdürleri de katıldı.

Toplantıda gündem dışı konuşarak 7.  Dönem Meclisi olarak  40 ayı doldurmanın heyecanı içerisinde olduklarını belirterek sözlerine başlayan Dursun, “31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri ile birlikte oluşan 7. Dönem Meclisi Bartın’ın büyümesi ve gelişmesi için önemli kararlara imza attı. Bu süre içerisinde büyük bir gayret ile Meclis çalışmalarına katkı sağlayan tüm Meclis Üyelerine  teşekkür ederek, alınan tüm kararların  önceliğinin Bartın’ın gelişmesi ve büyümesi yönünde olduğunu belirtmek istiyorum. Yine  bu süre içerisinde karar aşamasında sorumluluk ve  zorluk derecesi yüksek dosyalar üzerinde hukuki mevzuatları da referans alarak oy birliği içerisinde hareket eden tüm Meclis Üyelerine ortaya koymuş oldukları aklı selim duruşları ve tavırlarından dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

2022  Mali Yılı Ek Gelir ve Gider bütçesi ile ilgili bilgi veren Meclis Başkanı Dursun, 2023 Yılı Bütçe çalışmalarına ilişkin de değerlendirmede bulunarak şöyle konuştu:

“5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunun gereği her ayın ilk haftasında başlayan ve 5 gün süren toplantılarda Özel İdarenin iş ve işlemlerinin yürütülebilmesi için alınması gereken kararların yanında yine yasa gereği bazı aylara özel önemli gündemlerimiz oluyor. Bu kapsamda Ocak ayında Denetim Komisyonuna üye seçimi yapıldı. Mart ayında bir önceki yılın faaliyet raporu Vali tarafından Meclise sunuldu, Nisan ayında Meclis Üyeleri arasından gizli oyla organ seçimleri gerçekleştirildi,  Mayıs ayında bir önceki yıla ait kesin hesap Meclis’te görüşülerek karara bağlandı. Kasım ayının da diğer aylardan farklı olarak Meclis toplantıları 20 gün sürdürülüyor ve bu süre içerisinde Meclis çalışmalarıyla bir sonraki yılın çalışma ve yatırım programı ile bütçesi ortaya çıkarıldı.

Ayrıca bu kapsamda İdaremizce 2023 yılı bütçe çalışmalarına Eylül ayının ilk haftasında İl Encümeni’nde başlanıldı. Çalışmaları devam eden 2023 yılı tahmini bütçesi 190 ile 200 milyon aralığında bir rakam olarak planlanıyor. Bartın Valimiz Dr. Sayın Nurtaç Arslan ile yapılacak olan son değerlendirmelerden sonra 2023 Yılı Özel İdare Bütçesi rakamsal olarak netlik kazanacak. 85 milyon olan 2022 yılı bütçesi göz önüne alındığında 2023 bütçemizin artış oranı yüzde 120’lere ulaşacak.

Ayrıca İl Daimi Encümeninde yürütülecek bir aylık inceleme süreci de önemli bir süreçtir. Bu sürecin  Meclisimize büyük sorumluluk yüklemektedir, o nedenle bu sorumluluğun bilinciyle hareket ederek geçmişte başarıyla gerçekleştirdiğimiz 8 bütçe dönemini referans alacağız.

40 milyonluk ek bütçe yapılacak

2015-2016 yıllarını kapsayan dönemde  bütçe denkliği sağlandı. 2017-2018 -2019-2020  ve 2021 yıllarında bütçe fazlası vererek  bu dönemleri  unutulmaz kıldık. 2022 yılı bütçesinin de 40 milyon’u geçerek tüm zamanların artışındaki rekorun kırılacağına inandık, o nedenle Eylül ayı toplantılarında 40 milyonluk bir ek bütçenin de gider cetvellerini karara bağlayacağız.

Geçmişte başarıyla hayata geçirmiş olduğumuz bütçelerin ışığında yine aynı anlayış ile  Kasım  ayında 20 gün sürecek Meclis çalışmasıyla hem performans planı hem de çalışma programı oluşturulacak.

7. Dönem Meclisinin başarıyla geride bırakmış olduğu bir bütçe dönemidir. 40  ayı geride bırakan ve bu anlamda artık önemli tecrübeye sahip olan bir Meclis ile 2023 yılı bütçesinin Bartın’ın önceliklerini önemseyen ve tüm kesimleri kucaklayan bir çalışma programının hayata geçirileceğini buradan bir kez daha ifade etmek isterim. Bu anlamda 2015-2016- 2017- 2018- 2019-2020-2021 yıllarını kapsayan bütçe döneminin sonuçları itibarıyla  önemli bir kayıt  düştü. Başarılarla dolu çalışma süresini gayretleriyle sürdüren  tüm Meclis Üyelerimizi kutluyor ve bu süreçte Meclis çalışmalarına katkısı olan Özel İdaremizin tüm çalışanlarına da teşekkür ediyorum. 7. Dönem Meclisi’nin kalan 20  aylık süresi içerisinde birlik ve beraberlik ruhu ile hareket ederek başarılı bir dönem geçireceğiz.”

Yukarı yönde revize yapılacak

Gündemde bulunan 6 dosya ile ilgili Meclis Başkanı Dursun, görüşmelere başlamadan önce Meclis Üyelerine bilgi verdi. Başkan Dursun, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“6 gündem maddesiyle başlayan Eylül ayı meclisinde alınacak olan tüm kararların Bartın’ımıza tekrar hayırlı olmasını diliyor, 5 gün sürecek olan meclis çalışmalarına katkı sağlayan tüm üyelerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Meclis gündemlerini oluştururken her zaman içeriği önem arz eden gündemlerle çalıştık ve aynı hassasiyeti Eylül ayı gündemine de yansıttık. Eylül Ayı Meclisinde karar aşamasına gelen 3 gündem maddesi görüşülerek karara bağlanacak.

2022 Mali Yılı Bütçe Döneminde İl Genel Meclisinde tahmini gelirler 85 milyon olarak onaylandı. Bütçenin 9’uncu ayına geldiğimiz bu günlerde ülkemizdeki vergi gelirlerinin artmasıyla İller Bankasınca İdaremize gönderilen paylardaki artış miktarlarının her ay için ortalama yüzde 50 civarında bir artış göstermesiyle yine bu artışların yıl sonuna kadar olan bölümünde de aynı şekilde gerçekleşmesini ön görerek bütçe gelirlerinde yukarı yönde revize yapılacak. Yıl sonu gelirlerinin de 130 milyon’a ulaşmasını bekliyoruz. Sonuç olarak bu kapsamda 40 milyon 500 bin TL ek gelir ve gider bütçesi hazırlanacak. Bu kapsamda hazırlanacak ek bütçenin yüzde 70’i personel giderlerine aktarılacak. Son dönemlerde yaşanan afetlerin oluşturmuş olduğu hasarların giderilmesine de bu artışlardan kaynak aktarmaya özen göstereceğiz.”

Kış sezonu hazırlıkları da başladı

Bartın’da sezon çalışmalarının yanı sıra kış sezonu için de hazırlıklara ve planlamalara başladıklarını belirten Meclis Başkanı Dursun, “Uzun zamandır özel idare makine parkında ihtiyaç duyulan 2 adet JSB iş makinası  alımının da gerçekleştirilecek. İlimizde tarımsal üretimin yapıldığı arazi yollarının iyileştirilmesi için de ödenek ayrılacak. Bunun yanında Tarım İl Müdürlüğümüz ile müşterek yürütmekte olduğumuz ‘Arı Evi’ Projesiyle profesyonel arıcılık yapan 100-150 kovana sahip olan üreticilerimizin bal üretimini artırmak amacıyla yüksek ormanlarda 14 bölgede arılarıyla birlikte konaklama imkanı sağlayacak muhtemel BAKKA destekli  projenin eş finansman desteği de sağlanacak.

Özellikle son yıllarda ilimizde yoğun yağan kar yağışlarında 2 bin 336 kilometrelik yol ağımızda Özel İdaremizin karla mücadelesine katkı sağlaması amacıyla İdaremizce belirlenecek olan köy muhtarlıklarına traktör ile kullanılacak olan kar bıçaklarının da alımları planlandı. Bu vesileyle yoğun kış şartlarında 100’lerce traktör ve iş makinalarıyla alanda karla mücadele işlerini çok daha etkili hale getirmeyi hedefliyoruz. İl Genel Meclisi’nde görüşülecek olan başta ek bütçemiz olmak üzere alınacak tüm kararların İdaremize ve ilimize şimdiden hayırlı olmasını diliyorum, ek bütçemizin oluşumunda destek ve katkılarından dolayı da Bartın Valimiz Dr. Nurtaç Arslan’a teşekkür ediyoruz” dedi.