Sporda şiddette ağır cezalar geliyor

MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçının hakemi Halil Umut Meler'e yapılan saldırı sonrası tüm ligleri süresiz erteleyen Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) liglerin 19 Aralık Salı Günü yeniden başlayacağını duyururken Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanununda yasak fiilleri işleyenlere yönelik ceza hükümlerini caydırıcılık açısından yeniden düzenleneceğini açıkladı.

Sporda şiddette ağır cezalar geliyor

MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçının hakemi Halil Umut Meler’e yapılan saldırı sonrası Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Bartınspor’un da mücadele ettiği Bölgesel Amatör Lig (BAL) dahil tüm ligleri süresiz ertelemişti. Federasyon Başkanı Mehmet Büyükekşi daha sonra gerçekleştirdiği basın toplantısında “Yönetim Kurulumuzda ilk toplantı sonunda tüm liglerde maçların süresiz ertelenmesi kararını almıştı. Bugün aldığımız kararla 19 Aralık Salı günü tüm ligler yeniden başlayacaktır. Birbirimizi şikayet etmek yerine, bir olarak birlik olarak, sağduyu ile beraberlik içinde hareket ederek hep birlikte başarılı olacağımıza inanıyoruz. Biz yönetime geldiğimiz günden itibaren 'başarırsak birlikte başaracağız' diye altını çizmiştik. Türk futbolunun geleceği için atılması gereken adımları atmaya, çözülmesi gereken sorunları çözmeye ve tüm bunları camiamızla bir olarak yapmaya devam edeceğiz. Tek başımıza yapmayacağız, futbolumuzun tüm paydaşlarımızla birlikte yapacağız” sözleriyle  liglerin yeniden başlayacağını duyurdu.

İlave yaptırımlar planlanıyor

Yaklaşık 2 yıl önce göreve başladıklarında futbolun değerini düşüren tüm unsurları tespit ettiklerini aktaran Başkan Büyükekşi "Teşhis belliydi ve hemen tedaviye başladık. Bu süreçte reform yaparak bütün konulara müdahil olmaya başladık. O gün nasıl Türk futbol ailesiyle birlik beraberlik içinde tek vücut olduysak, bugün de kısır tartışmaları bir kenara bırakıp tek vücut olma zamanı. Olayın sorumluları için yüce Türk adaleti gereğini yapmıştır, yapmaya devam edecektir. Yine diğer konumuz, disiplin talimatlarımızda devre arasında gerekli değişiklikleri yapma konusunda karar aldı. Bu gibi olayların tekrarının olmaması için hak mahrumiyeti ve para cezasına ek olarak ilave yaptırımlar getirmeyi planlıyoruz. Bunun dışında dün Ankara'da ziyaretten sonra, biliyorsunuz ilgili bakanlıklarımızı, Gençlik ve Spor, İçişleri, Adalet Bakanlarımızla görüşmelerde de hemfikir olduğumuz üzere 6222 Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda gerekli değişikliklerin uygulanmasında paydaşı olarak Türkiye Futbol Federasyonu da yerini alacak. Ayrıca medyada futbol atmosferine zarar veren yayınlarla ilgili RTÜK ile iş birliği artarak devam edecek” dedi.

Tunç: “Cezaları yeniden düzenleyeceğiz”

Mehmet Büyükekşi olay sonrası bu açıklamaları yaparken Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanununda yasak fiilleri işleyenlere yönelik ceza hükümlerini caydırıcılık açısından yeniden düzenleneceğini duyurdu. Yeşil sahaları dostluk ve kardeşlik alanı haline getirmek için elbirliği ile çalışacaklarını ifade eden Bakan Tunç, “6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunumuzda düzenlenen yasak fiilleri işleyenlere yönelik ceza hükümlerini caydırıcılık açısından yeniden değerlendireceğiz.  Spor alanlarında taşkınlık yapanlar, spor alanlarına yasak madde sokanlar, Müsabaka ve seyir alanlarının güvenlik ve düzenine ilişkin tedbirlerin alınmasında görevini yapmayanlar, belirli bir spor müsabakası sonucunu etkilemek için bir başkasına menfaat temin edenler, spor alanlarında hakaret ve tehdit içeren tezahürat yapanlar, Sporda şiddeti teşvik edecek şekilde basın ve yayın yoluyla açıklama yapanlar hakkında uygulanacak yaptırımların Cezanın caydırıcılığı açısından yeniden değerlendirilmesi yönündeki çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Yeşil sahalarımızı, dostluk ve kardeşlik alanı haline getirmek için elbirliği ile çalışacağız” şeklinde konuştu.