SMMMO'da Enflasyon Düzeltmesi Semineri

Bartın Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) bilanço esasına göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri için 2023 yılı sonu itibariyle uygulanacak olan Enflasyon Düzeltmesi Semineri gerçekleştirildi. SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Maden seminerde, enflasyon düzeltmesiyle ilgili konunun çok önemli olduğunu ifade etti.

SMMMO'da Enflasyon Düzeltmesi Semineri

Bartın Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO)  bilanço esasına göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri için 2023 yılı sonu itibariyle uygulanacak olan Enflasyon Düzeltmesi Semineri gerçekleştirildi. SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Maden düzenlenen seminerde, uygulanacak olan enflasyon düzeltmesiyle ilgili konunun çok önemli olduğunu ifade ederek, “Genel anlamda enflasyon düzeltmesi, paranın satın alma gücündeki değişmeler nedeniyle gerçek durumu ifade edemeyen işletmelerin mali tablolarının gerçek durumu ifade eder hale gelmelerini sağlamak üzere düzeltme işlemine tabi tutulmalıdır.” Dedi.

Enflasyon düzeltmesi nasıl uygulanır?

2023 yılı sonu itibariyle uygulanacak olan Enflasyon Düzeltmesi, mali tablolarda yer alan parasal olmayan kıymetlerin Türk Lirası değerlerinin tablonun ait olduğu tarihteki değerine yükseltilmesidir. Düzeltme, parasal olmayan kıymetlerin enflasyon düzeltmesinde dikkate alınacak tutarlarının düzeltme katsayıları ile çarpılması suretiyle gerçekleştirilecek.

Enflasyon düzeltmesi neden önemlidir?

 Enflasyon düzeltmesi,  mali tabloların uzun yıllar süren yüksek enflasyonun etkisinden arındırılması böylece vergileme üzerindeki enflasyondan kaynaklanan olumsuzlukların giderilmesi ve mali tablonun ait olduğu tarihteki satın alma gücünü gerçek değerinde göstermesi açısından önemlidir.

Kimler enflasyon düzeltmesi yapacak?

 Enflasyon düzeltmesi, kolektif, adi komandit, adi şirketler ve iş ortaklıkları dahil kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından yapılacaktır. Yani bir işletmenin enflasyon düzeltmesi yapması için iki şart öngörülmüştür. Gelir veya Kurumlar vergisi mükellefi olmak, bilanço esasına göre defter tutmak.

Şirketler bu düzeltmeye hazır mı?

İlk enflasyon düzeltmesinin yapıldığı 2003 ve 2004 yıllarından bu yana ticari hayatını sürdüren şirketler uygulamaya çok yabancı değiller. Ancak 2004 yılında yapılan düzeltmenin sadece 1 yıl için uygulanması nedeniyle şirketler genellikle ERP/muhasebe sistemlerinde enflasyon düzeltmesi ile ilgili bir uyarlama yapmayı tercih etmemişlerdi. Üzerinden neredeyse 20 yıl geçtiğinden o günleri hatırlayanlar olsa da bu konuda tecrübe sahibi kişi sayısının az olduğunu söyleyebiliriz.

Bu düzeltme mecburi mi?

Uygulama ihtiyari olmayıp, şartların gerçekleşmiş olması halinde kapsama giren mükellefler tarafından zorunlu olarak yapılması gereken bir düzenlemedir.