Siyasette 'AK Parti seçime tek başına girmeli' tespiti

AK Parti ve MHP'nin 31 Mart yerel seçimlerine Bartın'da ittifakla girip girmeyeceği tartışıla dursun Bartın'da siyasi kulisler AK Parti'nin de MHP'nin de bu seçime kendi adayıyla girmesi gerektiğini konuşuyor. 14 Mayıs milletvekili seçimleriyle 2019 yerel seçim sonuçlarını değerlendiren kulisler CHP seçmeninin ağırlıkla olduğu Bartın şehir merkezinde CHP ile yarışıp Bartın Belediyesini alabilecek tek partinin AK Parti olduğunu söylüyor. CHP kadar AK Parti seçmeninin de şehir merkezinde kemik seçmen olduğunu ifade eden kulisler, bu gerçek ışığında MHP ile ittifaktan ziyade AK Parti'nin tek başına yarışma girmesi halinde seçimde AK Parti'ye MHP'nin adayından daha çok şans tanıyor. AK Parti'nin Bartın Belediye Başkan Aday Adayları arasında İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, Eski İl Başkanı Turhan Kalaycı ve Hüseyin Manav gibi seçimi alabilecek güçlü isimler bulunuyor. Bu isimlerden de Kalaycı bir adım daha önde görünüyor. Çünkü Kalaycı şuana kadar projelerini oluşturup açıklayan tek aday adayı.

Siyasette 'AK Parti seçime tek başına girmeli' tespiti

Bugünlerde AK Parti ve MHP’nin ittifak 31 Mart yerel seçimlerine ittifakla girip girmeyeceğinin sıkça tartışıldığı Bartın’da her iki partinin de Bartın Belediye Başkan Aday Adayları ittifak olsun olmasın çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Esnaf ziyaretlerinden tutunda halkla sohbete kadar aday adaylarının hepsi sahada. Ancak siyasi kulislerde AK Parti ve MHP’nin ittifak olmadan seçime ayrı girmesi durumunda CHP adayı karşısında Bartın Belediyesini kazanma şanslarının daha çok olacağı konuşuluyor. Zira şehir merkezinde CHP seçmeni ağırlıkta. Son yapılan milletvekili seçim sonuçları da bunu gösteriyor.

Her iki seçimde de AK Parti sandıktan ikinci parti çıktı

Bilindiği üzere 14 Mayıs milletvekili seçimlerinde CHP şehir merkezindeki mahallelerde sandıktan birinci çıkmıştı. Aynı seçim sonuçlarına bakıldığında sandıktan ikinci çıkan parti AK Parti olmuştu. 2019 yerel seçim sonuçlarına bakıldığında da şehir merkezinde CHP’li seçmen ağırlıkta olmasına rağmen MHP’li Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’ı zorlayan tek aday AK Parti’nin olmuştu. AK Partili Belediye Başkan Adayı Yusuf Ziya Aldatmaz, her sandıkta MHP’li Cemal Akın’la kafa kafaya çıkmış seçimi de 148 gibi çok küçük bir oy farkıyla kaybetmişti.

CHP emanet oylarını 14 Mayıs’ta geri alıyor

14 Mayıs milletvekili seçim sonuçları ve 2019 yerel seçim sonuçları değerlendirildiğinde Bartın şehir merkezinde CHP’li seçmen ağırlığı kadar AK Partili seçmeninde ağırlıkta olduğu görülüyor. Hatta 2019 seçimlerinde CHP’nin ve adayının sandıktan 3. Parti olarak çıkıyor. Bunun temel nedeni ise CHP’nin adayından memnun olmayan seçmenin oylarını AK Parti ve MHP’nin adayı arasında bölüştürmüş olması. Zaten CHP seçmeni de ilk fırsatta yani 14 Mayıs’taki seçimlerde her iki partideki emanet oylarını geri alıyor ve şehir merkezindeki sandıklarda partisini ve adayını birinci çıkartıyor.

MHP milletvekili seçimlerinde üçüncü parti

CHP seçmeninin aday memnuniyetsizliği karşısında o dönem sandıktan birinci çıkan ve Bartın Belediyesi’nde Cemal Akın’la üçüncü dönemi başlayan MHP’nin de şehir merkezinde üçüncü parti olduğu gerçeği 14 Mayıs’taki milletvekili seçimlerinde gün yüzüne çıkıyor. CHP seçmeni emanet oylarını geri alınca, AK Parti seçmeni de kendi adayını ve partisini destekleyince MHP’li Cemal Akın milletvekili olarak seçilemiyor.

AK Parti’nin tek başına seçimi kazanma ihtimali daha çok

Bu tablo karşısında Bartın şehir merkezinde CHP’yle beraber kemikleşmiş seçmene sahip tek parti AK Parti oluyor. Bu nedenle siyasi kulisler önümüzdeki yerel seçimlerde AK Parti ve MHP’nin ittifak yapmadan seçime ayrı ayrı girmeleri halinde AK Parti adayının seçimi kazanma şansının daha çok olduğunu konuşuyor. İttifak adayının MHP’den çıkması durumunda CHP adayına oy atacağına ihtimal verilmeyen AK Parti seçmenin sandığa gitmemesinden de korkuluyor.

AK Parti aday adayları arasında güçlü isimlerde bulunuyor

Zira başvuru yapan AK Parti aday adayları arasında güçlü isimlerde bulunuyor. Bunlardan biri İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun. Başkan Dursun’un İl Özel İdaresinde ve İl Genel Meclisinde başkanlık döneminde 10 yıllık bir idari tecrübesi bulunuyor. Dursun’da bu tecrübesinin getirdiği çalışmalar ışığında İl Özel İdaresince Bartın geneline yapılan yatırımları her platformda dile getiriyor. Ve “Yaptıklarım, yapacaklarımın teminatıdır” diyor.

Turhan Kalaycı’dan sorunlara 12’de 12 tespit

Bu güçlü isimlerden biri de AK Parti Eski İl Başkanı Turhan Kalaycı. Uzun bir süre partisinde il başkanlığı yapan Kalaycı’nın siyasi ve seçim tecrübesi ortada. İl Başkanlığı döneminde teşkilatı birlik içerisinde zinde tutarak seçimlere hazırlayan Kalaycı’nın 15 yıldır MHP’de olan Bartın Belediyesince şehir merkezinde yapılamayanlara dair yerinde tespitleri de bulunuyor. Geçen günlerde Bartın Halk Gazetesinde çıkan haberde Turhan Kalaycı, bu tespitlerini trafik sorunu, katlı otopark, kentsel dönüşüm, su sorunu, yıllardır 3. Lig özlemi çeken Bartınspor, Belediyeden hizmet almasına rağmen Bartın’ın bir mahallesi olabilecekken ayrı bir cumhuriyetmiş gibi kalan İnkumu, Bartın’ın artık tarihi simgesi olan Galla Pazarında tuvaletsiz, soğuk bir zeminde satış yapan kadınlarımız, Boğaz’da Yat Limanı, bir yarışmaya da soru olan Türkiye’de bir tek Bartın’da bulunmayan yürüyen merdiven ve AVM olarak sıralıyor.

Trafik, otopark ve metruk binalar artık kanayan yara

Kalaycı’nın Bartın’ın sorunlarına dair yaptığı bu tespitler oldukça yerinde görünüyor. Çünkü Bartın’da artık trafik sorunu ve otopark sorunu ayyuka çıkmış durumda. Özellikle akşamları Bülent Ecevit Bulvarı ile Çatmaca ile İl Özel İdaresi arasındaki trafik keşmekeşi insanları canından bezdirmiş durumda. Aynı şekilde şehir merkezindeki otopark sorunu da trafiği tıkayan ve araç sahiplerini canından bezdiren bir başka unsur. Bartın’ın kanayan bir yarası haline gelmeyen başlayan bir diğer konu da şehir merkezindeki metruk binalar. Bu binalar hem merkezde asayişi ve güvenliği bozan bir unsur haline geldiği gibi hem de atıl durumuyla merkezin görsel güzelliğini bozuyor. Bu yüzden Kalaycı, bu binaları kentsel dönüşümle atıl durumdan çıkarıp Bartınlıların konaklama, restoran gibi unsurlarla yeniden Bartınlıların hizmetine kazandırmak istiyor. Bu şekildeki 250 metruk binayı tadilat yaparak şehre kazandırmak isteyen Kalaycı’nın hedefinde Avrupai modern bir mahalle oluşturmak var.

Misafirhanesi dahi olmayan bir Bartın Belediyesi

Türkiye’de aynı şekilde misafirhanesi olmayan tek belediyede Bartın Belediyesi. Hemen hemen birçok şehirde Belediyelerin konaklamak için misafirhanesi bulunuyor. Ama Bartın Belediyesinin şuana kadar bilinen herhangi bir misafirhane adresi yok. Aynı şekilde Türkiye’de AVM ve yürümeyen merdiven olmayan tek şehir de yine Bartın. Bartın Üniversitesinin her geçen yıl artan öğrenci potansiyeliyle birlikte şehirdeki genç popülasyon da düşünülünce AVM artık Bartın için şart olan bir unsur haline gelmiş durumda. Bir yarışmada dahi sorulan “Türkiye’de yürüyen merdiven olmayan tek il hangisidir?” sorusu ve Bartın cevabı halkın arasında artık şaka konusu olmuş durumda. 

Su kesintileri ve ırmak ıslahı acil eylem planı olmalı

Sular şehri Bartın’da sık sık yaşanan su kesintileri de halkın gündem konusu. Ulupınar hattında yaşanan arızalar ve ansızın giden sulardan dolayı oluşan mağduriyetler acil eylem planı olarak ele alınarak çözülmesi gerekiyor. Turhan Kalaycı’nın acil eylem planı olarak gördüğü bir diğer meselede Bartın Irmağı ıslahı. Türkiye’nin üzerinde ulaşım yapılabilen tek ırmağı özelliğini taşıyan Bartın Irmağı yıllardır gün yüzüne çıkarılmayı bekleniyor. Barajlarla önüne geçilen büyük sel felaketleri artık Bartın gündemi dışında kalırken her sene ani su taşkınları dolayısıyla yaşanan kısmi sellerin de ırmak ıslahıyla birlikte tarih olacağı aşikar.

Projelerini oluşturup açıklayan tek aday adayı

 Turhan Kalaycı, Halk Gazetesindeki açıklamalarıyla bütün bu sorunları tek tek göz önüne seriyor. Üstelik şuana kadar hangi parti olursa olsun daha aday olmadan sorunları tespit ederek projelerini oluşturan ve bunları açıklayan tek aday adayı da Kalaycı. İşte bütün bu nedenlerden dolayı kulisler AK Parti’nin bu seçime ittifaksız tek başına girmesinden yana olduğunu ifade ediyor.