KYK burs promosyonları Meclis gündeminde

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı bağlı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'nün (KYK) verdiği burslar karşılığında Ziraat Bankası ile yapılan promosyon anlaşmaları gereği bankanın bakanlığa lüks araç tahsisi yaptığı ve bu araçların bürokratların yanı sıra eşleri, çocukları gibi 3.şahıslara tahsis edildiği konusunda açıklamalarda bulunarak konuyu meclis gündemine taşıdı.

KYK burs promosyonları Meclis gündeminde

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne başvuru yaparak hak kazanan üniversite öğrencilerine geri ödemeli olmak üzere ödenen katkı ve öğrenim kredilerinin yattığı Ziraat Bankası ile bakanlığın yaptığı promosyon anlaşmaları gereği, bankanın bakanlığa  lüks araç tahsisi yaptığı ve bu araçların bürokratların yanı sıra eşleri, çocukları, sekreterleri gibi 3.şahıslara tahsis edildiği konusunda bilgiler aldıklarını söyleyerek konuyu TBMM gündemine taşıdı.

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bankoğlu, “2022-2023 eğitim öğretim yılında ön lisans ve lisans öğrencileri için öğrenim kredi ücreti aylık 1.250 TL olarak belirlenmiştir. Öğrenim kredisi ödemeleri yüksek lisansta 2.500 TL, doktorada 3.750 TL olarak güncellenmişti. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da 2024 yılı kredi ve burs rakamlarını lisans öğrencileri için 2 bin, yüksek lisans için 4 bin, doktora öğrencileri için 6 bin liraya çıkardıklarını açıklamıştı. Bu ödemeler ise öğrencilere, T.C. kimlik numaralarının son rakamına göre her ayın 6 ve 10'uncu günleri arasında Ziraat Bankası üzerinden yapılmakta. Öğrencilerin kredi ve bursları üzerinden karlılığını ve nakit akışını artıran Ziraat Bankası, elde ettiği karın bir miktarını “promosyon” adı altında, tüm kurumlarda olduğu gibi Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yapılan anlaşmalar gereği ilgili kurumlara da ödemekte. Ancak tarafıma gelen bilgilere göre bu promosyonlar öğrencilerin burslarına yansıtılmadığı gibi bakanlık bürokratlarının eşlerinin, çocuklarının hatta sekreterlerinin kullanımına verilen lüks araçlar olarak ödeniyor.” dedi.

 

“Promosyon araçları bürokratların çocuklarına mı kullanılıyor?

 

2019 yerel seçimleri sonrası en çok tartışılan konuların başında gelen ve Yenikapı’da sergilenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ihtiyaç fazlası kiralık araçları kamuoyunun gündemine gelmişti. İBB’nin konuyu araştırmak üzere kurduğu araştırma komisyonu, çalışmalarını tamamlayarak, AKP döneminde çalışanlara dağıtılması gereken banka promosyonlarının İBB yönetimine lüks araç olarak ödendiği ortaya çıkarmış, bu araçları İBB geri iade etmişti.

Yıllardır devam eden uygulama piyasa değeri 4-4,5 milyon lira olan üst segment lüks araç verildiğinin Sayıştay raporlarına da yansıdığını söyleyen Aysu Bankoğlu, “Öğrencilerin hakkı olan krediler üzerinden Ziraat Bankası’ndan alınan promosyonların  kuruma bedelsiz araç tahsisi olarak verilmesi, üstüne üstlük bu araçların yetkili bürokratlar harici 3. şahıslara tahsis edilmesi hak gaspıdır. 2019 Yerel Seçimleri sonrası İBB’nin ihtiyaç fazlası kiralık araçları Yenikapı'da sergilenmiş ve bu araçların büyük bir kısmının AKP döneminde bankalarla yapılan promosyon anlaşmaları gereği İBB’ye verildiği, araçları ise belediyenin üst düzey yöneticileri haricinde 3.şahısların kullandığı ortaya çıkmıştı. Piyasa değeri 4-4,5 milyon lira olan üst segment lüks araçlar şimdi de Gençlik ve Spor Bakanlığı bağlı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nde karşımıza çıkıyor.” ifadelerini kullandı.


“Promosyon bedelleri öğrencilerin burslarına eklenmeli”

Öğrenci bursları üzerinden bankanın bakanlığa tahsis ettiği lüks makam araçlarının öğrencilerin hakkı olduğunun altını çizen Bankoğlu, “KYK bursları geri ödemeli veriyor. Öğrenciler mezun olduklarında iş bulmaları beklenmeden ödeme yapmaları isteniyor. Hatta birçok öğrenciye haciz yollandı. AKP hükümeti gençlere istihdam yaratmadığı gibi mezun olur olmaz işsiz gençlere haciz yollaması yetmiyor, senete imza attırarak verdiği burslar üzerinden aldığı promosyonları da öğrencilerin burslarına yansıtmaktansa kendi lüks ve şatafatları için kullanıyor. Tam bir akıl tutulması. Klasik bir AKP uygulaması. İşin en acı tarafı bu promosyon araçların bürokratların eşleri, çocukları hatta sekreterlerinin kullanıma verdiğine dair çok ciddi bilgiler geliyor.” dedi.

İşte Bakan Bak’a yönetilen sorular!

CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu’nun Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın yazılı olarak yanıtlanması istediği sorular ise şöyle;

Türkiye genelinde toplam kaç öğrenciye öğrenim ve kaç öğrenciye katkı kredisi kaç öğrenciye burs verilmektedir?

Yıllık olarak Ziraat Bankası üzerinden toplam kaç TL harç ve öğrenim kredisi işlemi yapılmaktadır?

Bu kredilerin ödemesinin yapıldığı Ziraat Bankası ile son 3 dönemde yapılan promosyon anlaşmalarının şartları nelerdir?

Bu promosyon anlaşmaları karşılığında Ziraat Bankası tarafından bakanlığınıza bedelsiz araç tahsisi yapılmış mıdır?

Banka tarafından tahsis edilen araç sayısı nedir? Bu araçların kaçı hangi marka ve modeldedir?

Bu araçları kimler ne amaçla kullanmaktadır?

Bu araçların bürokratlarınızın eşleri, çocukları hatta sekreterleri gibi 3.şahıslara tahsis edildiği bilgisi doğru mudur? Doğru ise bu uygulamanın gerekçesi nedir?

Bu promosyon bedelinin öğrencilerin aldığı burs bedellerine yansıtılmamasının nedeni nedir?