Komisyon raporuna muhalefet şerhi!

Cumhuriyet Halk Partili Milletvekillerinden Amasra Maden Faciası'na ilişkin Muhalefet Şerhi sonrası kurulan Meclis Araştırma Komisyonu raporuna ilişkin açıklama 'Facia bağıra bağıra gelmiş ama raporlarında sorumlusu yok!' dedi.

Komisyon raporuna muhalefet şerhi!

14 Ekim 2022’de Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) Amasra’da bulunan Amasra Müessesesinde (ATİM) meydana gelen ve 42 madencinin ölümüyle sonuçlanan grizu patlamasının ardından, konuya ilişkin TBMM’de kurulan Araştırma Komisyonu’nun raporu hazırlandı. Hazırlanan taslak raporu eleştiren CHP’li milletvekilleri, rapora eklenmek üzere detaylı bir Muhalefet Şerhi hazırladı.

CHP Bartın milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Av. Aysu Bankoğlu’nun da aralarında bulunduğu CHP’li milletvekilleri bugün mecliste sona eren Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu çalışmalarına ve hazırlanan Muhalefet Şerhi’ne ilişkin basın açıklaması yaptı.

“Yetersiz Komisyon Raporu’na karşı detaylı bir Muhalefet Şerhi hazırladık!”

Bankoğlu açıklamasında “14 Ekim 2022 günü liyakatsizliğin, disiplinsizliğin, teknik yanlışların ve personel azaltmanın bedelini 42 madencimiz canlarıyla ödediler. Bu facianın nedenlerinin araştırılması için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu 4 aylık çalışma ardından Taslak Komisyon Raporu hazırladı. Ancak, bu taslakta facianın asıl nedenlerine ilişkin birçok noktaya ya hiç değinilmedi ya da bu sorunlar birer cümleyle geçiştirildi. Öyle ki; maden mühendisleri ve bilirkişiler ocağa inip asıl incelemelerini yapmadan, alelacele komisyon raporu yazıldı. Niyet elbette alelacele nedenlerin ve sorumluların üzerini örtmek, onları saklamak ve korumak. CHP Milletvekilleri olarak Meclis kürsüsünden Amasra’da yitirdiğimiz madencilerimizi unutmayacağımızın, faciada sorumluluğu bulunanların her biri tek tek yargılanana kadar mücadelemize devam edeceğimizin sözünü verdik. Sözümüzün arkasındayız.

Bu yüzden de facianın ardındaki idari, siyasi ve teknik sorunları kamuoyunun bilgisine sunmak için, hazırlanan eksik ve yetersiz Komisyon Raporu’na karşı detaylı bir Muhalefet Şerhi hazırladık. Böyle facialarının bir daha yaşanmaması için önerilerimizi sıraladık,” dedi.

“42 madencimizi göz göre göre ölüme yolladılar, kimse bize kader demesin”

Bankoğlu 21 yıldır hukuk devleti ilkesinin yozlaştırıldığını ve tek adam rejiminin sonucunda ülkenin kılcal damarlarına kadar yolsuzluk, sorumsuzluk, cezasızlık ve liyakatsizlik yerleştiğini belirtti. Kozlu Faciası sorumlusunun TTK Genel Müdürü yapılmasını liyakatsizlik, Soma Faciasının sorumlusu Enerji Bakanı’nın Amasra Araştırma Komisyonu Başkanı yapılmasını sorumsuzluk, meslekte yeni madencilerin alt kotlarda görevlendirilmesini de iş bilmezlik olarak değerlendiren CHP Bartın Milletvekili, hazırlanan rapora karşı detaylı bir muhalefet şerhi hazırladıklarını ve bu şerhte 66 maddelik bir öneriyle geldiklerinin altını çizdi.

Amasra Müesesesinde hayatını kaybeden 42 madencinin kader yüzünden değil; olası kast yüzünden hayatını kaybettiğini ifade eden Bankoğlu “TTK Genel Müdürü’nün emeklilikle ödüllendirilmesi, şüpheli sıfatıyla yargılananların müessesede çalışmaya ve maaş almaya devam etmesine göz yummak siyasi iradenin tercihidir. Ocağın organizasyonlarının liyakatsiz kişilerin elinde teamüllere uygun olarak yapılmadığı aşikar olduğu halde; hiçbir idareciye ve sorumluya soruşturma yapılmasına izin vermeyen irade, bir kez daha hukuk tanımaz, yasalara ve kurallara saygısız olduğunu ispatlamıştır. Bir kere bile ocağa inmemiş kişiler, müessesede önemli konumlara getirilirken, Sayıştay bas bas sorun var derken, uyarılara kulak tıkayıp, önlem almayıp; yeterli işçi almamak, daha fazla üretin demek, bilinçli bir açgözlülüğün yansımasıdır.

Savcıların soruşturma izinlerine bakanlıklar yoluyla istisnasız “hayır” demek, maden facialarını normalleştirmek, madenci ölümünden sorumlu olanları düpedüz cesaretlendirmek demektir. Yaşananların sorumlusu kader değil iktidardır. Bu sorumluluğun hesabı, hem adli hem de siyasi olarak sorulacaktır,” dedi.

“Amasra Faciası bir milat olacak”

Bankoğlu komisyon üyesi CHP’li milletvekilleri ile yaptıkları basın açıklamasında; Türkiye’nin benzer hatalara feda edecek tek bir canı daha olmadığını halkın benzer acıları yaşamaya tahammülü olmadığını belirtirken Amasra’yı bir milat olarak kabul ettiklerini ve madenciler ile madenci yakınlarının aynı acıları yaşamaması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Bankoğlu konuşmasına “Aynı hataları tekrarlayarak, başka sonuç alınmaz. Biz, hazırlanan Komisyon Raporu’nun Soma raporu gibi, hükümsüz bırakılarak tozlu raflara kaldırılmasına izin vermeyeceğiz. İnsan hayatı ve emek karşısında daima sermayeden yana tavır sergilemiş ve sergileyen AKP hükümetinin muhalefet şerhimizde altını çizdiğimiz 66 öneriyi hayata geçirme vizyonunun da motivasyonunun da olmadığını biliyoruz. “Felaket başa gelmeden evvel önleyici ve koruyucu tedbirleri düşünmek lazımdır, geldikten sonra dövünmenin yararı yoktur,” diyen Ata’mızın izinden giderek bu önerileri kendimiz hayata geçireceğiz.

Göreceksiniz, 42 madencisine bir Suudi Kralı kadar değer vermeyen, facianın ardından yas bile ilan etmeyen bu kadir bilmezlere karşı, insanımıza, işçimize ve emeğe hak ettiği değeri vereceğiz. Ülkemiz madenlerine gerekli teknolojik yatırımları yapacağız.

İnsanımızı bir daha öngörüldüğü halde önlenmeyen böyle cinayetlere mahkûm etmeyeceğiz,” sözleriyle son verdi.