Kırım Kongo riskine dikkat!

Mart ve Eylül ayları arasında en fazla temmuz ayında ortaya çıkan ve viral enfeksiyon hastalığı olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşine (KKKA) karşı vatandaşları uyaran Bartın Sağlık İl Müdürlüğü, kene kontrolünden müdahale dahil alınacak tedbirleri sıraladı.

Kırım Kongo riskine dikkat!

Mart ve Eylül ayları arasında en fazla temmuz ayında ortaya çıkan ve viral enfeksiyon hastalığı olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşine (KKKA) karşı vatandaşları uyaran Bartın Sağlık İl Müdürlüğü, kene kontrolünden müdahale dahil alınacak tedbirleri sıraladı. Bu aylarda bağ, bahçe ve orman gibi alanların riski alanlar olduğuna dikkat çeken Müdürlük “Bağ, bahçe, tarla ve orman gibi riski alanlara giderken açık renkli ve kapalı kıyafetler giyilmeli, pantolon paçaları çorap içine sokulmalıdır. Hayvanların üzerindeki keneye, hayvanların kan ve idrarına çıplak elle dokunulmamalıdır” uyarısında bulundu.

Vücudunuzu mutlaka kontrol edin! 

Bu alanlardan döndükten sonra mutlaka vücudun kontrol edilmesi gerektiğini belirten Müdürlük “Riskli alanlardan döndükten sonra kene olup olmadığı görmek için vücudun, kıyafetlerin her yerine dikkatlice bakılmalıdır. Vücudun her yeri özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar kontrol edilmelidir” dedi.

Çıplak elle dokunmayın!

Vücudun herhangi bir yerinde kene görülmesi durumunda yapılması gerekeni de açıklayan Müdürlük “Vücuda tutunan kene çıplak elle dokunmadan eldiven, bez, ya da poşet yardımıyla çıkarılmalıdır. Eğer çıkarılamıyorsa zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” ifadesinde bulundu.