Kılıçdaroğlu '41 kişinin hesabını sormazsam namerdim'

Partisinin TBMM Grup Toplantısında Soma maden faciasını da anımsatarak Amasra grizu faciasıyla ilgili konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Benim sözüm sözdür. Allah nasip ederse, iktidar olduğumuzda hiç kimse en ufak bir endişeye kapılmasın 301 kişinin de 41 kişinin de hesabını sormazsam namerdim' dedi.

Kılıçdaroğlu '41 kişinin hesabını sormazsam namerdim'

CHP TBMM Grup Toplantısı'nda, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşması öncesinde, Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden kazasında hayatını kaybeden 41 kişi için saygı duruşunda bulunuldu.

Kılıçdaroğlu, grup toplantılarına her sefer espriyle, bir kucaklaşmayla, bir helalleşmeyle başlamak istediğini ancak üzüntülü bir gün olduğunu belirterek, "41 kardeşimizi toprağa verdik, 41 evde yangın var. Babasız kalan çocukları var. Her birimizin yüreğinde derin acılar var." diye konuştu.

Maden kazasının olduğu yere giderek bazı aileleri ziyaret ettiğini, yetkililerden bilgi almaya çalıştığını anlatan Kılıçdaroğlu, orada derin bir acı olduğunu kaydetti.

Hayatını kaybedenlerin genç olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Yazıktır, günahtır. Bir memleket böyle yönetilemez. 'Önlem alacağız' diyorlar. 20 yıldır hala önlem mi alacaksın? Kazalarda dünyada bir numarayız. Dünyada herkes maden çıkarıyor, niye en çok ölüm bizim ülkemizde oluyor? 152 bin 698 kaza oluyor, 921 kişi son 20 yılda hayatını kaybediyor." ifadesini kullandı.

Devletin, vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak zorunda olduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, can ve mal güvenliğini sağlamayan devletin "sosyal devlet" değil "belli odaklara hizmet eden devlet" olduğunu söyledi.

Kemal Kılıçdaroğlu, "belli odaklara hizmet eden bir devleti" kabul etmediklerini ifade ederek, "Uyuşturucu baronları ile beraber olacaksın, yolsuzluk yapanlarla beraber olacaksın, hırsızların dosyasını kapatacaksın, rüşvet alanları büyükelçi atayacaksın, Bay Kemal susacak. Susmayacağım arkadaş, susmayacağım. Hapishaneleri tıka basa dolduracaksın, yolsuzluk yapanlar elini kolunu sallayarak gezecek, baronları hapishanelerden çıkaracaksın, masum öğrencileri hapse atacaksın. Devletin gücü bunlara mı yetiyor? Adalet adalet... Söz verdim, bu ülkeye adalet ya gelecek ya gelecek." değerlendirmesinde bulundu.
“Sayıştay raporu var görmüyorsun”
Vatandaşın, can ve mal güvenliğini sağlayan bir devlette iyi çalışacağını dile getiren Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim gibi aklını saraya kiralamış olanların çoğunluğu oluşturduğu bir mecliste devlet böyle çalışmıyor. Müfettiş raporu var görmüyorsun, Sayıştay raporu var görmüyorsun. Soma faciasından sonra komisyon kuruldu. TBMM Araştırma Komisyonu'nun 111 önerisi var. Birisini bile yapmadılar. TBMM Başkanı'na herkesin huzurunda sesleniyorum: O araştırma komisyonları göstermelik mi? Göstermelik değilse 111 öneriden neden bugüne kadar biri dahi yapılmadı? Neden sormadın? Sen o koltukta niye oturuyorsun? Senin o koltukta oturmanın temel nedeni TBMM'nin itibarını, saygınlığını korumaktır."

Kılıçdaroğlu, TBMM'nin görevini tam anlamıyla yapamadığını savunarak, "TBMM, sarayın ipoteği altındadır. Allah nasip ederse bu ipoteği kaldıracağız. TBMM'nin iradesi halkın iradesi olacak." dedi.

2003-2014 arası maden kazaları sonucu hayatını kaybedenlerin çocuklarına devletin iş vermesine dair kanun teklifinin kabul edildiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, Amasra'da hayatını kaybeden madencilerin evlatlarının da iş sahibi olması gerektiğini belirtti.

Şehitler arasında ayrımcılık yapılmasının yakışmayacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bu ayrımcılık bize yakışmaz. Onun da sözünü veriyorum bütün madenci mağdur kardeşlerimin ailelerine. İnşallah onu da halledeceğiz. Diğerleri için hangi uygulama yapıldıysa, evlatları nasıl devlette işe başladıysa, onlar da aynı şekilde devlette iş başı yapacak." sözlerini sarf etti.

Kılıçdaroğlu, Manisa Soma'daki maden kazasında 301 kişinin hayatını kaybettiğini, burada yargılananlara cezalar verildiğini dile getirerek, ancak karara yapılan itirazın ardından "Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nde 3 hakimin değiştiğini ve yerine 3 AK Parti'li hakimin getirildiğini" öne sürdü.

Bu değişikliğin ardından verilen ağır cezaların indirildiğini iddia eden Kılıçdaroğlu, "301 kişinin hesabını soracağımız bir yargı ortadan kalktı. Ben diyorum ya 'Bu saraydakilerin yatacak yeri yok' diye. Onların eli kanlıdır. Mahkemeleri, hakemleri değiştirdiler, böyle tablo ortaya çıktı. Ama benim sözüm sözdür. Allah nasip ederse, iktidar olduğumuzda hiç kimse en ufak bir endişeye kapılmasın; 301 kişinin de 41 kişinin de hesabını sormazsam namerdim." diye konuştu.

CHP heyetinin, Bartın'daki kazada hayatını kaybedenlerin ailelerini ziyaret ederek rapor hazırladığını anlatan Kılıçdaroğlu, ailelerin, yaşananı bir cinayet olarak gördüklerini anımsattı.

Kılıçdaroğlu, madendeki patlamada hayatını kaybeden Mehmet Bulut'un eşi Buse Bulut'un, bunun cinayet olduğunu söylediği konuşmasını aktararak, "Buse Bulut kardeşim. Senin hakkını aramak benim boynumun borcudur." ifadesine yer verdi.