Karakaş 'Orta direk hızla eriyor'

CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş, iktidarın yeni ekonomi modeliyle, 'orta direk' olarak tanımlanan ve ülkenin en geniş kesimini oluşturan ücretli, dar gelirli, emekli, küçük esnaf, çiftçi, KOBİ'leri çökerttiğini söyledi. 'Orta direk' toplum kesiminin giderek 'dar gelirli-yoksul' konumuna ilerlediğini kaydeden Başkan Karakaş, 'Kitlesel refah kaybı her alanda yaygınlaşıyor. İktidarın yeni ekonomi modeli, 'orta direk' olarak tanımlanan ve ülkenin en geniş kesimini oluşturan ücretli, dar gelirli, emekli, küçük esnaf, çiftçi, KOBİ vb. çökertti' dedi.

Karakaş 'Orta direk hızla eriyor'

CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş, haftalık değerlendirmelerde bulundu. AK Parti Hükümetini yine ekonomi üzerinden eleştiren Başkan Karakaş, iktidarın yeni ekonomi modeliyle, ‘orta direk’ olarak tanımlanan ve ülkenin en geniş kesimini oluşturan ücretli, dar gelirli, emekli, küçük esnaf, çiftçi, KOBİ’leri çökerttiğini söyledi. Selim Karakaş,  “Orta direk hızla eriyor. Ücretli, maaşlı, emekli, küçük esnaf, çiftçi, KOBİ’ler enflasyon karşısında ağır gelir kayıplarıyla, kazançlarının buharlaşmasıyla, alım güçlerinin dibe doğru inmesiyle karşı karşıya. Orta direk toplum kesimleri, giderek ‘dar gelirli-yoksul’ konumuna ilerlerken kitlesel refah kaybı her alanda yaygınlaşıyor. İktidarın yeni ekonomi modeli, ‘orta direk’ olarak tanımlanan ve ülkenin en geniş kesimini oluşturan ücretli, dar gelirli, emekli, küçük esnaf, çiftçi, KOBİ vb. çökertti. Tüketici ve üretici enflasyon artışının hiperenflasyona doğru ilerlediği somutlaştı. Enflasyon, 2018’den önceki dönemde gerçekleşen ortalama yıllık enflasyonun 7 katını aştı. Hayat pahalılığının nedenini küresel fiyat artışları, Ukrayna savaşı vb. yalanlarınızın gölgesine sığınmayın, ülkemizdeki hipere doğru giden enflasyonun nedeni beceriksizliğinizdir. Uyguladığınız ekonomik model intihar modelidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sevdiği tabirle yerli-milli enflasyondur” dedi.

“Yabancıların çoğunlukta olduğu yerleşimler artıyor”

Türkiye’de konut sahipliği karşılığında vatandaşlığın “kelepir” düzeye indirilmesinden vazgeçilmesi gerektiğini ifade eden Karakaş, “Dünyada en fazla göçmen alan ülkelerden Kanada’da hükümet, kendi vatandaşlarının öncelikli ev sahibi olabilmesi için yabancılara konut satışını yasakladı. Türkiye’de konut sahipliği karşılığında vatandaşlığın ‘kelepir’ düzeye indirilmesinden vazgeçilmelidir. İktidarın kelepir fiyata konut ve vatandaşlık politikası sonucu, İstanbul’un orta halli semtlerinde yabancıların çoğunlukta olduğu yerleşimler artarken, kendi yurttaşlarımız konut fiyatlarına ve kiralara yetişemedikleri için semtleri terk etmeye zorlanıyor. Siyasi iktidar; süratle yabancılara vatandaşlık kurallarını ve parasal kriterleri yeniden gözden geçirmeli, yabancılara konut satışına bazı yasaklar, kısıtlamalar ve daha sıkı koşullar getirilmelidir. Doğrudan vatandaşlık değil öncelikle asgari 5 yıldan başlamak kaydıyla konut alana sadece ikamet veya çalışma izni verilmelidir. Eğitim, kültürel uyum, dil vb. kriterlerin sağlanmasından sonra vatandaşlık başvurusunun yine en az beş yıl içinde değerlendirilmesi söz konusu olmalıdır. Yatırım karşılığı vatandaşlıkta stratejik sektörler, yüksek teknolojili alanlar, bilişim öncelikli olmalı istihdam sayısı koşulu artırılmalıdır” şeklinde konuştu.

“Gayriciddi ve samimiyetsiz”

Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Dışişleri Bakanlığını yok sayan ve zora sokan bu tavrının dış politikada ve Türkiye-Tunus ilişkilerinde yeni bir gerginliğin kapısını aralayacağını savunan Karakaş, “Demokrasiyi menzile varınca inilecek bir tramvay olarak görenler, ülkesinde otokrat tavır içinde olanlar, Tunus’a demokrasi dersi vermeye çalışırken ciddiye alınmazlar, gülünç duruma düşerler. Şeriatla yönetilen Suudi Arabistan ile normalleşmek, para ve kredi sağlamak için Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin dava dosyasını cinayetin faillerine devretme kararı alan iktidarın, Tunus’ta demokrasiye, seçilmişlere ve halk iradesine saygı çağrısı yapması, inandırıcı değildir. Gayriciddi ve samimiyetsizdir. İhvancı-İslamcı El Nahda Lideri Raşid Gannuşi’ye siyasi destek gösterisinden ibarettir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Dışişleri Bakanlığını yok sayan ve zora sokan bu tavrı, dış politikada ve Türkiye-Tunus ilişkilerinde yeni bir gerginliğin kapısını aralayacaktır” ifadelerini kullandı.