Kâğıt üretim atıkları ekonomiye kazandırılacak

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen çevreci projesiyle kâğıt hamuru üretimi sırasında açığa çıkan atık çözeltiler değerli kimyasallara dönüştürülerek ekonomiye kazandırılacak.

Kâğıt üretim atıkları ekonomiye kazandırılacak

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Bartın Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümünden Arş. Gör. Esra Ceylan’ın TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında hazırladığı proje desteklenmeye değer bulundu. Doğa dostu yöntemlerle hayata geçirilecek “Kraft Lignininden Vanilinin Doğal Derin Ötektik Çözücüler ile Elektrosentezi” adlı projeyle kâğıt hamuru fabrikalarındaki üretim atığı çözeltiler değerli kimyasallara dönüştürülecek. BARÜ laboratuvarlarında yapılacak araştırmalarla yeni nesil çözücüler ve yeşil kimya kullanılarak vanilin elde edilmesi hedefleniyor.

Bartın Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayben Kılıç Pekgözlü danışmanlığında yapılacak proje hakkında bilgiler veren Ceylan, “Kâğıt üretim fabrikalarında üretim atığı olarak açığa çıkan siyah çözelti içerisinde bol miktarda kraft lignini bulunmaktadır. Vanilya baklasından vanilin elde edilmesi kraft ligninden elde edilene kıyasla hem daha maliyetli ve daha az verimle, hem de daha zahmetli ve uzun sürede üretilmektedir. Bu çalışmada atık kraft lignininden yeni nesil çözücüler ve yeşil kimya kullanılarak vanilin elde edilecektir” dedi.

Ceylan, yerel kalkınma dinamiklerine katkı sunmak amacıyla sürdürülebilirlik odağında çalışmaların planlandığına da vurgu yaparak “Üniversitemizin laboratuvarlarında yapılacak araştırmalarla üretimde yeniden değerlendirilebilir ve geri dönüştürülebilir değerli bir madde üretilmesi hedeflenmektedir. Atıkların doğa dostu bir yöntemle geri kazanımından gıda, kozmetik ve birçok alanda yaygın olarak kullanılan vanilin yeni bir yöntemle değerlendirilecektir. Bu düşüncelerle bölge dinamiklerine uygun akıllı uzmanlaşma yoluyla bizleri daha iyiye ulaşma noktasında teşvik eden Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Orhan Uzun’a en içten teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

BARÜ’nün tüm bileşenleriyle yarınlara değer katan çalışmalar yapmaya devam ettiğinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Sürdürülebilir kalkınmada önemli bir misyon üstlenen yükseköğretim kurumlarımız yerelden başlayarak ülkemizin kalkınmasına katkı sunmaktadır. Bizler de bu süreçte hem küresel olma, hem de bölgemizle bağlantılar kurarak dinamiklerimize uygun çalışmalar yapma gayreti içeresindeyiz. Bu doğrultuda kararlılıkla sürdürdüğümüz gelecek yolculuğundaki çabaları için Bartın Orman Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Birsen Durkaya ile doğa dostu üretim odağındaki çalışmaları dolayısıyla Arş. Gör. Esra Ceylan’ı ve projede emeği geçenleri tebrik ediyorum. Bölgesel gelişmede üniversitelerimizin ana aktörler olması yönünde bizlere olan güvenini ifade ederek destek veren YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ile YÖK üyelerimize teşekkürü bir borç bilirim. Ayrıca bilim ve teknolojiyle başarılarımızın daha yukarıya taşınmasındaki değerli teşvikleri için TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal’a teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı. 

Arş. Gör. Esra Ceylan’ın yürütücülüğünde ve Prof. Dr. Ayben Kılıç Pekgözlü danışmanlığındaki projede Doç. Dr. Rıfat Kurt, Öğr. Gör. Dr. Erkan Aksoy ve Şeyma Özlüsoylu da yer alıyor.