'İlin Ahisi' Ahmet Ayhan oldu

18-24 Eylül tarihlerini kapsayan ve bu yıl 36'ıncısı düzenlenen Ahilik Haftası etkinlikleri Bartın'da çelenk töreni ile başladı. Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan tarafından Şed kuşatma töreninin ardından 'İlin Ahisi' Ahmet Ayhan, 'İlin Kalfası' Mert Birgöz ve 'İlin Çırağı' Fatih Çalıkoğlu'na plaketleri verildi.

'İlin Ahisi' Ahmet Ayhan oldu

Bu yıl 36’ıncısı düzenlenen Ahilik Haftası programları Bartın’da gerçekleştirilmeye başlandı.  18 Eylül tarihinde başlayan Ahilik Haftası etkinlikleri 22 Eylül tarihine kadar devam edecek. Bu kapsamda kutlama etkinlikleri ilk olarak Cumhuriyet Meydanında bulunan Atatürk Büstüne çelenk sunma töreni ile başladı.

Törene Bartın Belediye Başkan Vekili Tuncay Maden, İl Müdürleri ve Oda Başkanlarının katılırken, Ahilik Haftası çelengi Bartın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz tarafından Atatürk Büstüne sunuldu. 

Daha sonra günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı yapan Bartın Ticaret İl Müdürü Erhan Özcan konuşmasına Ahi Evran Veli’nin “Hak ile sabır dileyen, bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir.” Sözleriyle başlayarak şunları söyledi:

 “Ahi Evran Veli’nin doğumunun 852’inci yıldönümünde rahmet ve dua ile anıyoruz. Ahilik kültürünün tanıtılması, esnaf ve sanatkârlar ile bunların örgütlerinde yaşatılması ve gelecek kuşaklara bu kültürün aktarılması amacıyla Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli’nin doğumunun 852’inci yıldönümü olan 2023 yılında 36’ıncı Ahilik Haftası kutlamaları 18-24 Eylül tarihleri arasında Türkiye’de ve Bartın’da düzenlenecektir. Tüketicinin korunmasından kalite standartlarına, mesleki yeterlilikten kooperatifçiliğe, piyasa gözetiminden mesleki örgütlenmeye bugünün modern iktisadi dünyasında önemli bir yeri olan değerler ve kavramlar Ahilik Teşkilatları tarafından yüzyıllar önce benimsenerek uygulanmıştır.

“Bilinçli toplum önemli gereklerinden”

Zamanın ötesinde duruşuyla tüm toplumlara ve ticaret ile uğraşan herkese yol gösteren bu değerler bütünü, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, zengin ile fakir, halk ile devlet arasında iyi ve sağlam ilişkiler kurarak sosyal adaleti gerçekleştirmiştir. Ahilik kültürünü ve sistemini tanıtmak ve yaşatmak, ahilik değerlerini gelecek nesillere aktarmak ve ahilik kültürünü evrensel bir marka haline getirmek amacıyla çalışmalara Bakanlık olarak, İl Müdürlüğümüz olarak ve birlik ve oda başkanlarımızla beraber devam etmekteyiz. Her şehirde olmak üzere 81 ilde ve Bartın’ımızda Ahilik Haftası etkinlikleri gerçekleştirmekteyiz. Bu minvalde Ahilik İl Kutlama Komitesince belirlenen ve web sayfamız, sosyal medya ve basın kuruluşlarımızda yer alan haftalık bülten ve çalışma takviminde yer almaktadır. Takip etmenizi arz ederim. Kültürümüzün damarlarına işlemiş, ruhuyla hala yaşayan Ahiliğin yedi ilkesi olan; ‘Elini hep açık tut, sofranı hep açık tut, kapını hep açık tut, ağzını hep kapalı tut, eline, gözüne ve diline hep sahip ol’ düsturunun hep devam etmesi esnaf ve zanaatkârlarımız başta olmak üzere bilinçli bir toplum olmanın en önemli geleneklerinden olmalıdır. Gerekli duyarlılık gösterilmeli diyerek dürüstlük, kardeşlik, cömertlik, paylaşma ve yardımlaşmayı esas alan Ahilik kültürünün yaşatılması adına düzenlenecek olan tüm etkinliklere esnaf ve zanaatkârlarımızı davet ederken, Ahilik Haftasını en içten dileklerimle kutluyorum.”  

Şed Kuşatma Töreni yapıldı

Çelenk Töreninin ardından Ahilik İl Komitesi, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı ve Esnaf Odaları Başkanları Valimiz Dr. Nurtaç Arslan’ı ziyaret etti. Valilik 15 Temmuz Şehitleri Toplantı Salonunda gerçekleşen ziyarette Vali Arslan, Ahilik kültürünün önemine dikkat çekerek ahilik geleneğini, kültürünü yaşatan tüm esnaf ve zanaatkârların Ahilik Haftasını kutladı.

Şed kuşatma töreninin ardından “İlin Ahisi” Ahmet Ayhan, “İlin Kalfası” Mert Birgöz ve “İlin Çırağı” Fatih Çalıkoğlu’na plaketleri verildi.

 

'İlin Ahisi' Ahmet Ayhan oldu
'İlin Ahisi' Ahmet Ayhan oldu
'İlin Ahisi' Ahmet Ayhan oldu
'İlin Ahisi' Ahmet Ayhan oldu
'İlin Ahisi' Ahmet Ayhan oldu