Hemşireliğin önemini konuştular

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) Hemşirelik Haftası kutlamaları kapsamında 'Hemşirelerimiz Geleceğimiz: Bakımın Ekonomik Gücü' adlı sempozyum gerçekleştirildi.

Hemşireliğin önemini konuştular

Hemşireliğin önemini konuştular

 

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından 12-18 Mayıs Dünya Hemşirelik Haftası kutlamaları kapsamında Ağdacı Yerleşkesi Konferans Salonunda bir sempozyum gerçekleştirildi. Sempozyumda sağlık hizmetleri alanında her zaman ve her şartta görev alan hemşirelerin üstlendikleri görev ve sorumluluk ile kutsal bir mesleği ifa etmelerinin önemi vurgulandı.

“Sağlık hizmetlerinin omurgasını hemşireler oluşturur”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını BARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Çelik gerçekleştirdi. Hemşirelik mesleğinin hayatın her döneminde var olduğunu belirten Çelik, Kırım Savaşı’nda, İstanbul’da Florence Nightingale’in yaralı askerlerle her türlü imkânsızlıklara rağmen, karanlıkta elindeki lamba ile bakım vererek modern hemşireliği başlattığını aktardı.

Çelik, “Sağlık hizmetlerinin omurgasını oluşturan hemşirelere ve hemşirelik hizmetlerine yapılacak yatırım toplumsal fayda sağlayacaktır. Geçmişten bugüne kadar salgın hastalık, deprem ve savaşlar sırasında en zor koşullarda hep ön safta sağlık hizmeti veren hemşirelerimiz önemlerini ortaya koymuşlardır. Hemşirelerimizin; dil, din, ırk, sınıf ayrımı gözetmeksizin bireylerin alabileceği en üst düzey sağlık hizmeti verilmesi noktasında nitelik ve nicelik olarak yeterli düzeye getirilmesi son derece elzemdir” diye belirtti.

Geçmişten bugüne hemşirelik mesleği konuşuldu

Sonrasında sahneye gelen Hemşirelik Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Burcu Küçükkaya, Uluslararası Hemşireler Birliği (ICN) tarafından 2024 yılı için belirlenen “Hemşirelerimiz Geleceğimiz: Bakımın Ekonomik Gücü” başlığında hemşirelerin görevleri ve hemşirelik lisans eğitimi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Doç. Dr. İlknur Dolu ile Hemşirelik lisans öğrencisi Merve Özoğlu başkanlığında gerçekleşen ilk oturumda, Gazi Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naile Bilgili “Kültürlerarası ve Küresel Hemşirelik Bakımı” başlıklı sunumunda hemşireliğin doğrudan insana dokunan bir meslek olduğunu vurgulayarak kültürel yetkinliğin geliştirilmesinin önemini anlattı.

Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sergül Duygulu “Hemşirelik Bakımında Ekonomik Güç” konusunda bilgiler vererek hemşireliğe yatırımın topluma yatırım olduğunun altını çizdi.

Bartın İl Sağlık Müdürlüğü Enfeksiyon Birimi Sorumlusu Mualla Alaçam ise “Sağlık Hizmetleri Sunucularında Hemşirelik Bakımı Maliyet Etkinliği” adlı sunumunda Türkiye’de toplum sağlığının korunması noktasında yapılan faaliyetleri aktardı.

BARÜ öğrencilerinin gözünden ‘hemşirelik’

Öğrenci Gözüyle ICN temasında düzenlenen ikinci oturumda Dr. Öğr. Üyesi Burcu Küçükkaya ile yüksek lisans öğrencisi Arif Ceylan oturum başkanlığını gerçekleştirdi.

Türk Hemşireler Derneği Öğrenci Temsilcisi, BARÜ Hemşirelik öğrencisi Hakan Daşkıran “Hemşirelerin Sağlık Ekonomisine Katkıları ve Hemşirelik Öğrencilerinin Sorumlulukları” konusunda bilgi, beceri ve tecrübelerini kullanarak öğrencilerin sağlık ekonomisine katkı sunacağını belirtti.

Yüksek lisans öğrencisi İlayda Yıldırım “Hemşirelikte Uzmanlaşmanın Tüm Yönleriyle Bakıma Etkisi” başlığında hemşirelik uzmanlık alanlarının önemini anlattı.

Sempozyumda son olarak öğrencilerin hemşirelik mesleğine dair istek ve hayallerini aktardığı “Gelecekte Hemşirelik Farkındalık Gösterimi” adlı video izletildi.

Yoğun ilgiyle takip edilen programda gerçekleştirilen müzik dinletisi ile katılımcılar keyifli anlar yaşadı. Soru ve cevapların da alındığı sempozyum, günün anısına hatıra fotoğraflarının çekilmesinin ardından son buldu.

Dünya Hemşirelik Haftası nedir?

Günümüzde sağlık çalışanlarının önemi daha çok anlaşılır oldu. Hayatımızı emanet ettiğimiz, işini layıkıyla yapan doktor ve hemşirelere özel günler ise gündemde yer edinmeye başladı. Hemşireler Günü ne zaman kutlanır diye araştırdığınızda her yıl 12 Mayıs’ın bu özel gün için ayrıldığını görebilirsiniz.

12 Mayıs 1974 tarihinden bu yana kutlanan Hemşireler Günü tarihi bir anlama sahiptir. Çünkü 12 Mayıs modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale’in doğum günüdür. Uluslararası Hemşireler Günü olarak ilan edilen bu tarihte, 14 Mart Tıp Günü’nde olduğu gibi her yıl farklı bir tema ile etkinlikler düzenlenmektedir. Örneğin 2015 yılı için Uluslararası Hemşireler Birliği tarafından belirlenen tema “hemşireler değişim için bir güç; etkin bakım ve etkin maliyet” olarak belirlenmiştir. Bu tema ile birlikte hemşire açığı ve işgücü yetersizliği, sağlık hizmeti maliyetlerinin artması, bu gibi durumların hem hastalar hem de hemşireler üzerindeki etkisi gibi sorunlara dikkat çekilmiştir.

12 Mayıs Hemşireler Günü Önemi Nedir?

Her sene 12 ile 18 Mayıs arasındaki haftada kutlanan Hemşireler Günü ile bu alanda yaşanan sorunlara çözümler aranmakta ve hemşirelik mesleğinin önemi ortaya koyulmaktadır. Hemşirelik mesleğinde dil, din ve ırk ayrımı gözetilmeden herkes için sağlık ilkesi benimsenmiştir. Hemşireler birey, aile ya da toplum fark etmeksizin sağlık hizmeti sunma konusunda en etkin role sahiptir.

Hemşireler haftası süresince; sağlıkta kalitenin artan önemi, ulusal ve uluslararası alanda rekabetin artması, çalışan ve hasta memnuniyetinin olmazsa olmaz hale gelmesi, sağlık sektöründe meydana gelen değişim, nitelikli işgücü konusunda hemşirelik eğitiminin lisans düzeyinde verilmesi gibi konular üzerinde durulur.

Hemşirelik Haftası Etkinlikleri

Üniversitelerde ve çeşitli kurum kuruluşlarda düzenlenen hemşirelik haftası etkinlikleri kapsamında çeşitli konserler ve konferanslar düzenlenir. Ayrıca yarışmaların da düzenlendiği bu özel haftada çeşitli eğitimler de verilir. Düzenlenen kongreler ve verilen eğitimler sayesinde hemşirelerin uygulamaları ve profesyonellikleri artacaktır.

Özellikle küresel salgın döneminde daha da önemli hale gelen hemşirelik sağlığı güvence altına almak ve haklara saygı göstermek açısından öneme sahiptir. Bu gibi amaçlara yönelik olarak gerçekleşen etkinlikler ile ilgili gelişmeleri çeşitli web sitelerinden takip edebilirsiniz.

Türkiye Hemşireler Günü

Her sene düzenli olarak kutlanan Türkiye Hemşireler Günü kutlamaları da 1974 yılında ABD Başkanı Nixon imzası ile başlamıştır. Önceden bu gün ile ilgili teklifler olsa da bunlar onaylanmaz. Kesinleşmenin ardından ülkemiz de dahil olmak üzere her sene 12 Mayıs haftası hemşireler için özel bir gün olmuştur.

Hastane duvarlarında yer alan ve sus işareti yapan hemşire bu alana ait en güzel örneklerden biridir ve hem sağlık sistemindeki işleyişi hem de hemşirelere verilen değeri anlatır. Toplumun sağlığına kavuşması ve bunu sürdürmesi için mücadeleye her zaman devam eden hemşireler “önce insan” diyerek halka hizmeti ilke edinmiştir. Çoğu insana göre sevgi ve özverinin ismi olan hemşireler ölüm ile yaşam arasında 7 gün 24 saat boyunca kesintisiz şekilde görevlerini sürdürürler.