Hastane personeline 'Beyaz Kod' eğitimi

Bartın İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Amasra İlçe Devlet Hastanesi bünyesinde görevli çalışanlara yönelik  'Beyaz Kod Eğitimi' verildi.

Hastane personeline 'Beyaz Kod' eğitimi

Bartın İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde sağlık çalışanlarına yönelik eğitimler verilmeye devam ediliyor. Müdürlüğe bağlı Beyaz Kod İl Koordinatörlüğü tarafından sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik ‘Beyaz Kod Eğitimi’ verildi.

 

Amasra İlçesi Devlet Hastanesinde görevli sağlık çalışanları ile personele yönelik verilen eğitimlerde meydana gelebilecek şiddet vakalarına ilişkin izlenecek hukuki prosedür ve yasal mevzuatlar anlatıldı.

‘Beyaz Kod Eğitimi’nin ardından UMKE, AFAD ve Amasra İtfaiyesi tarafından ‘Hastane Afet Planı’ kapsamında eğitim verildi.

 

Ekipler tarafından hastane personeline yönelik afetlere yönelik bilgilendirme yapılarak tahliye ve yangın söndürme tatbikatı gerçekleştirildi.  

 

Beyaz Kod nedir?

Sağlık çalışanlarının, hasta veya hasta yakını tarafından şiddete, tehdide veya diğer suçlara maruz kaldıkları durumlarda olay yerine güvenlik görevlilerinin en hızlı şekilde intikal etmesi için verilen bir alarm sistemidir. Beyaz kod, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek ve sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından 2015 yılında başlatıldı.

Beyaz kod nasıl verilir?

Hastane içinde bulunan herhangi bir dahili hattan 1111'i aramak, 113 Beyaz Kod Çağrı Merkezi'ni aramak, www.beyazkod.saglik.gov.tr adresindeki formu doldurmak.

Beyaz kod verildiğinde, olay yerine en hızlı şekilde güvenlik görevlileri intikal etmesi ve olayın boyutunu belirlemesi gerekmektedir. Güvenlik görevlilerinin olay yerinde yaptığı tespitler, tutanaklar ve ifadeler ile birlikte olayla ilgili soruşturma başlatılır.

Beyaz Kodun Amacı Nedir?

Son yıllarda sağlık çalışanlarına yönelik şiddet vakaları giderek artmaktadır. Bu durum, sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonunu düşürmekte, sağlık hizmetlerinin kalitesini olumsuz etkilemektedir. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek amacıyla, Sağlık Bakanlığı tarafından Beyaz Kod uygulaması başlatılmıştır. Beyaz Kod, sağlık hizmeti sunumu sırasında veya bu görevlerinden dolayı sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, hakaret, tehdit ve diğer suç olaylarında uygulanan bir alarm sistemidir. Beyaz Kod'un temel amacı, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek ve sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamaktır. Beyaz Kod uygulaması ile birlikte, sağlık çalışanları şiddete maruz kaldıklarında, olaya en hızlı şekilde müdahale edilmesi sağlanmaktadır.