Bankoğlu'ndan Gençlik ve Spor Bakanı'na önerge!

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Bartın'da Kredi Yurtlar Kurumu (KYK)'na bağlı Çeşmi Cihan Kız Öğrenci Yurdu'nda fırtına sonrası oluşan hasarı paylaştı ve Bakanlık'a tepki gösterdi.

Bankoğlu'ndan Gençlik ve Spor Bakanı'na önerge!

 

Bartın Üniversitesi Kutlubey Yerleşkesi’nde bulunan Kredi ve Yurtlar Kurumuna (KYK) bağlı yeni tamamlanan ve 2023-2024 eğitim sezonunda hizmete açılan Çeşmi Cihan Kız Öğrenci Yurdu’nda dünkü fırtına nedeniyle ciddi hasar meydana geldi. Fırtına nedeniyle dış cephe kaplamalarının döküldüğü yurt binasında öğrencilerin mahsur kaldığı ortaya çıktı. Sosyal medya hesabında binadaki hasarın görüntülerini paylaşan Bankoğlu, binanın yeni hizmete açıldığını ve yeni olmasına rağmen ölüm saçtığını ifade etti.

‘Beş yıldızlı yurt yapıyoruz’ diye övünenler, gençleri ölüme terk ediyor

Bankoğlu açıklamasında şunları söyledi:

“Gün geçmiyor ki, bir KYK yurdunda gençlerimiz ölüm tehlikesi yaşamasın. Asansör düşmesi, zehirlenme gibi her gün yeni bir skandalla karşılaşıyoruz. Bu seferki skandalın adresi Bartın Çeşmi Cihan Yurdu oldu. Yurt, 2023-2024 eğitim sezonunda, daha yeni hizmete açıldı; ancak açılır açılmaz birtakım sorunlar baş göstermeye başladı. Öğrencilerin daha önce suların sıklıkla kesik olduğunu, çamurlu su aktığını dile getirip eylemler yaptılar. Bu olayın ardından henüz birkaç ay geçmeden şimdi de fırtınada yurdun dış cephesinin olduğu gibi savrulduğunu görüyoruz. ‘Beş yıldızlı otel gibi yurt’ veya ‘süper lüks yurt yapıyoruz’ diye övünenler, içi dışı dökülen bu yurtlarda geleceğimiz olan gençlerimizi ölüme terk ediyor. Yeni bir yurdun dış cephesi nasıl dökülebilir, bunu anlamak oldukça güç. Bu yurt binasını kim inşa etti, bina kiralandıysa kimden kiralandı, binaya yıllık ne kadar bedel ödendi ve ödeniyor? Tüm bu soruları kamuoyunun bilmeye hakkı var. Devletin kasasından milyonlarca lirayla binalar inşa ediliyor; ancak bu binalar en ufak bir hasarda dökülüyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bartın’daki KYK’da yaşanan durumun takipçisi olacağız.”

Bankoğlu’ndan Gençlik ve Spor Bakanı’na önerge!

CHP’li Bankoğlu, Bartın KYK’de yaşanan skandalın ardından Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a yanıtlaması istemiyle soru önergesi yazdı. Bankoğlu önergesinde şu soruları iletti:

1. Çeşmi Cihan Kız Öğrenci Yurdu’nda fırtına sonrası oluşan hasarlar nelerdir? Yurdun yeni açılmış olmasına rağmen fırtınada bu denli hasar almış olmasının gerekçesi nedir?

2. Bahsi geçen yurdun Bakanlığınız tarafından özel bir şirketten kiralandığı iddiası doğru mudur? Doğruysa, kiralama sözleşmesi kaç yıllığına yapılmıştır? Binanın yıllık kiralama bedeli ne kadardır? Bina hangi kriterlere göre seçilmiştir?

3. Basında yer alan haberlerde binanın Adalet Bakanlığı tarafından Personel Eğitim Merkezi’ne dönüştürülmesi amacıyla satın alınacağı bilgisi doğru mudur?

4. Adı geçen yurtta fırtına nedeniyle oluşan hasarın giderilmesi amacıyla ne kadar bütçe ayrılmıştır? Bu sorunun tekrar yaşanmaması amacıyla ne gibi önlemler alınmaktadır?

5. Bahsi geçen yurtta su sorunu olmasının, suların çamurlu akmasının veya sıklıkla kesik olmasının sebepleri nedir? Bu sorunu önlemek amacıyla ne gibi adımlar atılmıştır? Öğrencilerin su sorunu nedeniyle yaşadığı mağduriyet nasıl giderilmektedir?