FETÖPDY operasyonunda 4 tutuklama

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda Bartın İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekiplerce Bartın, İstanbul, Karabük ve Isparta'da FETÖ/PDY Terör Örgütünün güncel yapılanmasına yönelik olarak yapılan operasyonda gözaltına alınan 37 şüpheliden 4'ü tutuklandı. 1 şüpheliye ev hapsi verilirken 31 şüpheli içinde adli kontrol kararı verildi.

FETÖPDY operasyonunda 4 tutuklama

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda FETÖ/PDY terör örgütünün güncel yapılanmasına yönelik 7 Haziran sabahı Bartın merkezli 4 ilde eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Bartın İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekiplerce Bartın, İstanbul, Karabük ve Isparta illerinde 280 personelle gerçekleştirilen operasyonlarda 59 adrese baskın yapılırken ve 37 şüpheli gözaltına alındı. 

İşte operasyonda ele geçirilenler!

Şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda; çeşitli miktarlarda TL ve döviz, ziynet eşyaları, 1 adet F serisi dolar, 77 adet cep telefonu, 43 adet flash bellek, 30 adet laptop ve tablet, 14 adet hafıza kartı, 7 adet Mikro SD kart, 53 adet CD ve DVD,  1 adet çek, 6 adet ruhsatsız av tüfeği ve fişekler, 1 adet kuru sıkı tabanca ve şarjör, 2 adet orijinal şarjör ve 6136 kapsamına giren 111 adet fişek, 70 adet yasaklı olduğu değerlendirilen kitap, 2 adet tapu senedi, 28 adet FETÖ ile bağlantılı fotoğraf, 3 adet banka dekontu, 22 adet terör örgütü ile ilişkili olduğu değerlendirilen not defteri ve ajanda, 310 adet örgüt ile iltisaklı olduğu değerlendirilen şahıslar adına kesilmiş sanal market fişi ve örgüt üyelerine dağıtılmak üzere bulundurulan erzak deposu ele geçirildi.

Para ve gıda yardımında bulundukları tespit edildi

Aynı zamanda operasyonda  örgüt mensuplarının FETÖ/PDY kapsamında işlem gören örgüt üyelerinin okul çağındaki çocuklarının eğitim giderlerinin örgüt tarafından karşılandığı, bu çocukların takibinin örgüt tarafından yakinen yapılıp burslar verildiği, FETÖ/PDY kapsamında cezaevinde bulunan örgüt mensuplarının ailelerine ve  cezaevinden çıkan şahıslara örgütü ayakta tutmak, birlik ve beraberliği sağlamak,  kopmaları ve çözülmeleri engellemek amacı ile para ve gıda yardımında bulundukları tespit edildi.

37 kişiden 4’ü tutuklandı

FETÖ/PDY Terör Örgütü güncel yapılanmasına yönelik operasyonda gözaltına alınan 37 şüpheli emniyetteki işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edildi. Şüphelilerden 4’ü tutuklanırken 1’i için ev hapsi kararı verildi. 31 şüpheli adli kontrol kararı ile 1 kişi ise savcılıktaki sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Emniyetten açıklama

Bartın İl Emniyet Müdürlüğü Bartın merkezli 3 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonla ilgili şu yazılı açıklamayı yaptı:

 “Yasalarımıza göre; Örgüt yöneticiliği suçu; hiyerarşik yapılanmada üst pozisyonda yer alıp örgütsel faaliyetin tamamının veya bir kısmının koordine edilmesi veya yönetilmesidir. 
Örgüt üyeliği suçu; Örgüt üyesi, örgüt amacını benimseyen, örgütün hiyerarşik yapısına dahil olan ve bu suretle verilecek görevleri yerine getirmeye hazır olmak üzere kendi iradesini örgüt iradesine terk eden kişidir. 

Örgüt üyeliği, örgüte katılmayı, bağlanmayı, örgüte hakim olan hiyerarşik gücün emrine girmeyi ifade etmektedir. Örgüt üyesi örgütle organik bağ kurup faaliyetlerine katılandır. Örgüte yardımda veya örgüt adına suç işlemede de, örgüt yöneticileri veya diğer mensuplarının emir ya da talimatları vardır. Ancak örgüt üyeliğini belirlemede ayırt edici fark, örgüt üyesinin teslimiyet duygusuyla yerine getirmeye hazır olması ve öylece ifa etmesidir.

Örgüt adına suç işleme suçu; örgütün hiyerarşisi içinde yer almamakla birlikte, yani üye olmamakla birlikte örgüte duyulan sempati nedeniyle veya bir yarar sağlamak amacıyla suç işlenmesidir. 

Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme suçu; örgütün dışında olan bir kimsenin özgür iradesiyle örgüte yer sağlama, yiyecek ve giyecek sağlama, silah temin etme vb. gibi davranışlarla örgütsel faaliyete veya örgütün işlediği suça yardım etmesiyle oluşur.

Örgütlerin mensubu olup da, bu amaçlar doğrultusunda diğerleri ile beraber veya tek başına suç işleyen veya amaçlanan suçu işlemese dahi örgütlerin mensubu olan kişi terör suçlusudur. Terör örgütüne mensup olmasa dahi örgüt adına suç işleyenler de terör suçlusu sayılır.

Örgüt suçu bir tehlike suçudur. Suç işlemeye elverişli halde bulunulması örgüt suçunu oluşturur.

Mevzuatımızda göre  FETÖ/PDY bir Terör örgütüdür.

Örgüt kendisini kamuoyuna iyilik hareketi olarak göstererek, arka plandaki mahrem yapısını gizlemiştir. Yapılan yardımlar ve burs faaliyetleri örgütsel birliktelik ve devlet içinde kadrolaşmalarının ana nüvesisini oluşturmaktadır. Temel örgütsel faaliyet yardım faaliyetleri ile kendine bağlı örgütsel insan kaynağını oluşturmaktır. 
Örgüt elebaşı Fetullah Güleni ‘ in örgüt mensuplarına son talimatları da aynen bu yöndedir. toplum nezdinde iyilik hareketi algısıyla savunma durumuna geçip mevcudiyetini korumak olduğu,özellikle cezaevindeki örgüt üyelerinin örgüte bağlı kalmaları ve örgüt üyelerinin motivasyonu diri tutarak örgütten ayrılmamaları örgüt açısından hayati önem taşıdığı anlaşılmaktadır.

Sonuç olarak örgütün hedefleri doğrultusunda hareket edip, iyilik hareketi maskesi altına gizlenmeye çalışan örgüt mensuplarına yönelik devletin refleksi devam edecektir.”