Eldeş'te geri sayım başladı!

Bartın'a uzun yıllar içme suyu sağlaması ve Ulus İlçesinde de tarımsal sulamada kullanılması planlanan Eldeş Göletinde artık geri sayım başladı. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, fiziken yüzde 81'i tamamlanan göletin gövde dolgusunun yüzde 99'unun bittiğini açıkladı. Ulus'ta bin dekar arazide sulama maliyetlerinin düşeceğini ve verimin artacağını ifade eden Genel Müdür Balta, Eldeş tamamlandığında Ulusluların bu yılki rakamlarla yılda 5 milyon TL fazla kazanacağını söyledi.

Eldeş'te geri sayım başladı!

Bartın’a uzun yıllar içme suyu sağlaması ve Ulus İlçesinde de tarımsal sulamada kullanılması planlanan Eldeş Göletinde artık geri sayım başladı. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, gölette enerji kırıcı havuz ve dolusavak köprü  imalatlarının devam ettiği gölette  yüzde 81 fiziki gerçekleşme oranın aşıldığını ve projeyi bitirmek için adeta zamanla yarıştıklarını söyledi. Akif Balta,  “Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor. Eldeş inşaatında  gövde betonu ve enjeksiyon galerisi imalatları tamamlanmıştır.  38 bin 560 metreküplük gövde dolgusunun yüzde  99’unu tamamladık ve en kısa sürede projeyi bitirip, barajda su tutmayı amaçlıyoruz” dedi.

Uluslu çiftçiye yılda 5 milyon fazla gelir

Eldeş’in tamamlandığında Ulus’ta bin  dekar arazide sulama yapılacağını kaydeden Mehmet Akif Balta “Bu  bölge tarımı için büyük önem taşıyor. Baraj sayesinde Uluslu çiftçilerimiz modern sulama ile tanışacak. Bin dekar arazide sulama maliyetleri düşecek, verim artacak. Sulu tarıma geçilmesiyle birlikte çiftçimiz farklı ürünler ekip, dikebilecek. Kazançları artacak. Uluslu üreticiler, 2023 yılı rakamlarıyla yılda yaklaşık 5 milyon  TL daha fazla kazanacak” dedi.

Yaklaşık 840 bin metreküp su tutacak

DSİ Genel Müdürü ayrıca Eldeş’le ilgili “Temelden yüksekliği 46.25 metre olarak projelendirilen Ulus Eldeş Göleti gövdesi dolgu beton tipinde projelendirildi. 839 bin 830 metreküp  depolama hacmine sahip olacak baraj, bin  dekar araziye sulama suyu verecek” bilgisini de paylaştı.