'Bu kararı vermemek için çok mücadele ettik'

Kurucaşile Belediyesi'nde yaşanan işçi çıkarmaları üzerine bir açıklamada bulunan Kurucaşile Belediye Başkanı Uğur Güneş, işçi çıkarma gibi bir düşüncelerinin olmadığını ve süreçte verdikleri sözün arkasında olduklarını kaydederken önceki belediye yönetim tarafından 2023'ün 12'inci ayında alım yapılan 9 personelle birlikte bütçede ciddi açık oluştuğunu savundu. Belediyenin her ay 1 milyon 63 bin 690,28 TL bütçe açığı verdiğine dikkat çeken Güneş, 'Mevcut çalışan sayısını korumak için kurumumuzda her ne kadar tasarruf tedbirleri olarak fazla mesaiyi büyük ölçüde kaldırsak da, mal ve hizmet alımlarını kısıtlasak da bu ekonomik güçlükten çıkmamız mümkün olmadı. Bu kararı vermemek için çok mücadele ettik. Bu yüzden üzülerek söylüyorum ekonomik yönden alabileceğimiz başka tasarruf tedbirlerine başvurmamız gerekti. Görüldüğü gibi gelirlerimizin çok üstünde olan personel giderlerini azaltmak için son çare olarak 2023 yılının 12. ayında işe alınan 9 işçi arkadaşımızın sürekli işçi kadrosu iş akdini maalesef feshetmek zorunda kaldık.' dedi.

'Bu kararı vermemek için çok mücadele ettik'

Başkan Güneş’ten işçi çıkarımı açıklaması

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın Belediyesi’nde yaşanan toplu işçi çıkarmaları üzerine açıklama yapan AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Kurucaşile Belediyesi’nde yaşanan işçi çıkarmalarını gündeme getirerek çıkarılan 9 kişinin neye göre çıkarıldığını sormuştu.

 

Aldatmaz’ın açıklamasına Kurucaşile Belediye Başkanı Uğur Güneş’ten yanıt gecikmedi.

 

“Herkes açısından üzücü bir durum”     

 

9 kişinin kadrolu işçi olarak belediyeye işe alınmasının zaten kötü durumda olan belediye bütçesinin daha da kötü bir hal almasına sebep olduğunu söyleyen Güneş, önceki Belediye Başkanının “iyi niyetten uzak yapmış olduğu haksız maaş artışları” ve “personel kadroya geçişleri” neticesinde belediye gelirleri giderleri karşılayamaz duruma geldiğini belirtti.

Belediyenin personel giderlerini azaltmak için son çare olarak 2023 yılının 12’nci ayında işe alınan 9 işçinin sürekli işçi kadrosu iş akdini feshetmek zorunda kaldıklarını ifade eden Belediye Başkanı Güneş, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“İşten çıkarma konusunda kısa bir bilgi vermek istiyorum. Bu kararı tek başıma değil belediye meclis üyeleri ile toplanarak gerekli değerlendirmeler neticesinde almış bulunmaktayız. Geçiş dönemlerinde bu tip alımların yapılmaması gerekiyor. Geçiş dönemleri tehlikeli dönemler kimsenin de hakkına girmemek gerekiyor. İnsanların işine son verme noktası herkes açısından üzücü bir durum. İşten çıkarılan arkadaşlarımızın tekrar işe alımlarda öncelikli kişiler olması, gerçekten ihtiyaç varsa değerlendirilmesi konusunda belediyenin yöneticileri ve çalışanları olarak dikkat edeceğiz.

 

“Belediye gelirleri giderleri karşılayamaz duruma gelmiş”

 

Biz seçim öncesi verdiğimiz ‘Kimsenin ekmeği ile oynamayacağız’ sözümüzün arkasındayız. Ancak 9 kişinin kadrolu işçi olarak belediyeye işe alınması zaten kötü durumda olan belediye bütçesinin daha da kötü bir hal almasına sebep olmuştur.

2023 yılında 12 aylık süreçte personel maaş ve ikramiye ödemeleri 4 milyon 907 bin 926,90 TL iken işçi günlük yevmiyelerinin yaklaşık yüzde 120 arttırılması neticesinde 2024 yılı Mayıs ayına kadar 5 aylık süreçte bu tutar 4 milyon 738 bin 286,11 TL'yi bulmuştur. Ek olarak 17 tane kadrolu işçinin 30 günlük ikramiyeleri olan 550 bin TL mali yetersizliklerden dolayı ödenememiştir.

Bir önceki Belediye Başkanının iyi niyetten uzak yapmış olduğu haksız maaş artışları ve personel kadroya geçişleri neticesinde belediye gelirleri giderleri karşılayamaz duruma gelmiştir.

 

“Her ay 1 milyon 63 bin 690,28 TL bütçe açığı”

 

İşçi sözleşmesine eklenen Temmuz ayından itibaren geçerli olmak kaydıyla kadrolu işçilerin maaşlarına yapılan yüzde 20 artış neticesinde 17 kadrolu işçinin aylık ortalama SGK prim, ikramiye ve maaş gideri 1 milyon 363 bin 190,28 TL'yi bulacaktır. 17 kadrolu işçiye ek olarak 3 memur, Belediye Başkanı ve Kurucaşile Belediyesi Personel Limited Şirketi maaş, SGK, Kesenek giderleri de bu tabloya eklendiğinde tutar 1 milyon 713 bin 690,28 TL’yi bulmaktadır. Bu giderlere rağmen İller Bankası ve tahsilat gelirlerimiz 650 bin TL civarındadır. Bu gelir-gider tablosuna göre belediyemiz her ay 1 milyon 63 bin 690,28 TL bütçe açığı vermektedir.

 

“Kararı vermemek için çok mücadele ettik”

 

Mevcut çalışan sayısını korumak için kurumumuzda her ne kadar tasarruf tedbirleri olarak fazla mesaiyi büyük ölçüde kaldırsak da, mal ve hizmet alımlarını kısıtlasak da bu ekonomik güçlükten çıkmamız mümkün olmadı. Bu kararı vermemek için çok mücadele ettik. Bu yüzden üzülerek söylüyorum ekonomik yönden alabileceğimiz başka tasarruf tedbirlerine başvurmamız gerekti. Görüldüğü gibi gelirlerimizin çok üstünde olan personel giderlerini azaltmak için son çare olarak 2023 yılının 12. ayında işe alınan 9 işçi arkadaşımızın sürekli işçi kadrosu iş akdini maalesef feshetmek zorunda kaldık.”

 

Sayın’dan Güneş’e yanıt!

Kurucaşile önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Zihni Sayın, Güneş’in açıklamalarına yanıt verirken sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Değerli Kurucaşileliler, Kurucaşile Belediye Başkanının yapmış olduğu basın açıklamasına cevaptır.

Para dolayısıyla işten çıkarılan 9 kişinin, tarafımca fazla ücret verildiği için çıkarıldığını söylemektedir.

Ben başkanlığa geldiğimde, 19 adet kadrolu işçi, 4 adet memur vardı. İşçiler asgari ücretin 2.5 katı ücret alıyorlardı ve ayrıca piyasaya borçları vardı. Kasada hiç para yoktu ve elimizde malzeme de yoktu. Banker lakaplı Mustafa Ayan’a 50 bin TL (güncel enflasyon ortamında 900 bin TL’ye tekabül ediyor), MÖZ'e parke borcu 90 bin TL (güncel enflasyon ortamında 1,5 milyon TL’ye tekabül ediyor), petrole 5 aylık fatura borcu bulunmaktaydı. SGK ve vergi borçları hiç ödenmemişti. Biz bunları kamuoyuna bile yansıtmadık. Çünkü iş yapmaya, çalışmaya geldik ağlamaya gelmedik. Hiç işçi çıkarmayı bile düşünmedik ve ikramiye alacaklarını dahi ödedik.

İşçilere ücret ödemek muhasebecisine zor geliyor anlaşılan. Ramazan Bayramında işçilere ikramiye vermemek için rapor alıp kaçan bir muhasebe yetkilisi sizi de yanıltıyor. İşçilerin ikramiyelerini görevlendirmeyle ödedim. Kasamızda nakit para mevcuttu. Parke ve konteynerlerin ödemesi yapıldıktan sonra 500 bin-600 bin TL civarında bir miktar banka hesabımızda mevcuttu. 2023 yılında kasayı 13 milyon TL ile kapattık. Mart sonu itibariyle kasa girdimiz 7 milyon TL civarındaydı.

İller Bankası ve kasa gelirlerinin 650 bin TL olduğu yalandır. İller Bankasının Mayıs tahakkuku 900 bin TL’nin üzerindedir. Ayrıca Haziran ayı tahakkuku 1,1 milyon TL civarında olacaktır. İller Bankası her ay bütçe gelirlerine göre belirlenir. Temmuz ayında pay haricinde 1,5 milyon TL denkleştirme gelecektir.

Kaldı ki işçi çıkarmak tamamı ile binlerine diyet borcudur. Kalan 8 işçinin de emeklilikleri dolmuştur. Bu işçiler lazım değilse neden işçi alımına çıktınız ?

Ben geldiğimde ne boru, ne vana ne de parke vardı. Şimdi elinizde bunların tümü mevcuttur.

Dolayısıyla işçi çıkarmanın sebebi mali değildir. Birilerinin baskısıyla yapılmış olan bir olay olduğunu düşünmekteyim.

Ben bıraktığımda T.C. Ziraat Bankası ve diğer bankalarda 1,5 milyon TL’nin üzerinde para vardı. Bankalardaki kayıtlarda mevcuttur.”