Bartın'ın sorunları Meclis gündeminde

CHP Bartın Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda Bartın'ın sorunlarını meclis gündemine taşıdı. Bankoğlu, 'Benim görevim, hiçbir hemşerimi ayırmadan Bartın'ın sorunlarını Mecliste gündeme getirmek. Bartın'ı hak ettiği yere taşıyacağız' dedi.

Bartın'ın sorunları Meclis gündeminde

CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda  gündem dışı konuşarak Bartın’ın sorunlarını dile getirdi. Bartın hakkındaki gerçeklerden bahsedeceğini ifade eden Bankoğlu, termik santral, sağlık alanındaki sıkıntılar, Kozcağız’ın ilçe olması talebi, Kurucaşile’de ahşap gemi yapımı ve Bartın Belediyesi’ndeki fatura usulsüzlüğü iddialarından bahsetti. İlk olarak termik santral konusunda açıklamalarda bulunan Bankoğlu, herkesin sağlığını ve elbette Bartın turizminin geleceğini olumsuz surette etkileyecek bu konuda, ne hikmetse sürecin başladığı 2005 yılından bu yana bir torba dahi kömür çıkartamamış bir özel şirketin bulunduğunu hatırlattı. CHP Bartın Milletvekili, “Amasra B sahasında kömür çıkarmak için alınan hazırlık süresi de 22 Mayıs 2019'da dolmuş olmasına rağmen faaliyet halen devam ediyor. Neresinden tutarsak tutalım hukuksuzluklarla karşılaşıyoruz. Bu şirket, zaten AKP iktidarının kanatları altında. Ama Danıştay 6. Dairesi, her şeye rağmen, Termik Santrale izin verebilecek olası bir düzenlemeyi geçtiğimiz günlerde yine durdurdu. Yurttaşlarımızın talebi çok açık aslında: Devlet bizim yanımızdaysa, bu sahaların işletmesini kendisi yapsın. Amaç taş kömürü çıkartmak ise TTK, bu işi kendi imkânlarıyla yapsın! Dünyanın en zor işini yapan emekçilerimiz de böylece özel şirketin insafına kalamazlar.

Emekçiler, iş ve aş garantisi bekliyorlar. Açıkçası, AKP iktidarı da garanti verme konusunda son derece usta. İş ve aş garantisinin; hastanelere, yollara, hava alanlarına verdiğiniz garantilerden daha öncelikli olması gerekmez mi? Geleceğinin, sağlığının peşindeki yurttaşlara karşı, AKP hükümeti, neden daima rmayenin yanında? Çünkü iktidarınız, kendi yandaşlarını koruma ve kollama görevinde. Şu gerçeği herkesin bilmesini isterim: Biz ne yolumuzdan, ne mücadelemizden şaşarız. Amasra'ya termik santral yaptırmayacağız!” dedi.

“Sağlıkta sevk talepleri her geçen gün artıyor”

Bartın’da sağlık alanında yaşanan sorunlara dikkat çeken Aysu Bankoğlu, Ankara başta gelmek üzere çevre illere yönelik sevk taleplerinin her geçen gün arttığını, bu olumsuz durumun en büyük sebeplerinin de mevcut hastanenin yetersizliği ve uzman doktor eksikliği olduğunu söyledi. Bartın’ın, önceleri il dışından dahi hasta kabul edebilen bir sisteme sahipken şu aşamada il dışına hasta sevklerinin çoğaldığına değinen Bankoğlu, söz konusu problem ve inşaat hâlindeki yeni hastaneyle ilgili  “Uzman doktorlar elbette geliyor ancak tayin talep edip gidiyorlar. Mevcut hastane, öyle bir yoğunluğa sahip ki, aslında yatarak tedavi olması gereken hastalar, ayakta tedavi edilip gönderiliyor. Bu tablo, gerçekten çok üzücü.  Öte yandan, Bartın'da 400 yataklı hastane inşaatı uzun süredir devam etmekte. Bu Hastane'nin ihalesi, 2017 yılında yapılmış ve Ü-üzerinden 2,5 seneden fazla süre geçmiş. Temel attık, ihale ettik derken sürekli bir açıklama var ama icraat yok. 2 bin  kişilik öğrenci yurdu, özel sektöre devredebilmek için 2 senede, çabucak bitirildi. Yani, hastane de gerekli özen gösterilse benzer sürelerde bitirilebilirdi. Millete, memlekete daha fazla zarar vermeyin. Sağlık yatırımlarının planlaması, yapboz tahtasına döndürülmez. Gerileme döneminize girmişken bari herkese hizmet etmeye çalışın. Dünya ülkelerine maske yardımında bulunan İktidar, Bartın'daki hastaneyi tamamlamak için "ödenek yetersizliği" bahanesine sığınmayacaktır herhalde” şeklinde konuştu.

“Kozcağız ilçe olmalı”

Kozcağız beldesinin ilçe olması gerekliliğine işaret eden Bankoğlu, “Kırsalını da hesaba kattığımızda nüfusu otuz bine yaklaşan Kozcağız beldemiz, esasında ülkemizdeki birçok ilçeden daha büyük. Dolayısıyla Kozcağız’ı artık kaymakam nezaretinde yönetmenin vakti gelmiştir. Kozcağız, ilçe olmayı hak etmektedir! Kozcağız’ın ilçe statüsüne kavuşarak ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya, gelişmeye ihtiyacı var. Her gün yüzlerce hemşehrim, kamu hizmeti almak üzere Bartın Merkez’e gitmek zorunda kalıyor. Milletvekili seçilmemin ardından yaptığım ilk çalışmalardan biri olarak “Kozcağız’ın ilçe yapılması yönünde” bir Kanun Teklifi sunmuştum. Bu Teklifi Meclis kürsüsünden bir kez daha hatırlattım ve dedim ki: Kozcağızlı hemşerilerimin bu talebine kulak verin!” ifadelerinde bulundu.

“Kurucaşile’de ahşap gemi inşaatı can çekişiyor”

Kurucaşile’deki ahşap gemi inşaatı konusuna ve bu alandaki sorunlar ile daha da önemlisi, yapılması gerekenlere değinen Aysu Bankoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı göreve çağırdığı konuşmasında “Bu meslek, Kurucaşile ilçemizde, geçmişten beri aynı zamanda önemli bir zanaat. Günümüzde ise ne yazık ki, temel sıkıntılarını dahi aşamamış durumda. Halen tekneler yapılıyor olsa da özellikle kapasite anlamında yetersiz. Atalardan torunlara geçen bu meslek can çekişiyor. Osmanlı Devleti’nin kadırga gemilerini yapan Kurucaşile, bu durumu hak etmiyor! Kültür ve Turizm Bakanlığı’na açık çağrımızdır: Kurucaşile ilçemizi, kaderine terk etmeyin. Bu mesleği yaşatarak aslında göçü de önleyebilir, “tersine göç” sağlayabiliriz. Bakanlık, burada yapılan işlerin tüm dünyaya tanıtılması noktasında, öncü rol üstlenmeli; uluslararası fuarlarda ahşap teknelerin sergilenmesini sağlamalıdır. Aynı şekilde, şu gerçeği de unutmamak gerek: Buradaki Meslek Yüksek Okulu’nda gerekli eğitim veriliyor ancak kampüs hayatı ile ve daha gelişmiş olanaklarla bu eğitim, canlandırılmalıdır. Nihayetinde, Kurucaşile ilçemizi, ahşap sanayinin merkezi konumuna getirebiliriz” dedi.

Soylu’ya “Müfettiş görevlendirin” çağrısı

Son olarak Bartın Belediyesi’ndeki fatura usulsüzlüğü iddialarına değinen Bankoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik müfettiş görevlendirilmesi” hususundaki çağrısını yineledi ve  “Yakın zamanda, Bartın Belediyesi'nde bir "fatura usulsüzlüğü" ortaya çıkmış ve Savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştu. Ancak olayın ortaya çıkmasının üzerinden neredeyse 1 ay geçti; İçişleri Bakanlığı hâlâ denetime gelmedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya, Yazılı Soru Önergesi vasıtasıyla sormuştum ancak Meclis kürsüsünden bir kez daha sormak istiyorum: İçişleri Bakanlığı, Bartın Belediyesi’ne denetim için neden müfettiş göndermemiştir? Yalova Belediyesi için açık olan kulaklar, Bartın Belediyesi için kapalı mı? Yalova Belediyesi için gören gözler, Bartın Belediyesi'ni görmedi mi? Yalova Belediyesi için konuşan diller, Bartın Belediyesi için neden lal oldu?” şeklinde konuştu.