BARTIN'DA DAMIZLIK MANDA SAYISI ARTTI

Bartın İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ile Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle birlikte 2013 yılından bu yana uygulanan Halk Elinde Manda Islahı Projesi kapsamında Bartın'daki damızlık manda sayısı arttı. 2013'te bin 500 olan manda sayısı bu yıl 4 bin 600'e yükselirken 2021 yılında Bartın'daki manda üreticilerine 985 bin TL destek ödemesi yapılacak.

BARTIN'DA DAMIZLIK MANDA SAYISI ARTTI

Bartın İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ile Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle birlikte 2013 yılından bu yana Bartın’da uygulanan Halk Elinde Manda Islahı Projesi kapsamında 2021 Yürütme Kurulu Toplantısı yapıldı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde yapılan toplantıya TAGEM Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Süleyman Aslan, Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Erol Aksoy, Veteriner Hekim Bora Akyan , Proje Koordinatörü Kürşat Alkoyak, Bartın Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Gül, Proje Liderleri Sezer Öz , Proje Teknik Elemanı Ozan Mandarak da katıldı.

Amaç günlük et ve süt verimini arttırmak

Daire Başkanı Aslan’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda 2013’ün sonunda başlanan projede şuana kadar Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliğine üye 95 yetiştiricinin 1069 mandanın günlük süt verimleri ve et verimlerinin artırılması amaçlandığı ifade edildi. Bu kapsamda doğan mandaların doğum ağırlıkları ve süt verimleri teknik proje teknik personeli tarafından takip edilerek kayıt altına alınırken süt analizleri yapılarak sütün kalitesi değerlendirildiği kaydedildi.

Manda sayısı 4 bin 600’e yükseldi

Halk Elinde Manda Islahı Projesiyle 2013 yılında Bartın’da bin 500 civarında olan manda sayısı 4 bin 600’e yükseldi. Günlük ortalama süt verimi de 3,67 litreden 4,6 litreye, doğum ağırlığı 26 kilogramdan 32-34 kilograma çıktı. Proje başlangıcından itibaren 95 manda üreticisinin  bin 60 anaç mandasına bugüne kadar  7 milyon 840 bin TL destekleme ödemesi yapılırken 2021 yılı içinde 985 bin TL daha ödeme yapılacak.