Bartın'da CHP iktidarı dönemi

Pazar günü yapılan yerel seçimlerde 22 yıllık AK Parti iktidarı döneminde ilk kez Türkiye'de sandıktan 1. Parti çıkan CHP, Bartın'dan da 1. Parti çıkmayı başardı. Bartın'da yıllar sonra 3 ilçe belediyesini almayı başaran CHP, sadece Ulus Belediyesini AK Parti'ye kaptırdı. Bartın, Amasra ve Kurucaşile Belediyesini alan CHP, İl Genel Meclisinde de aynı şekilde merkez ilçede 3 Meclis Üyesi kazandı. Kesinleşmeyen seçim sonuçlarına göre Bartın Belediyesine CHP'den Rıza Yalçınkaya, Amasra'dan Recai Çakır, Kurucaşile'den Uğur Güneş seçilirken Ulus Belediyesi AK Partili Hasan Hüseyin Uzun'la yola devam etti. Beldelere bakıldığında ise AK Parti, Bartın'da 3 beldeyi aldı. Kozcağız Belediyesi AK Partili Mustafa Karaman'la yola devam ederken Yaşar Dönmez Abdipaşa'da 5. Kez belediye başkanı seçildi. MHP'deki Kumluca Belediyesi bu seçim AK Parti'ye geçti ve Mustafa Bozkur Kumluca Belediye Başkanı oldu. Hasakadı Belediyesi ise MHP'de kaldı ve Şeref Emiroğlu yeniden belediye başkanı seçildi.

Bartın'da CHP iktidarı dönemi

Pazar günü yapılan yerel seçimlerde 22 yıllık AK Parti iktidarı döneminde ilk kez Türkiye’de sandıktan 1. Parti çıkan CHP, Bartın’dan da 1. Parti çıkmayı başardı. CHP, Bartın’da yıllar sonra Merkez İlçe belediyesi dahil 3 ilçe belediyesini almayı başardı. Bu seçim,  CHP’de tüm örgütleri harekete geçiren ve küskünlerin partiye yeniden kazandırılması dahil birlik ve beraberlik söylemleriyle gelen çiçeği burnundaki İl Başkanı İsmail Cem Akyol’un da ilk seçim başarısı oldu. Bartın Belediye Başkan Adayı Rıza Yalçınkaya başta olmak üzere, seçim çalışmalarına katılarak ilçe ve beldelerdeki tüm adaylara destek olan CHP’li Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu’da vekilliğinin 2. Döneminde Bartın yerelinde CHP iktidarını görmenin mutluluğunu yaşadı. AK Parti ise kurulduğu günden bu yana Bartın tarihinde ilk kez sandıktan ikinci çıktı.

15 binden fazla seçmen sandığa gitmedi

Kesinleşmeyen seçim sonuçlarına göre; Bu seçim, Bartın Merkez İlçedeki 61 bin 720 seçmenden 46 bin 230 seçmen sandığa gitti. Sandığa giden seçmenlerden 43 bin 638 seçmenin oyu geçerli sayıldı. 15 binden fazla seçmen ise sandığa gitmedi. Bartın Belediyesi için Cumhur İttifakı’nın Adayı Hüseyin Fahri Fırıncoğlu, Gelecek Partisinin Adayı Yasemin Dora Kurtkaya, Zafer Partisinin Adayı Yusuf Aksoy, Yeniden Refah Partisinin Adayı Faruk Tutkun ve İYİ Parti’nin Adayı Atınç Günal arasından sandıktan galip çıkan isim CHP’nin Adayı Rıza Yalçınkaya oldu.

Fırıncoğlu’na 7 bin oy fark attı

Merkezde seçmemin yüzde 51.29’unun yani 22 bin 383 kişinin oyunu alan Yalçınkaya, en güçlü rakibi Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu’na yaklaşık 7 bin oy fark attı. Yalçınkaya, sandıklar açılıp oyların sayılmaya başladığı andan itibaren merkezdeki hemen hemen her sandıktan açık ara farkla seçimi önde götürürken Fırıncoğlu’nun oyu 15 bin 978’de kaldı. Hüseyin Fahri Fırıncoğlu,  aldığı yüzde 36.6’lik oyla sandıktan ikinci çıktı.

Yeniden Refah ilk kez 3. Parti çıktı

Adaylar arasında sandıktan 3. Çıkan isim Yeniden Refah’ın adayı Faruk Tutkun oldu. Şehir merkezinde 2 bin 17 oy alan Tutkun, Yeniden Refah’ı Bartın seçim tarihinde ilk kez sandıktan 3. Parti olarak çıkaran aday oldu. Seçimde İYİ Parti’nin adayı Atınç Günal  bin 183 oy alırken Zafer Partili Yusuf Aksoy 930 ve Gelecek Partisinden Yasemin Dora Kurtkaya da 297 oy aldı.

Merkez İlçe İl Genel Meclisinde CHP iktidarı

İl Genel Meclisinde de CHP, Merkez İlçede 40 bin 735 oy alarak yüzde 33.25’lik oy oranıyla sandıktan birinci çıkmayı başardı ve yıllar sonra Mecliste Merkez İlçeden 3 Meclis Üyesi çıkardı.  Yüzde 30.98’lik bir oranla 37 bin 958 oy alan AK Parti ise uzun aradan sonra sandıktan ikinci çıktı. İl Genel Meclisinde sandıktan üçüncü çıkan parti de 20 bin 318 oyla MHP oldu. Böylece Merkez İlçe için İl Genel Meclisi 3 CHP, 2 AK Parti ve 1 MHP’li Meclis Üyesinden oluştu.

Amasra’da kıran kıra seçim, fark 122

CHP, Merkez İlçenin dışında Amasra ve Kurucaşile İlçesini de aldı. Amasra’da Belediye Başkanı Recai Çakır’la iktidarını bir dönem daha devam ettiren parti, Kurucaşile Belediyesini de AK Parti’nin elinden aldı. Amasra’da AK Parti’nin Adayı Ahmet Reis’le Başkan Çakır arasında kıran kırana geçen yarışın galibi 122 oyla Recai Çakır oldu. Çakır bin 822 oy alırken Ahmet Reis de bin 700 oy aldı.

Kurucaşile’de AK Parti iktidarı sona erdi

 Kurucaşile İlçesinde de CHP’nin adayı Uğur Güneş 683 oyla 579 oy alan AK Parti’nin adayı Hulusi Sayın’a karşı yarışı önde bitirdi ve Kurucaşile Belediye Başkanı olarak ilçedeki AK Parti iktidarına son verdi.

AK Parti Ulus’u elinde tutmayı başardı

Ulus İlçesi bu seçim AK Parti’de kalan tek ilçe oldu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un baba ocağı Ulus’ta vatandaşlar,  Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Uzun’a bin 182 oy vererek “Uzun’la yola devam” dedi. CHP ise ilçede sadece yüzde 24’lük bir oy oranında kaldı. 

3 beldede AK Parti, 1’in de MHP iktidarı

Beldelere bakıldığında 4 beldenin 3’ünü alan parti AK Parti oldu. Sadece Hasankadı Beldesi MHP’nin elinde kalmaya devam etti. AK Partili Yaşar Dönmez, Abdipaşa’da 745 oy alarak 5. Kez Belediye Başkanı seçildi. Kumluca’daki seçimlerde ise ittifak ortağı MHP yıkıldı. İttifaktan ayrı girilen beldedeki seçimde 745 oy alan AK Partili Mustafa Bozkurt, MHP’li Başkan İsmail Can’ın elinden Kumluca Belediyesini kaptı. Başkan Emiroğlu’yla yola devam eden Hasankadı bu seçim MHP’li Emiroğlu’na 696 oy verdi. Mevcut Başkan Mustafa Karaman ise Kozcağız’da en güçlü rakibi MHP’li Savaş Buyurman’a karşı bin 304 oy alarak yeniden Kozcağız Belediye Başkanı seçildi.

 

Bartın'da CHP iktidarı dönemi
Bartın'da CHP iktidarı dönemi
Bartın'da CHP iktidarı dönemi
Bartın'da CHP iktidarı dönemi
Bartın'da CHP iktidarı dönemi
Bartın'da CHP iktidarı dönemi
Bartın'da CHP iktidarı dönemi
Bartın'da CHP iktidarı dönemi
Bartın'da CHP iktidarı dönemi