Bankoğlu 'İhmalin bedelini insanlar canıyla ödedi'

2022 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bütçe tartışmalarında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na 3 Ekim 2021'de Bartın Esenyurt Akmanlar mevkiinde meydana gelen kazayı hatırlatan CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu,'İlgililerin sorumluluğunu yerine getirmesi için illa insanlar mı ölmeli?' dedi.

Bankoğlu 'İhmalin bedelini insanlar canıyla ödedi'

2022 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçe tartışmalarında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na 3 Ekim 2021’de Bartın Esenyurt Akmanlar mevkiinde meydana gelen kazayı hatırlatan CHP’li Bankoğlu, “Kaza sonucunda, maalesef Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Kömeç’i ve Murat Sevilmiş’i kaybettik. Birçok kişi yaralandı. Kaza diyorum, ama bu aynı yerde yaşanmış ne ilk ne de sondu. Aynı güzergahta daha önce de komiser yardımcımızı ve eşini kaybetmiştik. Ama Karayolları Müdürlüğü’nün işin ciddiyetini anlaması için maalesef bir kamyonun daha devrilmesi gerekti” dedi.

Sorumluların araştırılması gerektiğini belirten Bankoğlu, “Şikayetlere rağmen bir güzergahta gerekli önlemler alınmıyorsa, aynı yerde bir hafta içerisinde üst üste kazalar oluyorsa ve bunun sonucunda da insanlar ölüyorsa, bunun sorumlusu sizce kimdir?  İlgililerin sorumluluğunu yerine getirmesi için illa insanlar mı ölmeli? İnsan hayatı bu kadar mı ucuz?” dedi. Güzergahta yapılan asfalt ve yol çalışmalarında geç kalındığını belirten Bankoğlu, “Karayolları yolları düzenlemeye ancak kazalardan sonra tenezzül etti. Bu ihmalin bedelini insanlar canıyla ödedi. Bu konuda bir açıklamanız var mı?” diyerek ihmalleri eleştirdi.

Kara nokta  denilen bu yerlerin ülkenin pek çok yerinde olduğuna dikkat çeken Bankoğlu, “Mesela, şimdi oraya asfalt döküldü, ama herhangi bir teknik inceleme yapıldı mı? Yoksa, bu da yarın başkalarının canına mal olabilecek bir günü kurtarma operasyonu muydu? Geçici tedbirlerle, ya da geciken önlemlerle devam ederseniz, üzülerek söylüyorum, bunlara kaza denemez,” diyerek konuya ilişkin bakanlığın nitelikli önlem almasını istedi.

 “Projelere ne oldu?” 

Bartın Kozcağız, Hasankadı, Karabük yolunda bir türlü tamamlanamayan projelere de değinen Bankoğlu, “Bu yol tek şerit bile değil, çok virajlı ve heyelan tehlikesi var. Kışın don tehlikesi cabası. Kaza mıknatısı gibi. Burayla ilgili yıllardır bir porjeden bahsediliyor. Yıl 2021. Ne oldu bu projelere?” dedi.

Buradaki yolun Hasankadı ve Kozcağız için hayati bir öneme sahip olduğunu belirten CHP’li vekil, “İnsanlar hala heyelan riskiyle karşı karşıya. Son yaşanan sel felaketinden sonra, vatandaş burada çok zor durumda,” dedikten sonra yolun ne zaman tamamlanacağını sordu.

“Bartın’ın rehabilite değil; yeni bir çevreyoluna ihtiyacı var” 

Bartın’da yapılan çevre rehabilitesinin, şehrimizin sorunlarını çözmeye yetmeyeceğini belirten Bankoğlu, “Bartın güya küçük bir şehir, ama bir yerden bir yere ulaşım o kadar zor ki. Organize Sanayi’den, limana da, Ankara’ya da, İstanbul’a da aynı çevre yolundan gidiliyor. Üstelik bu çevre yolu şehrin orta göbeğinden geçiyor. Her gün ortalama 300 küsür tırla yüzlerce araba aynı yoldan bir yerlere ulaşmaya çalışıyor. Ulaşım neredeyse imkansız. Sürekli de kaza oluyor. Bu sorunlar çevreyolu rehabilitesiyle çözülmez. Bartın’ın yeni bir çevreyoluna ihtiyacı var. Bartın’ı çıkmaz sokak olmaktan ne zaman kurtaracaksınız,” diyerek yeni çevre yolu ihtiyacının altını çizdi.

Bartınlı Bankoğlu, üniversite öğrencilerinin yurtlarına giderken kullandıkları yol güvenliğinden ve bisikletli ulaşım sorunlarından da ayrıca bahsederek, gençlerin ulaşımla ilgili sorunlarına çözüm bulunmasını isteyerek sözlerini tamamladı.