Bankoğlu 'Gençliği bakanlığın adından da çıkarsaydınız'

2022 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu kapsamında, Genel Kurul'da Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın bütçesini eleştiren CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, bütçenin gençliğin hiçbir sorununu çözmeyeceğini belirterek, 'Gençliği bakanlığın adından da çıkarsaydınız' dedi.

Bankoğlu 'Gençliği bakanlığın adından da çıkarsaydınız'

Yaptığı konuşmada iktidara, “Duvardan da betersiniz,” diye seslenen Bankoğlu, “İnsan duvara konuşsa duvar yeşerir, siz duvardan da betersiniz. Bir de tebrik bekliyorsunuz. Olmayan gençlik politikalarınızla ilgili yıllardır eleştirilmenize rağmen, bana mısın demiyorsunuz, sizi tebrik ediyorum,” dedi.

Bankoğlu’nun geçen yıl bütçe görüşmelerinde Gençlik ve Spor Bakanı’na verdiği işsizlik ve mutsuzluk ödülü hükümet tarafından tepki çekmişti. Verdiği ödülü hatırlatan Bankoğlu, “Siz durumu çok yanlış anlamışsınız. 2018’de yüzde 20’lerde olan genç işsizliğini yüzde 25’in üstüne çıkardınız. Üniversite mezunlarında işsizlik yüzde 14. Ne eğitimde ne istihdamda olan genç oranı yüzde 30 oldu. Siz hala gençlerden oy bekliyorsunuz! Cesaretinizi takdir etmemek mümkün değil,” dedi.

“Yarın tekrar kandırılmayacağınız ne malum?” 

Enflasyonun yüzde 50’ye dayandığı söyleyerek, öğrencilere verilen kredi ve yemek desteklerinin yeterli olmadığını belirten  Bankoğlu, “Bir de bu dünya standardıyız diyorsunuz. Rica ediyorum, bu standardı deneyimlemek için, bir gün yurtlarda kalıp, 19 liraya karnınızı doyurun. 650 lirayla bir ay geçinin,” diye konuştu. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın önümüzdeki 2 yılı kapsayan kiralık araç ihalesine de değinen Bankoğlu, “Araba kirasına verdiğiniz parayla 2 buçuk milyon öğrenciye daha dört sene burs verebilirdiniz. Güya faize karşısınız, ama öğrenci kredilerini faiziyle istiyorsunuz. Lüks arabalar kiralayacağınıza bu faizleri silsenize,” diyerek sözlerine devam etti.

Su olmadığını söyleyen öğrenciler yurttan atılmakla mı tehdit ediliyor?

Bartın’da su olmadığı için şikayette bulunan yurt öğrencilerinin, yurttan atılmakla tehdit edildiğini söyleyen Aysu Bankoğlu, “Size ayna tutacak her söze, her eyleme, her şeye karşısınız. Öneride bulunuyoruz, duymuyorsunuz; soruyoruz, cevap vermiyorsunuz. Eleştirince, kötü oluyoruz; seçim diyoruz, ona da yanaşmıyorsunuz. Gençler yer bulamayıp, parkta yatıyor, yurt yok diyor; siz terörist diye yaftalıyorsunuz. Para yok diyorlar, sadaka veriyormuşsunuz gibi ‘elinize dizinize’ dursun diyorsunuz. İş yok deyince, ‘iş bulmayıversin’ diyorsunuz. Yurt dışına gidiyorlar. Ona da, ‘gezmeye gidiyorlar’ diyorsunuz. Hiç mi utanmanız yok! Sizin bakanlarınızın çocukları yurtdışına gezmeye gidebiliyor olabilir. Torpili olmayan gençlerin buna imkanı yok. Bu gençler yurtdışına göçüyor. Beyin göçüyle ilgili tek çalışmanız yok, sus pus oturuyorsunuz,” diyerek yaygınlaşan beyin göçü konusuna da dikkat çekti.

“Genç işsizliğinde, topu Çalışma Bakanı’na atıyorsunuz”

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın sorulan sorulara yetkisinin olmadığı iddiasıyla cevap vermediğini söyleyen  Bankoğlu, “Ses çıkaranı bastırmakta, bastıramadığınızda da topu taca atmakta çok kabiliyetlisiniz. Genç işsizliğinde, topu Çalışma Bakanı’na atıyorsunuz. Yurt eylemlerinde gençleri parklarda kovaladınız. Boğaziçi Üniversitesi’nde, gençler ters kelepçeyle tutuklandılar. Eylemlere destek olanların kredileri kesildi. Eylemleri destekleyen sosyal paylaşımları yüzünden üniversite öğrencilerini tutukladınız. Gençliğin ifade özgürlüklerinin olduğuna dair en ufak bir inancı kalmadı. Ama bunlar sizi ilgilendirmiyor, topu Adalet Bakanı’na, İçişleri Bakanı’na atıyorsunuz,” diyerek konuşmasına devam etti.

Artan cemaat ve vakıf yurtlarına da değinen CHP Bartın Milletvekili, “KYK’yı da elinize yüzünüze bulaştırdınız. Dün Fetö’nün elindeki yurtlar bugün Tügva’da, Ensar’da, İlim Yayma Cemaati’nde, Türgev’de. Dün sizi kandıran cemaatlerin binbir türlüsü dört bir yanda cirit atıyor. Bu yurtları cemaatlere değil de, KYK’ya vermek hiç mi aklınıza gelmiyor? Yarın yine kandırılmayacağınız ne malum,” diyerek hükümeti eleştirdi.

Bankoğlu’ndan Bakan Kasapoğlu’na tabela

 “Üniversite enflasyonu var, beyin göçü var, gençler mutsuz, işleri yok, gelirleri yok, ifade özgürlüğü yok, adalet yok, gelecekleri yok,” diyerek Türkiye’de gençlerin bir çok sıkıntısı olduğunu belirten Bankoğlu, Bakanlık bütçesinden gençlere ayrılan payın gülünç olduğunu belirterek; “Bütçenizin yüzde 3’ünü gençlere ayırmışsınız, gelmiş burada Gençlik Bakanıyım diye oturuyorsunuz. Zahmet etmeseydiniz. “Gençliği” Bakanlığın adından çıkarsaydınız hem siz kurtulurdunuz, hem gençler,” diyerek Gençlik ve Spor Bakanı’na üzerinde “T.C. Spor Bakanlığı” yazılı bir tabela gösterdi.

Hükümet sıralarından gelen tepkilere cevap vermeyen  Bankoğlu, sözlerine ünlü şair, yazar ve müzisyen Leonard Cohen’in, “Herkes biliyor geminin su aldığını,” şiiriyle devam ederek gençlerin ümidinin CHP olduğunu söyledi.