Deneme bahçesinde fındık fidanları toprakla buluştu

Son yıllarda yürütülen fındık seferberliğinde, sahada gerçekleştirilen çalışmaları yerinde göstermek için Tarım ve Orman İl Müdürü Yasin Önder'in katılımıyla fındık fidanları toprakla buluştu.

Deneme bahçesinde fındık fidanları toprakla buluştu

Son yıllarda yürütülen fındık seferberliğinde, sahada gerçekleştirilen çalışmaları yerinde göstermek için  Tarım ve Orman İl Müdürü Yasin Önder’in katılımıyla fındık fidanları toprakla buluştu. Müdür Önder, dikim esnasında “Fındık Gelişir Bartın Değişir” diyerek tüm ilimizi kapsayan bir planlama ile sahada çalışmalarımıza başladık. Bahçelerde yaptığımız çalışmalarda bir hususu fark ettik. Anlattığımız budama ve terbiye sistemlerini kendi bahçemizde göstererek daha fazla çiftçimize ulaşabiliriz. Son dönemde çiftçilerimize anlattığımız dikim şekli ve budama tekniklerini çiftçilerimizin bahçelerine ek olarak kendi sahamızda da göstermek istiyoruz. Fındık bizim geleceğimiz. Bu alanda çalışmalarımıza son hızla devam etmek istiyoruz” açıklamasında bullundu.

“Dünya Toprak Günü Kutlu Olsun!”

Yasin Önder aynı zamanda Dünya Toprak Günü dolayısıyla da açıklamalarda bulundu. Dünya Toprak Gününü kutlayan Önder şöyle konuştu:

“Milli Ekonomimizin temeli ziraat, ziraatın temeli de hiç kuşkusuz topraktır. Gıda ihtiyacımızın yüzde 95’lik kısmını topraktan karşılıyoruz. Beslenmeyi sağlaması yönüyle vazgeçilemez bir üretim kaynağıdır toprak. O halde bizlere düşen en büyük görev toprağın sağlığının korunarak sürdürülebilir bir üretim materyali olarak gelecek kuşaklara devrinin sağlanması gerçeğidir. Bu minvalde Bartın Çiftçisi ile el ele vererek üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirme yolunda önemli adımlar attığımız kanaatindeyiz. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesini uygulamaya koyarak ilk yıl uygulamalarını yeni tamamladığımız Dane Mısır Tarımını Yaygınlaştırma Projesi kapsamında 15-20 yıldan beri kullanılmayan 1415 dekar alanı üretime kazandırdık. Projemizle başarılı sonuçlar elde ederek düzenlediğimiz hasat şöleni ve tarla günü etkinliğiyle sonuçlarını paylaşma fırsatı yakaladık.

“Bartın Fındıkta Kabuğunu Kırıyor Projemizin uygulamalarını başlatmış bulunmaktayız”

Sayın Valimizin himayelerinde uygulamaya konulan Bartın İlinde 74 Tarımsal Proje ile de doğa dostu yenilikçi uygulamalarla toprağın ve suyun korunarak bitkisel üretimde verimliliğin artırılarak kaliteli ve standart ürün üretiminin yaygınlaştırılmasına yönelik olarak çok sayıda projemizi tamamlamış bulunmaktayız. Kamu yatırımları kamulaştırma sahalarından arta kalan arazilerin Sayın Cumhurbaşkanımızın birinci 100 günlük eylem planı içerisinde “ekilmedik bir karış yer kalmasın” ve Covid-19 salgınıyla mücadele stratejisinde özellikle altını çizdikleri “tedarik zinciri bozulmasın” talimatlarının gereği olarak çiftçi ve yatırımcılarımıza tahsis edilmek suretiyle tarımsal üretime ve ilimiz ekonomisine kazandırılmasına yönelik olarak Valiliğimiz himayelerinde paydaş kurumlarımızla birlikte eşgüdüm içerisinde yoğun bir çaba sarf ediyoruz. İlimizin başat ürünü Fındıkta verim ve kalitenin artırılması maksadıyla da Bartın Fındıkta Kabuğunu Kırıyor Projemizin uygulamalarını başlatmış bulunmaktayız.

“Bir dizi yenilikçi teknik uygulamayı fındık üretim kültürümüze kattık”

Fındık Gelişir / Bartın Değişir sloganını ortaya atarak bir dizi yenilikçi teknik uygulamayı fındık üretim kültürümüze kattık. Kuraklık ve dona dayanıklı yeni çeşitler ve yeni dikim teknikleri, toprak tahlili ve analiz sonucuna göre gübreleme, budama, dip sürgünü temizliği, hasat artıklarından kompos üretimi, kurutma ünitesi kurulumu, nem ölçer cihazı dağıtımıyla kurutma işleminin sağlıklı olarak tayin edilmesi ve sonuçlandırılması bu alanda attığımız yenilikçi adımlarımızdan bazılarıydı. İl Müdürlüğümüz demonstrasyon alanını düzenleyerek fındıkta yeni çeşitlerle yeni dikim ve terbiye sistemlerini çok sayıda fındık üreticimize gösterebilme fırsatı yakalayacağız. Bu vesileyle Dünya Toprak Gününü kutluyor, toprağımızı korumaya ve geliştirmeye yönelik çalışmalarımıza omuz veren Bartın Çiftçisine, yatırımcılarımıza, paydaş kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum.”

 

.