Bakanlık Şapa karşı alınan önlemleri açıkladı

Ülkemizde son günlerde Şap Hastalığının yaygın görülmesi dolayısıyla Tarım ve Orman Bakanlığınca alınan karar gereği Akçamescit ve Abdipaşa hayvan pazarının ikinci bir karara kadar kapatılmasının ardından Bakanlık, hastalığa karşı alınan önlemlerle ilgili açıklamada bulundu.

Bakanlık Şapa karşı alınan önlemleri açıkladı

Ülkemizde son günlerde Şap Hastalığının yaygın görülmesi dolayısıyla Tarım ve Orman Bakanlığınca alınan karar gereği Akçamescit ve Abdipaşa hayvan pazarının ikinci bir karara kadar kapatıldı. Uymayanlara 46 bin 159 TL idari para cezasının uygulanacağı kararı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü “Ülkemizde son günlerde yaygın olarak görülmeye başlayan Sat-2 tipi ŞAP HASTALIĞI nedeniyle Bakanlığımız tarafından yurt genelinde il içi ve il dışı hayvan hareketleri (Mezbahanelerde hayvan kesimleri hariç) yasaklanmış olup ikinci bir karara kadar ülke genelinde hayvan alım-satımı yasaklanmış ve hayvan pazarları da kapatılmıştır. Bu kapsamda Akçamescit hayvan pazarı ve Abdipaşa hayvan pazarı ikinci bir karara kadar kapatılmıştır.  İdari ve fenni tedbirlere uymayanlar hakkında 5996 sayılı Kanun gereğince 46.159,00₺ idari para cezası uygulanacaktır. İşletmenize hastalık bulaşma ihtimaline karşı hastalık sürecinde alınan tedbirlere uyulması, hayvanlarınıza ŞAP aşısı yaptırılması önem arz etmektedir. Üreticilerimize ve tüm sektör paydaşlarına önemle duyurulur” sözleriyle duyurdu.

İşte hastalığa karşı alınan önlemler!

Bakanlık ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada hastalığa karşı alınan önlemlerle ilgili şu bilgileri kamuoyuyla paylaştı:

“Irak'ta şap hastalığıyla ilgili gelişmelerin ortaya çıkması üzerine, Avrupa Birliği Şap Hastalığı ile Mücadele Komisyonu (EuFMD) koordinasyonunda Numune Gönderme ve Test Etme Protokolü çerçevesinde, Bakanlığımıza bağlı Şap Enstitüsü Müdürlüğümüze incelenmek üzere farklı mahallerden numuneler gönderilmiştir.

Enstitümüzce, bir numunenin, daha önce ülkemizde rastlanmayan SAT-2 serotipi olduğu tespit edilerek etken izole edilmiş ve ülkemizde bu serotipe karşı aşı üretimi için çalışmalara ivedilikle başlanmış, İl Müdürlüklerimizin yanı sıra tüm paydaşlar konuyla ilgili uyarılmıştır.

Bakanlığımızca, hastalığın ülkemize sıçramasının engellenebilmesi için ilgili kurumlarla derhal iletişime geçilerek, sınır gözetim ve yol kontrol faaliyetlerinin artırılmasına ilişkin gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır.

Sahada titizlikle yürütülen çalışmalar neticesinde, SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vaka tespit edilmiştir. Hâlihazırda hastalık görülen 8 işletmede kordon-karantina dâhil olmak üzere tüm tedbirler alınmıştır. 8 Mart 2023 tarihinde de Dünya Hayvan Sağlığı Örgütüne gerekli bildirimde bulunulmuştur.

Şap Enstitü Müdürlüğümüz tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde ise SAT-2 serotipine karşı aşı üretilmiş ve 9 Mart 2023 tarihi itibarıyla kullanıma hazır hale getirilmiştir.

Bu gelişmeler üzerine toplanan Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi tarafından hastalığın yayılmasını önleyici tüm tedbirler alınmış olup, kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında, şap hastalığına duyarlı tüm hayvan hareketleri (il içi ve il dışı) ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde durdurulmuştur.

SAT-2 serotipi şap hastalığına ilişkin tüm gelişmeler ilk andan itibaren Bakanlığımızca yakından takip edilmekte olup gerekli tüm önlemler alınmaktadır. Ülkemizde ilk defa görülen bu serotipe karşı ivedilikle aşı üretimini tamamlayan Bakanlığımız, büyükbaş hayvan varlığımızın tamamının aşılanması için gerekli çalışmaları süratle yürütmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”