Madenci izinleri Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle netleşecek!

Meclis Araştırma Komisyonu, 42 madencinin şehit olduğu kazayla ilgili incelemelerde bulunmak için Amasra TTK İşletmesine geldi. Madenci Temsilcisi Ekrem Akbal inceleme öncesi Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Eski Bakanı Taner Yıldız'a kazadan sonra işçilere kullandırılan izinler ve ocağa girmeyen madencilerin ücretleriyle ilgili taleplerini iletti. Ocağa girmeyen madencilerin asgari ücret altında bir ücret alması gibi durumun asla söz konusu olmayacağını kaydeden Komisyon Başkanı Yıldız, madencilerin izinleriyle ilgili durumu Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığıyla paylaştıklarını ve kendilerine bununla ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkacağını söylendiğini aktardı.

Meclis Araştırma Komisyonu, 42 madencinin şehit olduğu kazayla ilgili incelemelerde bulunmak için Amasra TTK İşletmesine geldi. İncelemelere Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Eski Bakanı Taner Yıldız başta olmak üzere komisyonda yer alan 19 milletvekiliyle birlikte AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ve Bartın Valisi Nurtaç Arslan da katıldı. Müessesede yapılacak toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Komisyon Başkanı Yıldız şöyle konuştu:

“Komisyonumuz bugüne kadar 8 toplantı yaptı”

“Bugün burada TBMM, Bartın Amasra'daki meydana gelen elim kazada ve bununla alakalı TBMM Araştırma Komisyonu olarak, bunların yerinde tespit edilmesi ve bir sonraki kazaların önlenmesine dönük buradayız. Her birinizi sevgiyle saygıyla ve bütün işçi kardeşlerimizde dâhil olmak üzere el birliği ile bütün heyetimiz, komisyonumuz adına selamlıyoruz. Bugün 21 tane komisyon üyemizin 19'u ile birlikte buradayız. Uzmanlarımızla birlikteyiz. Yasama organları, yasama uzmanları ile beraberiz. Öncelikle Amasra'daki oluşan maden kazasında vefat eden 42 tane maden şehidimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz. Yaralı 6 tane şuan da 4 tanesi hastanede olmak üzere hepsi yoğun bakımda. Allahtan şifalar temenni ediyoruz. Komisyonumuz bugüne kadar 8 tane toplantı yaptı ve bu toplantıda sivil toplum örgütleri, sendikalar, özel sektör, kamu sektörü, Enerji bakanlığı, çalışma bakanlığı gibi ilgili bütün kuruluşlarla bu görüşmelerini yaptı. Ve burada bütün komisyon üyesi arkadaşlarıma, bütün partili arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

“Komisyon raporunu 25 Ocak'a kadar TBMM'ye sunacağız”

Herhangi bir hüküm cümlesi kullanmaksızın, çünkü bu yargının ve yürütmenin başında bulunduğu bir durum. Yargı süreci devam ediyor. Şu ana kadar yaptığımız toplantılarda gerek havalandırma ile alakalı, gerek tahkimatla alakalı, gerekse teknoloji ve donanımlarla alakalı, gerekse de eğitim ve personelimizin durumu ile alakalı birçok konuyu müzakere etme imkânına sahip olduk. Herhangi bir şeye kapalı kalmaksızın inandığımız bütün doğruları bu komisyon raporuna ekleyerek nasipse 25 Ocak'a kadar bize tanınan üç aylık süre içerisinde TBMM başkanlığına da vermiş olacağız. Uzman arkadaşlarımızla bizlerde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Allah bir daha böyle kazalar göstermesin.

“Kanun ve mevzuat çalışmalarını tamamlamış olacağız”

Bizim buradaki gerek kanun bazında, gerekse mevzuat bazında yapacağımız tespitleri inşallah bundan sonraki maden kazalarının önlenmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Gerek taşkömürlerinin, gerekse linyitlerin müstakil bir çalışma ile beraber diğer madenlerden ayrıla bir yanı var. Metan gazı ile olan ilişkisi çok daha farklı incelenmesi gerekiyor. Bunlarla ilgili tedbirlerin çok daha farklı bir şekilde alınması gerekiyor. Bununla ilgili bir kurumsal hafıza var. Şimdiye kadar bir birikim var. Bunların işletmelerle doğru şekilde birleştirilerek inşallah bu kazaların önüne geçmesi ile ilgili hem yetkimizi hem gayretimizi hem de bütün bunlarla alakalı kanun ve mevzuat çalışmalarını tamamlamış olacağız. Bütün maden kazalarında şimdiye kadar gerek Bartın'da ve diğer müesseselerde, ülkemizde vefat eden bütün maden şehitlerimize bir kez daha rahmet temenni ediyoruz. Yaralı arkadaşlarımıza da Allahtan acil şifalar diliyoruz.”

Akbal: “İzinler 2023'ün yıllık izinlerinden kullandırıldı”

Konuşmasının ardından Taner Yıldız'a madencilerin taleplerini aktaran İşçi Temsilcisi Ekrem Akbal “Patlamadan sonra işçiler olarak, yaklaşık 40 gün civarında bir izne çıkarıldık. Bunlar bizim yıllık iznimizdi. Bu izinler 2023'ün yıllık izinlerinden kullandırıldı. Bizler işçi olarak bu konudan muzdaripiz. Hastalık ve özel durumlarda izin kullanamıyoruz. Burada herkes kamu çalışanı, Yaklaşık 70 civarında harici ocağa girmeyen arkadaşlarımız var. Bu arkadaşların bugün burada aldıkları ücret asgari ücretin altına düştü konuda arkadaşlarımızda çok mağdur” dedi.

“Asgari ücretin altında herhangi bir ücretin alınması söz konusu olamaz”

Bunun üzerine Taner Yıldız “Komisyon çalışmalarımız sırasında bu konu gündeme gelmişti. Biz de yasama organı olarak buradayız. Yürütme olarak hem enerji bakanımızla hem enerji bakanlığının yeni bakan yardımcısı ve çalışan arkadaşlarımızla konuyu paylaştık. Bir cumhurbaşkanlığı kararnamesinin bu konuda çıkacağını söylediler. Tabi ki bu konunun takibini aydınlatırız ve inşallah nihayetlerin diye ümit ediyoruz. Tabi ki asgari ücretin altında herhangi bir ücretin alınması söz konusu olamaz. Bu düzenleme ile birlikte mutlaka buradaki arkadaşlarımız buna dikkat edecektir” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme