85 milyonluk bütçe kabul edildi

Kasım gündemi çerçevesinde İl Özel İdaresinin 2022 bütçesini de görüşen İl Genel Meclisi, 2022 Mali Yılı Bütçesini 85 milyon TL olarak kabul etti. 2022 Mali Yılı bütçesinin dağılımıyla ilgili bilgi veren İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun '2022 Mali Yılı bütçesinin dağılımı personel giderlerinin bütçe içerisindeki oranının yüzde 39, mal ve hizmet alımı giderlerin yüzde 23, en önemlisinin ise yatırım giderlerinin yüzde 38 olarak belirlenmiş olması büyük önem taşıyor' dedi.

İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, Kasım ayı meclis toplantılarının bütçe dönemine denk gelmiş olması nedeniyle 20 gün olarak planlandığını ifade ederek bütçe görüşmelerine ilişkin yürütülen çalışmaların son gününde 2022 Mali Yılı Performans Planı ile çalışma ve yatırım programlarını kapsayan 2022 mali yılı gelir ve gider bütçesinin 85 milyon TL olarak kabul edildiğini söyledi. Meclisin 2020-2024 Mali Yıllarını Kapsayan 5 Yıllık Stratejik Plandaki hedefleri öne alarak Performans Planı ile Çalışma Ve Yatırım Programının hazırlandığını dile getiren Başkan Dursun “Performans planı ile çalışma ve yatırım programlarını kapsayan gelir ve gider bütçesinin de 85 milyon olarak mecliste oy çokluğu ile kabul edildi. Bu anlayış içerisinde yürütülen çalışmalarla 2022 Mali Yılı bütçesinin toplumun tüm kesimlerini kucaklayacak bir bütçe olmasına da büyük özen gösterdik. Bütçeler tahmini gelirleri ortaya koyan çalışmalardır. O nedenle gerçekçi bir bütçeyi yapmakta çok önemlidir. Ayrıca yapmış olduğumuz programlar hizmet bekleyen çalışmalar. Bu sebeple 7. Dönem Meclisimizin halkımızı umutsuzluğa düşürmeden ve meclise olan güvenlerini boşa çıkarmamanın gayreti içerisinde olduk” dedi.

“2021 bütçesinde yüzde 100 gerçekleşme yaşanacak”

2014 yılından günümüze kadar yapılan bütçeleri büyük bir başarıyla gerçekleştirdiklerini belirten Kenan Dursun, “Gerçekleşen bütçelerle ilgili yıl yıl yaptığı değerlendirmesinde 30 milyon olarak belirlenen 2015 yılı bütçesinde yüzde 100 bir gelir gerçekleşmesi yaşandı. 34 milyon olarak belirlediğimiz 2016 bütçesinde yüzde 98'lere ulaşan bir gelir gerçekleşmesi yaşandı. 2017 bütçesinde 1 milyon fazla vererek bir ilki yaşadık. 2018 bütçesinde ise gelir gerçekleşmesi ve bütçe fazlası açısından Özel İdare tarihi içerisindeki tüm zamanların rekoru kırılarak bütçe yıl içerisinde 1 milyon 800 bin TL fazla verdi. 2019 bütçesi denk geldi. 2020 bütçesi yüzde 100 gerçekleşti. 2021 bütçesinde bugünkü gelirlere bakıldığında yüzde 100 gerçekleşme yaşanacak. 2022 bütçesinde de aynı başarıyı yakalayacağımızdan şüphe duymuyoruz. Bütçeler öngörü çerçevesinde tahmini gelirlerin hesaplanmasıyla oluşturuluyor” şeklinde konuştu.

“Yatırım giderleri yüzde 38 olarak belirlendi”

Geçmiş 8 yılın başarısındaki en önemli sırrın ise ayağı yere basan ve kimseyi boş umut vaat etmeyen gerçekçi bütçelerin hazırlanması olarak değerlendirdiklerini söyleyen Dursun “Bunun yanı sıra yine son 8 yılın ortalama yatırım giderlerine bakıldığında bütçe içerisindeki oranının yüzde 40'lar da olmasının tesadüf değil. Bu anlayış ile yapılan tüm çalışmalar başarıyı da kaçınılmaz kıldı. Bu kapsamda 85 milyon olarak belirlenen 2022 Mali Yılı bütçesinin dağılımı personel giderlerinin bütçe içerisindeki oranının yüzde 39, mal ve hizmet alımı giderlerin yüzde 23, en önemlisinin ise yatırım giderlerinin yüzde 38 olarak belirlenmiş olması büyük önem taşıyor. Böylesine önemli bir rakamı yatırıma dönüştürebilen İl Özel İdareleri az sayıda bulunuyor. Kendi bütçeleri içerisindeki yatırımlarını istikrarla sürdüren sayılı özel idarelerin arasında olmaktan da büyük bir gurur duyuyoruz. Özellikle 85 milyon olarak belirlenen 2022 yılı bütçesinin de hizmet bekleyen tüm kesimlere yansıtılarak planlandı” ifadelerinde bulundu.

Bakmadan Geçme