2024 bütçesi yürürlükte!

2023'ü geride bırakan İl Genel Meclisi, 2024'ün ilk toplantısı olan Ocak gündemini görüşmeye başladı. İl Genel Meclisi Kenan Dursun başkanlığında toplanan Meclis Üyeleri ilk toplantıda Gökpınar Köyü İmar Planları ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporunu kabul ederken Başkan Dursun, 450 milyon TL olan 2024 bütçesinin 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girdiğini söyledi. Dursun ayrıca bu ayki toplantılarda gizli oylamayla Denetim Komisyonuna 5 üye seçeceklerini de kaydetti.

2024 bütçesi yürürlükte!

İl Genel Meclisi Kenan Dursun başkanlığında toplanan Meclis Üyeleri, 2024’ün ilk mesaisine başladı. Ocak gündeminin ilk toplantısında konuşan Başkan Dursun, “2024 yılının ilk toplantısını  gerçekleştirecek olmanın heyecanı içerisindeyiz.  Öncelikle yeni yılın ülkemize milletimize ve tüm insanlığa sağlık barış ve huzur getirmesini diliyorum.  Yeni yılda insanlığın tüm  salgın hastalıklardan kurtularak yine tüm insanlığın vicdanını yaralayan savaşların sona ermesine vesile olmasını canı gönülden diliyorum” dedi.

“Bu coğrafyaya sahip çıkmak zorundayız”

Türk milletinin asırlar boyu yaşadığı coğrafyada en ağır bedelleri ödediğini ifade eden Başkan Dursun şöyle devam etti:

“Yine yaşadığımız coğrafyadan kaynaklanan nedenlerle son dönemlerde özellikle terör örgütlerinin eliyle ülkemizin ve milletimizin  üzerinde yürütülen başta ülke ekonomisini etkileyecek her türlü hain planların gün yüzüne çıkmış olması millet olarak bir kez daha silkinerek yaşadığımız bu coğrafyaya sahip çıkma zorunluluğumuzu bir kez daha ortaya koymuştur. Asırlar boyu bu coğrafyanın en ağır bedellerini ödeyen Türk milleti yine aynı bedelleri ödemekten de hiç bir zaman çekinmeyecektir. Bu sahiplenme de tüm dünyaya gösterildi. Bu uğurda vatan savunmasında hayatını kaybeden güvenlik güçlerimiz başta olmak üzere  sivil vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize de acil şifalar diliyoruz.

“Bütçe imkanlarıyla hizmetten büyük bir onur duyduk”

Acısıyla tatlısıyla koca bir yıl, her şeye rağmen geride kaldı. Mahalli İdareler Seçimleri ile 2019 yılının Nisan ayında göreve gelen 7. Dönem meclisinin geride bıraktığı 57 aylık süreyi de değerlendirdiğimizde, Bu sürenin her bir günü elbette güllük gülistanlık olmadı. Bu konuda bazen siyasi bazen de idari zorlukların yaşanması işin doğası gereği olduğunun bilincindeyiz. Ancak İl Genel Meclisimiz,  bu konuda her zaman Bartın’ın gelişmesini ön planda tuttu. O nedenle 7. Dönem meclisi bugüne geldiğimizde büyük bir gayret ve samimiyetle yürütmüş olduğu 5  bütçe döneminde Özel İdaremizden hizmet bekleyen tüm kesimlere bütçe imkanları çerçevesinde hizmetin getirilmesine vesile olmaktan büyük bir onur duyduk.

“5 bütçede bütçe fazlası verdik”

Son dönemde İl Genel Meclisi kararlarıyla hayata geçirilen bütçeler ile Özel İdaremizin gelir ve gider dengesini de sağlamayı başardık. Bu kapsamda 2015-2016-2019-2020  bütçelerinin sonuçları yılı bütçelerinin bütçe açığı vermeden gerçekleşme oranlarının yüzde 100’lere ulaştı.  Bunun yanında en önemlisinin ise Özel İdare tarihinde de bir ilk olan 2017, 2018 , 2021 2022  ve 2023 bütçelerinin bütçe fazlası vererek  çok önemli başarılara imza attık.

“Başarılarla dolu  bir dönem olarak hafızalarda yerimizi aldık”

Geride kalan bütçe dönemlerinde yatırımlara ayrılan yıllık ortalamanın  her bir bütçe yılı için ortalama   yüzde 40 gibi büyük bir oranla gerçekleştirildi. Bu gerçekleşmelerle 51 özel idare arasında yatırımlarını istikrarla sürdüren özel idareler arasında yerimizi aldık. O nedenle 7. Dönem ve öncesinin yatırım ve  başarılarla dolu  bir dönem olarak hafızalarda yerini aldı. Bu dönemi gayretli çalışmalarıyla taçlandırarak unutulmaz kılan tüm meclis üyelerine ve idaremizin tüm çalışanlarına yürekten teşekkür ediyorum.

2024 bütçesi yürürlüğe girdi

2023  yılının Kasım ayında 20 gün süren meclis çalışmalarıyla 450 milyon TL olarak belirlenen 2024 Mali Yılı Bütçesi de önceki dönemlerdeki başarılı çalışmalar ışığında yürütüldü. Aynı anlayışla hazırlanan bu bütçe de yatırım eksenli. 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla Sayın Valimiz Dr. Nurtaç Arslan’ın da onayıyla yürürlüğe giren 2024 yılı bütçesi ve buna bağlı çalışma programlarıyla yine toplumun tüm kesimlerine hizmet etmeye devam edeceğiz.

“Denetim Komisyonuna 5 üye seçeceğiz”

Yılın ilk toplantı dönemine 5 gündem maddesiyle başladık. Ocak ayı içerisinde 5 gün sürecek toplantılarda Kasım ayından Meclis gündemine gelen ve o dönemde ilgili komisyonlara havale edilen dosyaların komisyon raporları İl Genel Meclisinde görüşülerek  karar verilecek. Özel  idareler iç ve dış denetim adı altında 2 türlü denetime tabi. Bu kapsamda İl Özel İdaresi Kanununun 17. Maddesi ile İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 21. Maddesi  gereği her yıl  Ocak ayı  meclis toplantıları döneminde İl Genel Meclis üyeleri arasından gizli oyla seçilen 5 üye ile oluşturulacak  komisyon marifetiyle bir önceki yılın gelir ve giderleri incelenecek.

“Denetim Komisyonu Şubat sonuna kadar çalışacak”

Komisyonun çalışma süresi ise Ocak ayı meclis toplantılarının bitimiyle başlayıp  Şubat ayının son gününe kadar sürecek. Bu süre içerisinde yapılan denetim sonucunda konusu suç teşkil eden hususlarla ilgili olarak Meclis Başkanlığı tarafından yetkili mercilere suç duyurusunda bulunulması yasal bir sorumluluk.  Hazırlanacak olan rapor da 15 Mart tarihine kadar Meclis Başkanlığına ulaştırılacak. Komisyonca hazırlanan rapor  Nisan ayı  toplantılarında meclise bilgi olarak ta aktarılacak. Kanun gereği yukarıda ifade edilen denetim çalışmalarını yürütmek üzere  5 meclis üyesinden oluşacak olan Denetim Komisyonu seçimleri bu toplantı döneminde yapılacak. O nedenle sorumluluğu yüksek olan Denetim Komisyonuna  seçilen meclis üyelerine şimdiden kolaylıklar diliyorum.”

Kenan Dursun’un bu açıklamalarının ardından Ocak gündeminin ilk maddesini görüşen Meclis Üyeleri, Gökpınar Köyü İmar Planları ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporunu kabul etti.