Zafer'de dikili ve depo sorunu çözüldü

Zafer ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Olağan Genel Kurulunda konuşan AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, 2022 yılında yıl sonu itibariyle orman köylüsüne 91 milyon TL ödeme yapılacağını açıkladı. Orman köylüsünün sorunları arasında olan dikili ve Herkeme deposunun durumuyla ilgili de bilgi veren Grup Başkanvekili Tunç, deponun köyden kaldırılmayacağını ve dikili sorununu da çözdüklerini kaydetti.

Zafer'de dikili ve depo sorunu çözüldü

Zafer ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Olağan Genel Kurulu yapıldı. Genel Kurula, AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, Bartın Belediye Başkan Vekili Hüseyin Fahri Fırıncığlu, MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik ve Kumluca Belediye Başkanı İsmail Can da katıldı. Genel Kurulda konuşan Grup Başkanvekili Tunç, ilk olarak 2 sene önce köyde yaşanan sel afetine değinerek şunları söyledi:

“Zafer’imiz bir sel afetiyle karşı karşıya kaldı. Bu sel afetinde de çok hızlı bir müdahaleyle devletimizin tüm imkanlarını buraya aktararak Sayın Cumhurbaşkanımız selin olduğu sabah bütün bakanlarımıza talimatlarını verdi ve biran önce hasarların giderilmesi noktasında talimatları oldu ve sizlere de geçmiş olsun dileklerini iletti. “Her gittiğinizde de bizim selamlarımızı iletin” dedi. Bunu sizlere aktarmak istiyorum. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın selamları var. 11 Ağustos’ta biz Derecik’ten bu tarafa doğru zor gelmiştik. Akören’den Zafer’e doğru geçemedik. Ara yollardan Zafer’e ulaştık ve buradaki durumu görünce ne kadar büyük bir sıkıntının olduğunu da gördük. Büyüklerimiz “Biz bu güne kadar böyle bir afet yaşamamıştık” demişlerdi.

“Zafer’imizi tekrar eski haline getirmeye çalıştık”

O günden bu yana dere ıslahları, köprülerin yapımı, bozulan alt yapının yapılması, tüm bunların çalışmalarını gerçekleştirdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, Devlet ve Su İşlerimiz, Orman idaremiz, çevre illerimizin belediyeleri burada büyük bir faaliyet yaptılar. Özellikle Kocaeli Büyük Şehir Belediyemiz buradaki alt yapı çalışmalarını gerçekleştirdi. El birliğiyle Zafer’imizi tekrar eski haline getirmeye çalıştık. Belki daha yapılacaklar vardır. Rabbim bir daha böyle afetleri ülkemize, milletimize yaşatmasın. Bu sene de sel oldu. Zafer bunu az tehlikeyle atlattı. Ama Abdipaşa’da hasarlarımız oldu. Onları gidermeye devam ediyoruz.

“Türkiye’nin örnek kooperatiflerinden bir tanesi”

Milletimizin her türlü sıkıntısında yanında olmanın gayreti içerisinde devam edeceğiz. Zafer Kooperatifimiz Türkiye’nin örnek kooperatiflerinden bir tanesi. 1968 yılından bu yana orman üretiminde çalışan köylülerimizin birlik ve beraberlik içerisinde kazançlarını ve işlerini birleştirerek burada hem kendi ailelerinin geçimini sağlamak hem de ülkemiz ekonomisine katkı sağlamak için uzun yıllardan bu yana faaliyet gösteren bir kooperatifimiz. Takdirle karşılanması gereken bir kooperatifimiz. Uzun yıllardır da bu kooperatife emek sarf edenler var. Onların emaneti üzerindeyiz şuanda. Ahrete intikal edenler var. Orman kazalarında ölenler var. Ankara’ya toplantıya giderken kaza yapan 10 şehidimiz var. Zafer Kooperatifinin gerek orman çalışmalarında gerekse diğer çalışmalarında Zafer için mücadele eden, ekmeğinin rızkını çıkarmak için çalışırken vefat eden tüm geçmişlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Mekanları cennet olsun.

“Bin 897 ailemize 28 milyon 751 bin TL orköy desteği sağlamışız”

Orman köylümüzü desteklemeye devam edeceğiz. Bütün Türkiye’de olduğu gibi Bartın’ımızda da orman köylümüzü desteklemeye devam ediyoruz. 2002-2022 yılları arasında Bartın genelinde bin 897 ailemize 28 milyon 751 bin TL orköy desteği sağlamışız. Bundan sonra da destek sağlamaya devam edeceğiz. Pandemide de orman köylümüz çalıştı. Birçok sektörü durdurmadık. Aslında “Tam kapama yapalım. İnsanlar sokağa çıkmasın. Bir ay evde kalalım, virüs Türkiye’yi terk eder” diyen parti başkanları olmuştu. Maksatları fabrikalar dursun, ekonomi dursun, üretim dursun, Türkiye pandemiyle beraber işsizliğe dolaşsın ve bir kriz ortaya çıksındı. Ama biz buna fırsat vermedik. Üretimi durdurmadık. Üretimi durmayan sektörlerden bir tanesi de orman üretimimiz.

“Yıl sonu itibariyle köylümüze 91 milyon TL ödeme yapılacak”

2021 yılında 421 bin metreküp üretim yapılmış ve köylümüze 48 milyon 370 bin TL ödeme yapılmış. 2022 yılında Ağustos sonu itibariyle 283 bin metreküp üretim yapılmış. Köylümüze 59 milyon TL ödeme yapılmış. Yıl sonu itibariyle 440 bin metreküp orman envali üretimine karşı gelecek ve 91 milyon TL köylümüze ödeme yapılacak. Yani üretim artarak devam ediyor. Orman köylümüz ürettikçe de bölgemiz ekonomisine katkı sağlamış oluyor. Bu kazanlar da Bartın ekonomisine katkı olarak geri dönmüş oluyor. Bu üretime katkısı olan orman köylülerimizin hepsine teşekkür ediyoruz. Daha büyük kazançlar diliyoruz.

“Dikiliyle ilgili problemi çözdük”

Kooperatif başkanlarımızın Ankara’ya geldiğinde yaptığımız toplantıda dile getirdiği bir husus vardı. Dikili konusunu Orman Bakanımızla ve Orman Genel Müdürümüzle konuştuk ve bu bölgede dikilinin olmaması, orman kooperatiflerimizin desteklenmesi, orman köylümüzün dikili karşısında mağdur edilmemesini söylemiştik. Dikiliyle ilgili problemi çözdük. Bundan sonra da bir problem olursa biz buradayız. Her zaman sözcünüz, avukatınız olarak bu hakkınızı savunmanın gayreti içerisinde oluruz.

“Herkeme deposu kapatılmayacak”

Sel nedeniyle depoların ırmak kenarında olmamasıyla ilgili bir karar alınmıştı. Herkeme depomuzda bizim ırmak kenarında. Kalkmasıyla ilgili bir problem oldu. Akçamescit’te yeni bir depo yapıldı. Mesafe uzak. Bunu bölge müdürümüze biz anlattık. Buradaki deponun kapatılmamasıyla ilgili kararı almışlardı. Eğer tekrar böyle bir durum söz konusu olursa da her zaman köylümüzün kooperatifimizin mağdur olmaması için bu deponun burada yaşatılmasıyla ilgili mücadelemizi de veririz.

“Kumluca deposunda da bir problem varsa savunuruz”

Kumluca deposunda da bir problem varsa bunu da savunuruz. Buralar bizim köylerimiz. Bizler sizin evladınız. Siz milli iradesiniz. Biz milli irade bayrağını yere düşürmemek için mücadeleye sizlerle beraber devam ediyoruz. Siz olmasanız biz orada konuşamayız. Biz kürsüye çıktığımız zaman size güvenerek konuşuyoruz. Arkamızda sizi hissediyoruz. Bu nedenle orada cesaretli bir şekilde konuşabiliyoruz. Sizden gücümüzü alıyoruz. 15 Temmuz’da siz sahip çıktınız. “Bayrağımızı yere düşürmeyeceğiz” dediniz, mücadele ettiniz. Yine düşürmeyeceğiz, düşürmek isteyenlere fırsat vermeyeceğiz.

“Yılda 16 bin insanımız ölmekten kurtuldu”

Ülkemiz dünyanın en güçlü ülkeleri arasında olacak. Teröre de taviz vermeyeceğiz, ülkemiz üzerinde de tuzaklar kurmak isteyen içte dışta ne kadar şer şebekesi varsa sizden aldığımız güçle onların karşısında durmaya devam edeceğiz. 2002’den bu yana 20 yılda Türkiye 3-4 kat büyüdür. Köylerimiz, şehirlerimiz nereye bakarsanız bakın. 10 kooperatif başkanımız Mengen’de kaza yaptı. Bize “Betona yatırım yapıyorsunuz” diyorlar. O yollar kazalı yollardı. Bölünmüş yolu 28 bin kilometreye çıkardık. Yılda 16 bin insanımız ölmekten kurtuldu. Mengen-Devrek arası tek şeritliydi. Önümüze tır gelirdi, onu sollarken karşıdaki arabayla çarpışılırdı. Hep kan gölüne dönen yollardı. Demek ki insana yatırımmış.

“Her yapılanı karalamaya çalışıyor”

Bu ülkede 20 yıl önce 1000 bebekten 30’u hastanede annesinin kucağına alınamadan ölürdü. İleri teknoloji imkanları dünyada vardı ama Türkiye’ye getirilememişti. Biz o 1000 bebekten 25’ini artık kurtardık. İşte insana yatırım. Şehir hastanelerini eleştiriyor. Her yapılanı karalamaya çalışıyor. Ama nereden nereye geldiğimizi insanımız biliyor. Yeterli mi? İnsanımız daha fazlasına layık. Daha ileriye gitmemiz lazım. Daha çok refahı arttırmamız lazım. Son 2 yıldır pandemiden, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı bütün dünya ekonomik krize girdi. Biz bundan evet etkilendik. Ama bundan etkilenmemek için, fabrikaların durmaması için de gerekli ekonomik tedbirleri aldık, alıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız “Yatırım, üretim, istihdam, ihracat” diyor.

“Mobilya fabrikasının temeli önümüzdeki günlerde atılacak”

İhracatımızı 36 milyar dolardan 250 milyar dolara çıkardık. Bartın Organize Sanayi Bölgemizde (OSB) şuanda 5 tane fabrikanın inşaatı devam ediyor. Dünya krizde biz Bartın’a fabrikalar yapmaya devam ediyoruz. Şimdi 1200  kişinin çalışacağı, orman ürünlerini mobilyaya dönüştürecek, 200 dönüm üzerinde bir fabrika inşaatına daha başladık. Yabancı yatırımcı, Dubai’den gelecek, imar planları ve projeler tamam. Önümüzdeki günlerde temelini atacağız. Zemin güçlendirmeler yapıldı. Orman ürünlerinin olduğu bu bölgede dünya çapında bir mobilya fabrikasının yapılması, bölgenin ve ilimizin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olacak.

“Memleketine yapılan yatırıma insan karşı gelir mi?”

“Bartın’a çevre yolu” dedik. Memleketine yapılan yatırıma insan karşı gelir mi? Yok ihalesi şuna, buna verilmiş. Kanunlar neyse odur. 2,5 milyar liralık yatırım memleketine yapılıyor. Memleketinin trafiğini çözecek. Amasra’ya liman yaparken “Betona yatırım” diyorlardı. Rusya’dan 2 haftada bir 1000 kişilik yolcu gemisi geldiğinde o esnaftan alışveriş yaptı. Demek ki betona yatırım değilmiş. O paranın Bartın ekonomisine oradaki esnafa aktarılabilmesi için o betonun denize dökülmesi gerekiyormuş demek ki. Biz olumlu eleştirilere kulak kesileceğiz, olumsuz, karalama olanlara da bakmadan yolumuza “durmak yok yola devam” diyerek devam edeceğiz.”

Zafer'de dikili ve depo sorunu çözüldü
Zafer'de dikili ve depo sorunu çözüldü
Zafer'de dikili ve depo sorunu çözüldü
Zafer'de dikili ve depo sorunu çözüldü
Zafer'de dikili ve depo sorunu çözüldü